Οραματισμός: Η «μαγεία» της σκέψης σου

Aς σκεφτούμε το εξής: οτιδήποτε κάνουμε, ξεκινά πρώτα ως σκέψη. Κάθε πράξη, κάθε λέξη, κάθε ανθρώπινο έργο έχει πρώτα δημιουργηθεί στο μυαλό μας. Στη Φαντασία μας.

Ως άνθρωποι έχουμε την απίστευτη ικανότητα να «δούμε» πράγματα πριν αυτά συμβούν και αυτή η ικανότητα είναι που μας επιτρέπει να κυνηγήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Αυτή η ικανότητα μας επιτρέπει και να τα πετύχουμε.

Στην πραγματικότητα όσο καλύτερα οραματιζόμαστε το μέλλον που επιθυμούμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να το κάνουμε πραγματικότητα.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μυαλό δεν αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ πραγματικής δράσης και φανταστικής δράσης. Δεν αναγνωρίζει διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και έντονης φαντασίωσης. Η σκέψη και μόνο για μια συγκεκριμένη δράση ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να λειτουργήσει σαν να εκτελούσε πραγματικά αυτή τη δράση.

Ένα ενδιαφέρον πείραμα ενισχύει αυτή τη θεωρία: Μια τυχαία ομάδα ανδρών χωρίστηκε σε 3 υποομάδες με σκοπό να εκτελέσουν ελεύθερες βολές του μπάσκετ και να καταγραφούν τα ποσοστά επιτυχίας τους. Η α΄ ομάδα εξασκήθηκε σε πραγματικές βολές, η β΄ ομάδα καθοδηγήθηκε από ειδικούς να οραματίζεται ότι εξασκεί προπόνηση σε βολές και η γ΄ ομάδα δεν έκανε ούτε εξάσκηση ούτε Οραματισμό.

Το αποτέλεσμα; Ασφαλώς, η γ΄ ομάδα δεν παρουσίασε καμία βελτίωση όπως αναμενόταν. Ωστόσο, η β΄ ομάδα που έκανε ειδικές ασκήσεις Οραματισμού παρουσίασε σχεδόν το ίδιο ποσοστό βελτίωσης με την α΄ ομάδα που έκανε πραγματική προπόνηση στις βολές!

Όμως, ανεξάρτητα από έρευνες και πειράματα, όλοι μας έχουμε οραματιστεί αρκετές φορές στη ζωή μας, χωρίς να ξέρουμε ότι, όντως, το κάνουμε. Μπορεί κάποιος να έχει οραματιστεί τον εαυτό του να διακρίνεται τους τελικούς ενός αθλήματος που θα λάβει χώρα σ’ ένα μήνα· κάποιος άλλος μπορεί να οραματίστηκε την επιτυχία του σε μια παράσταση ή σε εξετάσεις χορού ή ξένης γλώσσας· άλλος το αυτοκίνητο που επιθυμεί· άλλος ότι κάνει μια βόλτα με το σύντροφο που επιθυμεί κλπ.

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν τον Οραματισμό για να μεταφέρουν τις σκέψεις τους στην πραγματικότητα. Σίγουρα, όλοι μας έχουμε «δει» κάποια πράγματα, πριν γίνουν. Αυτό μας βοηθάει στο εξής: αρχικά, με τον Οραματισμό προπονούμε τον πνευματικό μας κόσμο με σκοπό να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας, και, ακολούθως, μας οδηγεί πιο γρήγορα και με επιτυχία στους στόχους μας, διότι ενεργοποιούμε τον εγκέφαλο και του καθιστούμε σαφές, με εικόνες, τι ακριβώς θέλουμε.

Τι είναι όμως ο Οραματισμός;

Ο Οραματισμός είναι ένα συγκεντρωμένο όνειρο. Ένα όνειρο που το πλάθεις στη Φαντασία σου και το σκέφτεσαι ξανά και ξανά, μέχρι να βγει αληθινό. Είναι η δημιουργία συναρπαστικών και ζωηρών εικόνων που αφορούν τις επιθυμίες και το μέλλον σου και που τις κατασκευάζεις εσύ στο μυαλό σου.

«Δημιούργησε ένα όραμα του ανθρώπου που θέλεις να γίνεις κι έπειτα ζήσε αυτή την εικόνα σαν να ήταν ήδη πραγματικότητα»

Arnold Schwarzenegger

Όσο περισσότερο εξασκείς τον Οραματισμό  θ’ αντιληφθείς ότι δεν είναι μόνο για να αποκτήσεις αυτά που επιθυμείς, αλλά για να γίνεις συνολικά καλύτερος.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον Οραματισμό;

Η κινητήρια δύναμη του Οραματισμού είναι η Φαντασία. Πολλοί άνθρωποι δε χρησιμοποιούν τη Φαντασία τους δημιουργικά, αλλά καταστροφικά. Φαντάζονται αυτά που δεν θέλουν. Σκέφτονται αυτά που δεν θέλουν να συμβούν. Εμμένουν σ’ αυτά που δεν θέλουν να βιώσουν.

