Επιτυχία: Αποτέλεσμα Τύχης ή Σκληρής Δουλειάς;

Όλοι ονειρευόμαστε να ζήσουμε μια ζωή, όπου οι βαθύτερες επιθυμίες και φιλοδοξίες μας γίνονται πραγματικότητα.

Θέλουμε το αποτέλεσμα κάθε διαδικασίας που συμμετέχουμε να έχει θετικό πρόσημο. Η πρόοδος μας, η οικογένειά μας, οι σχέσεις μας, η εργασία μας, είναι θέματα που μας αφορούν και επιθυμούμε το καλύτερο.

Όταν αυτό το καλύτερο έρχεται, πιστεύεις ότι οφείλεται στην Τύχη ή την Σκληρή Δουλειά;

Ας αναρωτηθούμε πρώτα για μερικά πράγματα…

Τι είναι Τύχη; Απλά μια ευκαιρία; Αν είναι απλώς μια ευκαιρία, τότε γιατί κάποιοι άνθρωποι βιώνουν τη μία επιτυχία μετά την άλλη;

Από την άλλη πλευρά, αν έχεις βιώσει μια επιτυχία που ήταν αποτέλεσμα Σκληρής Δουλειάς, όπως η επιτυχία σου στις Πανελλήνιες εξετάσεις ή η διάκρισή σου σ’ ένα άθλημα, τότε πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό σου ότι η επιτυχία σου βρισκόταν στο δικό σου έλεγχο και τις δικές σου δυνάμεις; Η αμφιβάλλεις, ακόμα, πιστεύοντας πως η επιτυχία σου ήρθε κατά λάθος;

«Πρέπει να κάνεις πολλές, πολλές μικρές προσπάθειες που κανείς δε βλέπει ή εκτιμά, για να πετύχεις κάτι αξιόλογο.»

Brian Tracy

Αναλύοντας το δίπολο Τύχης – Σκληρής Δουλειάς, ανακαλύπτει κανείς ότι πίσω από αυτό κρύβονται αντίθετοι τρόποι σκέψης.

Πιστεύοντας στην Τύχη αφήνεσαι σ’ ένα αιώνιο μέλλον να κυβερνά τη ζωή σου, μη συμμετέχοντας στη δημιουργία του. Περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή και μια δόση Τύχης, αφήνεις αυτό που θες στον κίνδυνο της πιθανότητας να μην το αποκτήσεις ποτέ. Μένεις να παρακολουθείς τη ζωή που σου συμβαίνει, δίχως να ρισκάρεις για ν’ αποκτήσεις τη ζωή που θες να σου συμβεί.

Έχεις αποδείξεις ότι η ζωή θα είναι τόσο γενναιόδωρη μαζί σου, ώστε να σου προσφέρει ακριβώς αυτό που αξίζεις, χωρίς την παραμικρή κίνηση από σένα;

Όμως, αυτό ο τρόπος σκέψης είναι ο βολικός. Είναι βολικό και άνετο να περιμένεις, μήπως η Τύχη σου «χτυπήσει» την πόρτα. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, η Ατυχία είναι αυτή που «έρχεται» απρόσκλητη.

Όσο περισσότερο βολεύεσαι σε μια κατάσταση αναμονής της σπουδαίας ευκαιρίας, τόσο ο χαρακτήρας σου ατροφεί και γίνεται αδύναμος, γιατί «μαθαίνει» να περιμένει την εμφάνιση της μίας και μοναδικής ευκαιρίας, προκειμένου να δράσει.

Αν η Τύχη σου προσέφερε απλόχερα αυτό που πραγματικά επιθυμείς, θα μπορούσες να το διατηρήσεις παρότι δεν έχεις εργαστεί σκληρά για να το αποκτήσεις;

Αντιθέτως, αν εργάζεσαι σκληρά και καθημερινά για να πετύχεις τους στόχους σου, πόσο παραπάνω έτοιμος θα είσαι για ν’ αρπάξεις μια ευκαιρία που σου προσφέρεται;

Η διαφορά ανάμεσα στον παράγοντα Τύχη και στον παράγοντα Σκληρή Δουλειά είναι ότι πιστεύοντας στην Τύχη έχεις έναν παθητικό τρόπο σκέψης. Μια σταθερή νοοτροπία που δεν σου επιτρέπει να εξελιχθείς.

Ενώ, υιοθετώντας έναν πιο ενεργητικό τρόπο σκέψης, όπως αυτόν της Σκληρής Δουλειάς, αποκτάς μια νοοτροπία ανάπτυξης που σε βοηθάει να χτίσεις το μέλλον, στηριζόμενος στις δυνάμεις σου.

Με αυτόν τον τρόπο σκέψης, γίνεσαι κυρίαρχος της ζωής σου και κυνηγός των ονείρων σου. Η Σκληρή Δουλειά που κάνεις, πλάθει και πρεσβεύει εξωτερικά με τον καλύτερο τρόπο το χαρακτήρα σου. Δεν παραμένεις ένα αμέτοχο ον, αλλά δημιουργείς τις καταστάσεις που σου συμβαίνουν. Γίνεσαι δυνατός και επιλέγεις να είσαι υπεύθυνος της εξέλιξης της ζωής σου.

