Ενσυναίσθηση και Όραμα: Δύο συστατικά επιτυχημένης Ηγεσίας και ζωής

Όσο περισσότερο μελετά κανείς τον τομέα της Ηγεσίας τόσο θα ανακαλύπτει ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με την ίδια τη ζωή.

Εμπειρίες και γεγονότα του παρελθόντος που συνέβησαν στη ζωή ενός ατόμου που αυτή τη στιγμή ηγείται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα από το ίδιο για να βελτιώσει την ποιότητα της Ηγεσίας του.

Για παράδειγμα, εάν οι γονείς ενός παιδιού εφάρμοζαν πρώτα με πράξεις όσα συμβούλευαν το ίδιο να κάνει, τότε είναι πολύ πιθανόν, όταν το παιδί ενηλικιωθεί και βρεθεί σε Ηγετική θέση, να συμπεριλάβει αυτή τη μέθοδο διδασκαλίας μέσω παραδείγματος που έμαθε από την οικογένειά του και να τη χρησιμοποιήσει για να διδάξει τους υπόλοιπους, θέτοντας τον εαυτό του ως παράδειγμα.

Αντίστοιχα, υιοθετώντας κάποιος μερικές αρχές Ηγεσίας στην προσωπική του ζωή, μπορεί να τη βελτιώσει σημαντικά και σε πολλούς τομείς.

Για παράδειγμα, μπορεί να μεταφέρει στοιχεία Ηγεσίας, όπως η ανάληψη ευθύνης, η πρωτοβουλία και  η αποφασιστικότητα στην προσωπική του ζωή και, συγκεκριμένα, σε τομείς που μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί.

Το ομορφότερο κοινό χαρακτηριστικό της Ηγεσίας με τη ζωή είναι ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες σχέσεις.

Η Ηγεσία εκφράζεται όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις.

Ωριμάζει σταδιακά. Απαιτείται  χρόνος, αφοσίωση, θέληση, προσπάθεια, δουλειά, κατανόηση. Όπως ακριβώς στις ανθρώπινες σχέσεις.

Και αυτό συμβαίνει, διότι στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις.

Υπάρχει μια συνεχόμενη ροή αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε έμψυχα όντα που ανταμώνουν σε ένα κοινό σημείο, όπως η εργασία και είναι γεμάτα ιδέες, συναισθήματα, πάθη, ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, αλλά και μια υπόλοιπη ζωή να τους περιμένει έξω από το κοινό σημείο. 

Για όλα αυτά, ο Ηγέτης θα πρέπει να έχει αναπτύξει την ικανότητα της Ενσυναίσθησης, δηλαδή, της αρετής μέσω της οποίας μπορείς να ταυτίζεσαι συναισθηματικά με την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου, αλλά και να κατανοείς τη συμπεριφορά και τα κίνητρά του.

Ουσιαστικά, η Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μοιράζεσαι και να βιώνεις σε πρώτο πρόσωπο τα συναισθήματα ενός τρίτου προσώπου.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ατόμων με Ενσυναίσθηση είναι ότι έχουν ανεπτυγμένο ένστικτο, μπορούν να νιώσουν τον πόνο του άλλου, όπως και να καταλάβουν το ψέμα, νοιάζονται πραγματικά για τους άλλους και οι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν και να απευθυνθούν σε αυτούς όταν έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα.

Η Ενσυναίσθηση είναι η πιο μαγική μορφή επικοινωνίας.

Δεν υπάρχει συγκλονιστικότερη μορφή επικοινωνίας από την απόλυτη κατανόηση μεταξύ δύο ανθρώπων, δίχως να ειπωθεί καμία λέξη.

Με την Ενσυναίσθηση  έρχεσαι κοντά στον άλλον. Δίπλα του. Τον «αγγίζεις». Εισχωρείς στο προσωπικό του βίωμα και μπαίνεις στη θέση του. Τον νιώθεις πραγματικά.

Και με μια κουβέντα, ένα χαμόγελο, ένα ελαφρύ χτύπημα στον ώμο, μπορείς να τον παρηγορήσεις, να του συμπαρασταθείς, να του αλλάξεις διάθεση, να τον επαινέσεις, να τον κάνεις να μοιραστεί την άποψη και τις ιδέες του, να του δείξεις ότι τον εμπιστεύεσαι, να του εξυψώσεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.

Γιατί η Ηγεσία στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις. Και η Ενσυναίσθηση βοηθάει στο να τις χτίσεις.

Όταν υπάρχουν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις σε μια οικογένεια, σε μια επιχείρηση, σε μια ομάδα, σε έναν οργανισμό μπορούν να επιτευχθούν σπουδαία πράγματα.

Ο Ηγέτης οφείλει να διασφαλίζει την «υγεία» των ανθρώπινων σχέσεων στο χώρο του. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει «σάρκα και οστά» στο Όραμα του.

Η σωστή Ηγεσία θα πρέπει να συντροφεύεται από ένα Όραμα. Όχι μόνο για την επόμενη μέρα, αλλά για τον επόμενο μήνα ή και τον επόμενο χρόνο.

Το Όραμα ξεκινά στο μυαλό ενός ατόμου, όμως η επίτευξή του απαιτεί περισσότερα.

Ένας Ηγέτης με Όραμα χρειάζεται ανθρώπους δίπλα του που θα βοηθήσουν να μετατραπεί το Όραμα σε πραγματικότητα.

Κι αν η Ενσυναίσθηση αποτελεί μια αρετή με την οποία ο Ηγέτης «δένεται» με τους ανθρώπους του, αυτό δεν αρκεί για να εκπληρώσει το σκοπό του Οράματος. Είναι το ένα μέρος της διαδικασίας.

Το άλλο μέρος είναι η ύπαρξη και η αναγγελία του Οράματος.

Το Όραμα αποτελεί την ταυτότητα του Ηγέτη. Η ύπαρξή του δίνει ευκαιρία στους ανθρώπους να γνωρίσουν τον Ηγέτη καλύτερα. Να ταυτιστούν μαζί του και να τον ακολουθήσουν σε αυτό που θέλει να κάνει.

Άνθρωποι που πιστεύουν σε έναν κοινό σκοπό και συνεργάζονται γι’ αυτό, τείνουν να πετυχαίνουν αυτό το σκοπό.

Δεν υπάρχει καλύτερο είδος Ηγεσίας από αυτήν που οι άνθρωποι πιστεύουν στο Όραμα με την ίδια δύναμη που το κάνει και ο Ηγέτης.

Όπως, επίσης, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διαχείρισης της ζωής από τη δημιουργία ενός οράματος στο μυαλό σου για καλύτερες συνθήκες για σένα.

Ως Ηγέτης της ζωής σου, οφείλεις να έχεις ένα Όραμα για τον εαυτό σου και για το πώς επιθυμείς να είναι σε λίγα χρόνια.

Ένα Όραμα που θα βγάλει στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Ένα Όραμα για τη ζωή σου που όταν κατορθώσεις να το επιτύχεις, θα σε κάνει να νιώσεις ένας υπερήφανος Ηγέτης.