Κράτα την Ουσία – Μινιμαλισμός

Έχετε ακούσει για τον Μινιμαλισμό; Θέλετε να υιοθετήσετε την απλότητα και την ουσία στη ζωή σας;

Ο μινιμαλισμός αποτελεί μια τάση που έχει γνώμονα να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με βάση την ουσία• την αληθινή ουσία των πραγμάτων.

Βέβαια, ας ξεκαθαρίσουμε ότι σαν έννοια δεν προϋποθέτει ότι ήρθε η ώρα να αδειάσουμε τα σπίτια μας και να ζήσουμε με τα απολύτως αναγκαία.

Αντιθέτως, η φιλοσοφία του επινοήθηκε για να μας ταρακουνήσει, υποστηρίζοντας ότι την ευτυχία, το νόημα της ζωής και τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση δεν θα την βρούμε μέσα από τα υλικά αγαθά, αλλά από τα άυλα.

Ουσιαστικά εστιάζει στη δημιουργία χώρου για περισσότερα: περισσότερο χρόνο, περισσότερη δράση, περισσότερες φιλίες, περισσότερη συναισθηματική και ψυχική υγεία, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη αξία σ’ αυτά που ήδη έχουμε και τα οποία εξυπηρετούν ένα σκοπό ή μας δίνουν χαρά.

Η συσσώρευση υλικών αγαθών δεν μπορεί να γεμίσει το κενό στις ζωές μας και πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι το να αγοράζουμε όλο και περισσότερα, χωρίς σκοπό, δεν θα μας κάνει καλύτερους ούτε ευτυχισμένους.

Ως απόδειξη τούτου, οι συγγραφείς του βιβλίου «Κράτα την Ουσία» αναφέρουν τις προσωπικές ιστορίες τους, βάσει των οποίων, αν και είχαν εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα, ρετιρέ 180τ.μ., αυτοκίνητα και την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας να τους περιβάλλει, δεν μπορούσε τίποτα από αυτά να γεμίσει το κενό που υπήρχε μέσα τους.

Η κοινωνία μπορεί να μας παρασύρει στο ότι έχουμε ανάγκη όλα αυτά τα πράγματα, αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «ΓΙΑΤΙ;» Μας εξυπηρετούν κάποιο σκόπο ή μας δίνουν χαρά;

Τα αντικείμενα, όσο και πολύτιμα ή σημαντικά και αν είναι, δεν κάνουν και εμάς τους ίδιους τους κατόχους τους σημαντικούς και πολύτιμους. Η αξία του ανθρώπου δεν θα πρέπει να «μετριέται» σε χρηματικό ποσό και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογη με το ύψος του εισοδήματός του. Αυτά που τελικά «μετράνε» είναι εκείνα που δεν μπορούμε να αγοράσουμε ή να μετρήσουμε.

Είναι χρήσιμο ν’ αναλογιστούμε το εξής: Η απλότητα δεν ισοδυναμεί με έλλειψη και ο μινιμαλισμός δε σημαίνει στέρηση. Και τα δύο οδηγούν στη μεγάλη «εικόνα», στο περισσότερο νόημα.

Τα υλικά αγαθά αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά όχι την ίδια την πραγματικότητά μας. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει ως άνθρωποι να μην γινόμαστε υποχείρια του υλισμού και της καταναλωτικής μανίας.

Οπότε, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε υπεύθυνοι να δημιουργήσουμε οι ίδιοι τις ζωές μας με τρόπο που μας αποδίδει Νόημα και Ουσία.

*Εμπνευσμένο από το βιβλίο «Κράτα την ουσία – Κάνε τον μινιμαλισμό τρόπο ζωής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ενισχυτικά Άρθρα

1% της ημέρας αρκεί για να νιώσεις παντοδύναμος

Προετοίμασε το μυαλό σου για το μέλλον