Παραδείγματα σκληρής δουλειάς υπάρχουν άπειρα στη ζωή μας…

 Ένα γερό και γυμνασμένο κορμί δεν είναι αποτέλεσμα Τύχης, αλλά Σκληρής Δουλειάς, γυμναστικής, διατροφής, προγράμματος και πειθαρχίας.

Ένας σπουδαίος υπεραθλητής που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους όλων των εποχών έχει βασιστεί στην Τύχη ή την Σκληρή Δουλειά του; Ο Michael Jordan απορρίφθηκε από την ομάδα μπάσκετ του λυκείου του και μέσα στην επόμενη δεκαετία έγινε ο καλύτερος παίχτης όλων των εποχών.

Ο Michael Phelps, πρωταθλητής και ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, έσπασε το ρεκόρ χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού κέρδισε οχτώ στα οχτώ χρυσά σε όλα τα αθλήματα κολύμβησης στο Πεκίνο το 2008. Ο Phelps έκανε στην προετοιμασία του τρία πραγματικά εξαντλητικά προγράμματα κολύμβησης τη μέρα, όταν ο μέσος όρος των πρωταθλητών κολύμβησης εκτελούσε ένα παρόμοιο πρόγραμμα ανά δύο μέρες. Τα χρυσά μετάλλια ήταν αποτέλεσμα Τύχης ή Σκληρής Δουλειάς;

Ένα μωρό που ξεκινάει να περπατάει, εν τέλει τα καταφέρνει λόγω Τύχης ή Σκληρής Δουλειάς;

Ένα χαρακτηριστικό που καθιστά την Τύχη αναξιόπιστη είναι ότι δεν την ελέγχεις. Δεν βρίσκεται στα χέρια σου. Δεν προϋπάρχει για να μπορείς να τη βγάλεις απ’ το τσεπάκι σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια συνέντευξη για εργασία ή σε μια εξέταση.

Ωστόσο, με τη Σκληρή Δουλειά είναι όλα με το μέρος σου. Την ελέγχεις και είσαι 100% υπεύθυνος για αυτά που κάνεις, για την προετοιμασία σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν ως Τύχη την προσπάθεια και την Σκληρή Δουλειά κάποιου στο δρόμο για τη επιτυχία του.

Όταν λες: «ο άλλος είναι τυχερός», αυτό που κάνεις είναι να υπονομεύεις τις δυνατότητες σου, γιατί υποσυνείδητα περνάς το μήνυμα στον εαυτό σου ότι πιστεύεις πως δεν ελέγχεις ο ίδιος τις καταστάσεις που υπάρχουν στη ζωή σου. Αμέσως, τοποθετείς τον εαυτό σου σ’ ένα πλαίσιο αδυναμίας. Και, φυσικά, αν πιστεύεις εσωτερικά πως είσαι αδύναμος, αυτό θα δείχνεις και εξωτερικά.

Αντίθετα, αν πεις: «ο άλλος έχει εργαστεί σκληρά για την επιτυχία του», αυτόματα περνάει το μήνυμα στον εαυτό σου ότι όλα μπορούν να συμβούν, όλα μπορείς να τα ελέγξεις και όλα μπορείς να τα καταφέρεις αν εργαστείς σκληρά κι εσύ. Έτσι, τοποθετείς τον εαυτό σου σ’ ένα πλαίσιο εξερεύνησης των δυνατοτήτων σου, γεγονός που σε καθιστά δυνατό και ενεργητικό.

Κλείνοντας, θέλω να σε καλέσω ν’ αναλογιστείς…

Η ευτυχία σου είναι θέμα Τύχης ή Σκληρής Δουλειάς;

Το να είμαστε κατά Τύχη ευτυχισμένοι ή επιτυχημένοι δεν είναι ο σωστός τρόπος να ζούμε τη ζωή μας. Είμαστε άνθρωποι και το να είσαι άνθρωπος σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να ζεις συνειδητά τη ζωή σου και να τη «χτίσεις» όπως επιθυμείς.

Όταν κάποιος πιστεύει αποκλειστικά στη μοίρα ή την Τύχη· όταν δεν αντιλαμβάνεται ότι η ζωή που ζει εξαρτάται από τον ίδιο και τις ενέργειές του· όταν δεν πιστεύει πως όλα στη ζωή ικανοποιούν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, τότε, προφανώς, υπάρχει ένα πρόβλημα εξέλιξης στη σκέψη του.

Αν υιοθετείς την τακτική της Σκληρής Δουλειάς, μάθε πως όλα κάνουν κύκλο στη ζωή και πως η ευκαιρία θα σου έρθει και θα σε βγάλει νικητή.

Και είναι προτιμότερο να προετοιμάζεσαι για μια ευκαιρία που δεν έρχεται ή αργεί παρά να έρθει και να σε βρει απροετοίμαστο.

Όπως αναφέρει πολύ πετυχημένα ο Harvey Specter στη σειρά Suits :

The odds were stacked against me, I won anyway. Because,  I win.

Ι don’t get lucky.

I make my own luck.



Ενισχυτικά άρθρα:

Εσύ … δύο χρόνια μετά!

Στοχοθεσία – Η διαδικασία που προσθέτει αξία στη ζωή σου