Αφοσίωση – Πώς παραμένεις προσηλωμένος στα όνειρά σου;

Οι «τεράστιες» στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου αποτελούν προϊόν της τεράστιας προσπάθειας, της θέλησης, της υπομονής, της θυσίας, της επιμονής και της σκληρής δουλειάς του.

Για να καλωσορίσει κάποιος οποιαδήποτε Επιτυχία στη ζωή του, θα πρέπει πρώτα να έχει αποπληρώσει το «τίμημά» της στην «προπόνηση». Δηλαδή, θα πρέπει να έχει δουλέψει σκληρά και να έχει προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για να την αποκτήσει.

Μια σπουδαία Επιτυχία δεν αποδίδεται ποτέ σ’ ένα άτομο που δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και δεν ξέρει τι να την κάνει.

Αντιθέτως, «έρχεται» γενναιόδωρα σ’ αυτόν που μοχθεί καθημερινά και έχει αφοσιωθεί στο να την κατακτήσει.

Αυτό που συχνά συμβαίνει με τους ανθρώπους είναι ότι προτιμούν να δεσμεύονται αντί να αφοσιώνονται. Προσπαθούν να τηρούν τους ηθικούς κανόνες που έχουν θέσει ή τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, περιμένοντας το αποτέλεσμα να τους ανταμείψει.

Έτσι, δεσμεύονται σ’ ένα συμβόλαιο εργασίας, δεσμεύονται σ’ ένα δάνειο, δεσμεύονται σε μια σχέση, δεσμεύονται στην κατάκτηση ενός στόχου, δεσμεύονται σ’ ένα γάμο, δεσμεύονται σ’ ένα πρόγραμμα γυμναστικής, δεσμεύονται σ’ ένα πλάνο διατροφής. Δεσμεύονται για να τηρήσουν τις υποσχέσεις προς τον εαυτό τους, την οικογένειά τους ή σε τρίτους

Πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα είχε στη ζωή του κάποιος αν, αντί για δέσμευση, προτιμούσε την αφοσίωση; Αν, δηλαδή, αφοσιωνόταν στην εργασία του, αν αφοσιωνόταν στη σχέση του, αν αφοσιωνόταν στο στόχο του ή αν αφοσιωνόταν στην υγεία του;

Η δέσμευση περιορίζει τις κινήσεις μας, καθώς μας τοποθετεί σ’ ένα πλαίσιο τήρησης κανόνων, όπου δεσπόζει η λέξη: «ΠΡΕΠΕΙ».

Και μπορεί οι δεσμεύσεις και τα «ΠΡΕΠΕΙ» να αποτελούν βάλσαμο για μερικούς ανθρώπους, οι οποίοι βάσει αυτών καθοδηγούν και καθορίζουν τη ζωή τους, ωστόσο μια δέσμευση σε κάτι αποκλειστικά επειδή «ΠΡΕΠΕΙ», σπάνια φέρνει Επιτυχία και συναισθήματα προσωπικής πληρότητας.

Η αφοσίωση απελευθερώνει τις κινήσεις μας, καθώς μας επιτρέπει ν’ αφιερωθούμε ολοκληρωτικά σ’ αυτό ακριβώς που επιθυμούμε.

Αφοσιώνομαι σε κάτι, σημαίνει πως αφιερώνομαι ολόψυχα σ’ αυτό. Σημαίνει ότι είναι τόσο βαθιά η επιθυμία μου ν’ ασχοληθώ μ’ αυτό που κάνει όλα τα υπόλοιπα να μοιάζουν ασήμαντα. Σημαίνει ότι όλη μου η ύπαρξη· μυαλό, ψυχή και σώμα, αναζητά να εκφραστεί με τον πιο ένθερμο τρόπο μέσω αυτού στο οποίο έχω αποφασίσει ν΄ αφιερωθώ. Σημαίνει ΘΕΛΩ. Σημαίνει ΓΟΥΣΤΑΡΩ. Σημαίνει τάσσομαι υπέρ του σκοπού μου με όλες μου τις δυνάμεις.

Η δέσμευση μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη, όμως, η αφοσίωση μπορεί να σε βοηθήσει να την «απογειώσεις»!

Αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί η αφοσίωση γεννά τόσο δυναμικά συναισθήματα μέσα σου που ενδυναμώνουν το σκοπό σου και σε συντροφεύουν στο κυνήγι των ονείρων σου. Αν εσύ δεν αφοσιωθείς σε αυτά, ποιος θα το κάνει για σένα;

Ας αναρωτηθούμε μερικά πράγματα…

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεσμεύτηκε να γίνει πετυχημένος παίκτης μπάσκετ ή αφοσιώθηκε για να γίνει;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεσμεύτηκε να γίνει ο πιο επιτυχημένος Έλληνας τενίστας ή αφοσιώθηκε για να γίνει;

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεσμεύτηκε να γίνει χρυσός Ολυμπιονίκης, 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης και 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ή αφοσιώθηκε για να γίνει;

Κι αν αυτά τα παραδείγματα φαίνονται μακρινά και εξωπραγματικά, δεν είναι τα μόνα που αποτελούν πηγές έμπνευσης αναφορικά με την αφοσίωση. Υπάρχουν κι άλλα, πιο καθημερινά και οικεία…

