Στοχοθεσία – Η διαδικασία που προσθέτει αξία στη ζωή σου

Κάθε άτομο που επιθυμεί να γίνει επιτυχημένο, οφείλει να καθορίσει τι ακριβώς θέλει να πετύχει στη ζωή του και, έπειτα, να θέσει ανάλογους στόχους που θα τον οδηγήσουν βήμα-βήμα στην κατάκτηση όσων επιθυμεί.

Η επίτευξή των στόχων που θέτει ένα άτομο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προσωπικότητά του. Συγκεκριμένα, ενισχύει την αυτοεικόνα του ατόμου, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του, αναπτερώνει το ηθικό του και δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για τη χάραξη νέων πλάνων δράσης, θεωρημένους από διαφορετική σκοπιά · αυτή του νικητή.

Όμως, πριν φτάσεις στο σημείο του νικητή, υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να διανύσεις και αυτός ο δρόμος δε φαίνεται κάπου εξωτερικά, αλλά είναι μέσα σου.

Οι στόχοι παίζουν καίριο ρόλο στη ζωή μας, καθώς αποτελούν τα προσωπικά στοιχήματα απέναντι στον εαυτό μας

Η Στοχοθεσία είναι μια διαδικασία με την οποία τοποθετείς τον εαυτό σου σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι είναι, καθώς επιλέγεις να κινηθείς προς κατευθύνσεις που μέχρι τώρα δεν κινήθηκες. Αποφασίζεις να θέσεις νέα πρότυπα, νέα κριτήρια, νέα «standards» για τη ζωή σου και επιλέγεις να ωθήσεις τον εαυτό σου στη διαδικασία της αλλαγής.

Θέτω στόχους σημαίνει δημιουργία πλάνου, ύπαρξη χρονοδιαγράμματος και θέσπιση του κατάλληλου πλαισίου στο οποίο θα κινηθείς για να πετύχεις όσα έθεσες.

Πως κατευθύνομαι, λοιπόν, από τη Στοχοθεσία στη Στοχεπίτευξη;

Αρχικά, χωρίζω τους στόχους μου σε δύο μέρη:

1. Μακροχρόνιοι

Μακροχρόνιοι στόχοι είναι τα όνειρά σου.

Τα όνειρα σου για τα επόμενα τρία, πέντε, δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα χρόνια. Για την ακρίβεια, τα όνειρα για την υπόλοιπη ζωή σου. Θα πρέπει να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι και για να μείνεις πιστός στα όνειρά σου θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για την πραγματοποίησή τους. Το καλύτερο μέλλον σου είναι ένα όνειρο. Πως θες να είσαι, τι θες να είσαι, που θες να ζεις, τι θες να βλέπεις, τι θες να κάνεις. Όλα αυτά ανήκουν στο όνειρο που έχεις για τον εαυτό σου, για το μέλλον σου, για την οικογένειά σου. Έχεις την ευκαιρία να γίνεις κάτι μοναδικό, να κάνεις κάτι μοναδικό, όπως ακριβώς το έχεις στο μυαλό σου. Γι’ αυτό μη χάσεις τα όνειρά σου.

2. Βραχυχρόνιοι

Βραχυχρόνιοι στόχοι είναι όσοι αφορούν το άμεσο μέλλον.

Αυτοί είναι οι στόχοι σου για αύριο, γι’ αυτή την εβδομάδα, γι’ αυτό το μήνα, γι’ αυτό το χρόνο. Αυτοί οι στόχοι ονομάζονται δημιουργοί αυτοπεποίθησης, γιατί, εάν θέσεις ένα βραχύχρονο στόχο, προσπαθήσεις πολύ γι’ αυτόν και τα καταφέρεις, αυτή η ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου, θα αρχίσει να σου δημιουργεί εκείνα τα αισθήματα που απαιτούνται για να κυνηγήσεις τους μακροχρόνιους στόχους (τα όνειρά σου). Θ’ αρχίσεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, να πιστεύεις στις ικανότητές σου και ν’ αναγνωρίζεις τον εαυτό σου ως νικητή της διαδικασίας.

