Γιάννης – Εκτόξευση στα αστέρια

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει καταφέρει να γίνει πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ξεκίνησε χωρίς καμία προδιαγραφή και χωρίς καμία βοήθεια και το μοναδικό του κίνητρο ήταν να τα καταφέρει, ώστε κάνει ευτυχισμένους τους γονείς του. Στα παιδικά του χρόνια πάσχιζε αυτός και τα αδέρφια του όλη μέρα και όλη νύχτα να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην. Η προσπάθεια του ξεκίνησε με σκοπό την επιβίωση. Με σκληρή δουλειά και πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αν τον ρωτούσε κάποιος τι ήθελε και τι χρειαζόταν, η απάντηση του θα ήταν: ήθελε πολλά, δεν χρειαζόταν όμως τίποτα παρά μόνον την οικογένεια του. Έχοντας, λοιπόν, ως εφόδιο τις αξίες που του μεταλαμπάδευσαν οι γονείς του, ξεκίνησε τα πρώτα βήματα μέσα στο παρκέ, μαθαίνοντας τα πρώτα κόλπα με την πορτοκαλί μπάλα.

Προσπάθεια, σκληρή δουλειά, υπομονή, άνευ συμβιβασμών και αναλαμβάνοντας πάντα την ευθύνη των πράξεων του με την παράλληλη αξιοποίηση της κάθε στιγμής αποτέλεσαν τη συνταγή για την επιτυχία του και την άνοδο του στην κορυφή του NBA.

Παράλληλα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική στα πρώτα του βήματα ήταν ο σιωπηλός φόβος του. Οι κακές οι γλώσσες και το μίσος μερικών ανθρώπων δεν κατάφεραν να τον κυριέψουν. Κοιτάζοντας μπροστά για το καλό το δικό του και της οικογένειας του συνέχισε την προσπάθεια χωρίς να υπερυψώνει τα εμπόδια που έβρισκε μπροστά του.

Το ταλέντο αρχίζει να ξετυλίγεται.

Ο Γιάννης βρίσκει τα πατήματα του στον αγωνιστικό χώρο και τα πρώτα συμβόλαια του χτυπούν την πόρτα. Η πρώτη του προσφορά, ένα συμβόλαιο για αρκετές χιλιάδες ευρώ, αλλά και ένα ταξίδι που έπρεπε να κάνει μόνος του, μακριά από την οικογένειά του. Αυτό όμως, δεν ήταν “στα ψιλά γράμματα” του συμβολαίου για τον Γιάννη, στα χείλη του οποίου αποτυπώνεται χαρακτηριστικά “Δεν πάω πουθενά χωρίς την οικογένεια μου”.

Η σκληρή δουλειά και ο ιδρώτας που άφηνε καθημερινά στο παρκέ έφτασε η ώρα να ανταμειφθούν. Και το NBA του χτυπάει την πόρτα. Τα όνειρα του εκπληρώνονται και συνεχίζει να κάνει αυτό που είχε μάθει να κάνει καλά. “Άδραξε την μέρα, δούλεψε σκληρά, προσπάθησε συνεχώς κανένα συμβιβασμό”. Η προσήλωση στους στόχους του και το πείσμα του δεν αφήνουν τίποτα να τον αποπροσανατολίσει.

Τα κατορθώματα ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο, η φήμη του εξαπλωνόταν, ωστόσο ο Γιάννης δεν ξέχασε ποτέ από που ξεκίνησε και τι πέρασε αποδίδοντας τις νίκες του πάντα στην οικογένεια του. Ο Γιάννης λοιπόν, που πλέον έχει εκτοξευθεί στα αστέρια, ζει το απόλυτο όνειρο.

Κλείνοντας, η παρακάτω φράση του σε μία συνέντευξη τύπου “έρχεται” να επισφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο τη νοοτροπία του, αυτή της ταπεινότητας και της Επιτυχίας:

“Όταν θυμόμαστε το χθες και πανηγυρίζουμε μιλάει το εγώ μας

Όταν μελετούμε το αύριο πριν την ώρα του μιλάει η έπαρση

Ο μοναδικός δρόμος προς την σεμνότητα είναι να αδειάσουμε το μυαλό μας από τα περιττά και να σκεφτόμαστε το τώρα”

  • Εμπνευσμένο από το βιβλίο « ΓΙΑΝΝΗΣ – Εκτόξευση στα αστέρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ενισχυτικά Άρθρα

Αφοσίωση – Πώς παραμένεις προσηλωμένος στα όνειρά σου;

Αυτοαντίληψη: Τι εικόνα έχεις για τον εαυτό σου;