Η Φαντασία αποτελεί τη διανοητική ικανότητα μέσω της οποίας προκύπτουν τα Οράματα.

Αν αναρωτηθείς: «Τι, ακριβώς, θέλω; » «Τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμώ;» και εκείνη τη στιγμή γράψεις τις απαντήσεις σ’ ένα χαρτί, τότε ξεκινά η διαδικασία που θα σου επιτρέψει να το αποκτήσεις. Το γράψιμο της επιθυμίας σου προκαλεί σκέψη. Η σκέψη της επιθυμίας σου δημιουργεί εικόνες. Οι εικόνες είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που θες. Όταν αυτές οι εικόνες σταδιακά πληθύνονται στο μυαλό σου, γίνονται ξεκάθαρες, λεπτομερείς και ολοκληρωμένες, με αρχή, μέση και τέλος. Γίνονται Όραμα.

Τα Οράματα είναι αυτά που αλλάζουν τον κόσμο. Το γεγονός ότι διαβάζεις αυτό το άρθρο μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού, είναι αποτέλεσμα Οράματος. Το ίδιο ισχύει για το αυτοκίνητο που οδηγείς, τα παπούτσια που φοράς, το αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύεις. Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Όλα είναι αποτέλεσμα Οράματος.

«Πρώτα ονειρεύομαι τη ζωγραφιά μου κι, έπειτα, ζωγραφίζω τ’ όνειρό μου»

Vincent Van Gogh

Για ακριβέστερη εικόνα και κατανόηση του τι είναι και πως χρησιμοποιείται ο Οραματισμός, παρατίθεται το ακόλουθο απόσπασμα ταινίας, όπου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Rush, πιλότος Formula 1 και επίδοξος πρωταθλητής «κατασκευάζει» και «βλέπει»  τη διαδρομή της πίστας στο μυαλό του, με σκοπό την προετοιμασία του.

Πως μπορείς να ενισχύσεις τους στόχους σου με τον Οραματισμό;

Αν η επιθυμία σου δεν είναι κάποιο άμεσο κέρδος ή υλικό αγαθό, αλλά, για παράδειγμα, είναι να πας διακοπές ή να ξεκινήσεις μια νέα καριέρα, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να εντάξεις τον Οραματισμό στη διαδικασία επίτευξης των επιθυμιών σου.

1. Επικεντρώσου στα θετικά: ένα κοινό λάθος είναι να συγκεντρώνεσαι στα αρνητικά και σε όσα δε θες να συμβούν. Άφησε τα θετικά και αυτά που επιθυμείς να ζήσεις να βρουν χώρο στη σκέψη σου.

2. Το έχεις, δεν το θες: αν σκεφτείς κάτι που θες πραγματικά, πιθανότατα αυτή τη στιγμή να μην το έχεις. Στο μυαλό, το «θέλω» λειτουργεί αντίθετα από το «έχω». Οπότε, κατά τον Οραματισμό, σκέψου αυτό που επιθυμείς σαν να συμβαίνει ήδη.

3. Να είσαι συνεπής: το μυαλό είναι ένα μυς που θέλει συνεχή προπόνηση. Θα πρέπει να εργαστείς σκληρά γι’ αυτό που θες. Να βάλεις πάθος, ενέργεια, χρόνο, ουσία για να το πετύχεις. Όχι, απλώς, να το φαντάζεσαι. Οπότε, οραματίσου τρόπους που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σου.

4. Γίνε συγκεκριμένος: οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας έχουν ασαφείς στόχους. Θέλω πιο πολλά χρήματα, θέλω πιο λίγα κιλά, θέλω καινούριο αυτοκίνητο, θέλω λίγο παραπάνω χρόνο, θέλω ευτυχία.. Αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη του στόχου σου είναι η ακρίβεια. Συγκεκριμένοι στόχοι οδηγούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Συγκεκριμένες ενέργειες οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα αποτελέσματα οδηγούν στην ικανοποίηση των επιθυμιών σου και την εκπλήρωση των οραμάτων σου. Άρα, πρόσθεσε λεπτομέρεια, ρεαλισμό και ακρίβεια στο Όραμά σου.

Η καλύτερη δυνατή ζωή που μπορείς να ζήσεις ξεκινά μ’ ένα Όραμα.

Ο καλύτερος εαυτός σου ξεκινά μ’ ένα Όραμα.

Το όραμά σου.

Πηγή Πειράματος: The effect of visuo-motor behavior rehearsal with videotaped modeling on free throw accuracy of intercollegiate basketball players – Hall, Evelyn G, Erffmeyer, Elizabeth S.



Ενισχυτικά άρθρα:

Φαντασία: Χρησιμοποίησε το παιδικό σου όπλο

Φαινόμενο Placebo– Ξεγέλασε το Υποσυνείδητο σου