Η Επιτυχία μιας μητέρας  στο «μεγάλωμα» των παιδιών της κρίνεται από τη δέσμευση ή την αφοσίωσή της σε αυτό;

Η Επιτυχία ενός μαθητή στις Πανελλήνιες εξετάσεις οφείλεται στη δέσμευση ή την αφοσίωση στο διάβασμα και το πρόγραμμά του;

Ακόμα και η στοργική σχέση ανάμεσα σε ένα σκύλο και τον ιδιοκτήτη του, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δυνατής αφοσίωσης. Διότι όλοι γνωρίζουμε πως κανένας σκύλος δεν δεσμεύτηκε να δείχνει απεριόριστη αγάπη και ενδιαφέρον στον ιδιοκτήτη του. Απλώς, αφιερώνει όλη του την ύπαρξη σε αυτόν.

Αυτή ακριβώς η έννοια της αφοσίωσης είναι που μπορεί να προκαλέσει επιτυχίες, αρμονικές σχέσεις, ακόμα και θαύματα!

Κάπου στο ενδιάμεσο αυτών των παραδειγμάτων αφοσίωσης βρισκόμαστε όλοι μας. Είναι όλα τόσο κοντά και τόσο μακριά μας, ανάλογα με το πώς θα επιλέξουμε να διαμορφώσουμε τη ζωή μας. Ανάλογα σε τι θα αποφασίσουμε να πιστέψουμε.

Όπως φαίνεται παραπάνω, η ίδια η ζωή φαίνεται πως ανταμείβει τους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι σε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Όταν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι, εισέρχεσαι σε μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων. Αλλάζεις διανοητικό επίπεδο και βλέπεις τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα.

Πως παραμένω αφοσιωμένος στα όνειρα και τους στόχους μου;

Η προσωπική αλήθεια σου κρύβεται στις ώρες που περνάς μόνο με τον εαυτό σου. Τι κάνεις όταν ο κόσμος δεν σε κοιτάζει πια; Τι λες και σκέφτεσαι όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη;

Αντιμετωπίζεις σοβαρά τον εαυτό και τη ζωή σου; Είσαι ένα άτομο που είναι ικανό να υποστηρίζει τον εαυτό του, να βάλει στόχους και ν’ αφοσιωθεί στην κατάκτησή τους; 

Είσαι αφοσιωμένος στη μετριότητα ή την εξοχότητα; Στην παραγωγικότητα ή την αδράνεια; Στην αυτοβελτίωση ή την αυτοκαταστροφή; Στη χαρά ή τη δυσαρέσκεια; Σ’ ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης και ενεργειών ή σ’ ένα «Δε βαριέσαι, ό,τι κάτσει.»;

Πόσο σε υποστηρίζουν αυτά που υποστηρίζεις;

Αυτά στα οποία αφιερώνεις ενέργεια και χρόνο, ανταποδίδουν κάτι παραγωγικό σε σένα; Σε κάνουν καλύτερο, εξυπνότερο, σπουδαιότερο άνθρωπο; Ανοίγουν τους ορίζοντές σου; καλλιεργούν τη σχέση σου με τον εαυτό σου και τους άλλους;

Αυτό στο οποίο αφοσιώνεσαι, φανερώνει πολλά για σένα, το χαρακτήρα και τις αξίες  σου!

Οπότε, συνιστώ, να σκεφτείς τι είναι αυτό που θες να πετύχεις στη ζωή σου, τι θες να δημιουργήσεις, τι θες να αλλάξεις, τι θες να «χτίσεις», τι θες να έχεις, τι θες να ζήσεις.

Θα πρέπει να δίνεις «τροφή» στα όνειρα και τους στόχους σου μέσα από πράξεις, ενέργειες, γνώσεις και συζητήσεις κάθε μέρα, έστω και λίγο. Και αυτό καθίσταται δυνατό μόνο με την αφοσίωση σου.

Σε όλους μας έχει τύχει να έρχονται περίοδοι που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, που θέλουμε να τα παρατήσουμε, ν’ αποχωρήσουμε από μια «άβολη» κατάσταση, να μη βάλουμε τα δυνατά μας. Ωστόσο, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους και τα όνειρά μας, θα πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σ’ αυτά.

Δεν μπορεί να προχωρούμε τη ζωή μας με βάση αυτά που δεν πάνε καλά.

Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε έναν τρόπο σκέψης που να ορίζει ότι «όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί, ό,τι εμπόδιο κι αν παρουσιαστεί, θα παραμείνω αφοσιωμένος στα όνειρα που έχω για τη ζωή μου και στο τέλος θα κερδίσω.»

Οι άνθρωποι που είναι αφοσιωμένοι στο στόχο τους, στη σχέση τους, στην εργασία τους, στην οικογένειά τους, στο όραμά τους, καταφέρνουν πράγματα που άλλοι δεν μπορούν.

Ξεπερνούν τις δυσκολίες

Αντέχουν στο χρόνο.

Και υπερνικούν τα εμπόδια.

Γιατί αυτό συμβαίνει στο τέλος με την αφοσίωση…

Κερδίζεις!

Ενισχυτικά άρθρα:

Επιτυχία: Αποτέλεσμα Τύχης ή Σκληρής Δουλειάς;

Στοχοθεσία – Η διαδικασία που προσθέτει αξία στη ζωή σου