Όσοι αποτυγχάνουν να προγραμματίσουν, προγραμματίζουν ν’ αποτύχουν.

Έπειτα, η διαδικασία συνεχίζεται με τα ακόλουθα βήματα:

Α. Γράφω τους στόχους μόνο σε Ενεστώτα χρόνο

Απαραίτητο στη διαδικασία της Στοχοθεσίας είναι να καταγράψουμε τους στόχους μας σε χαρτί. Αυτό δείχνει ότι παίρνουμε τον εαυτό μας σοβαρά. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται μέσω αυτής της ενέργειας ότι αυτό που κάνουμε έχει σημασία για μας και δίνει την απαραίτητη προσοχή.

Επιπλέον, η καταγραφή μας βοηθάει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο. Ίσως, βρεθούν εξωτερικά ερεθίσματα που θα μας αποπροσανατολίσουν ή κάποια εμπόδια που θα μας καθυστερήσουν. Οι γραμμένοι στόχοι μας, αναρτημένοι σ’ ένα σημείο που τους βλέπουμε συνεχώς, όπως το γραφείο μας, θα μας υπενθυμίζουν την πορεία που έχουμε επιλέξει και θα μας επικεντρώνουν ξανά στο στόχο.

Πως γράφουμε το στόχο μας; Μόνο σε χρόνο Ενεστώτα. Ό,τι θες να είσαι, είσαι τώρα. Ό,τι θες ν’ αποκτήσεις, το’ χεις τώρα. Εκφράσεις, όπως: θέλω μια δουλειά, θέλω μια σχέση, θέλω ένα αυτοκίνητο, θέλω χρήματα κ.λ.π. εκλαμβάνονται από το λογικό μέρος του εγκεφάλου ως μια επιθυμία που έχουμε για το μέλλον, με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για μας και, ως εκ τούτου, να μη δίνει την απαιτούμενη προσοχή. Έχει συνηθίσει να του δίνεις εντολές σε Ενεστώτα χρόνο για όσα σε αφορούν άμεσα. Με τις παραπάνω εκφράσεις, απλώς, τίθεται η επιθυμία σε αναμονή, ώσπου να δώσεις εντολή για άμεση ενέργεια.

Για παράδειγμα, αντικατέστησε το: «θέλω ν’ αποκτήσω μια όμορφη σχέση» με το εξής: «έχω μια υπέροχη σχέση και βιώνω την ευτυχία με το/τη σύντροφό μου» ή το «θέλω χρήματα» με το «έχω αρκετά χρήματα που με βοηθούν να ανταπεξέρχομαι στις υποχρεώσεις μου και μου επιτρέπουν ν’ αναπτύξω τα σχέδια μου.»

Με τη χρήση του Ενεστώτα γίνεται κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα: αλλάζουμε επίπεδο, αλλάζουμε συχνότητα, αλλάζουμε ενέργεια. Απομακρύνουμε το αίσθημα την έλλειψης που νιώθαμε πριν και αισθανόμαστε την αφθονία για όσα έχουμε και όσα θ’ αποκτήσουμε. Αν νιώσεις ό,τι έχεις όλα, θ’ αποκτήσεις τα πάντα. Αν νιώσεις ό,τι σου λείπουν, θα σου λείπουν πάντα.

Είσαι ό,τι σκέφτεσαι και ό,τι αισθάνεσαι, οπότε πρόσεξε τι σκέφτεσαι και τι συναίσθημα σου προκαλεί.

Β. Γίνομαι συγκεκριμένος

Όπως έχουμε ξαναπεί, το μυαλό λατρεύει ν’ αναζητά εξωτερικά γεγονότα για να επιβεβαιώσει όσα του έχουμε ήδη ορίσει με τις σκέψεις που κάνουμε και τις πεποιθήσεις που έχουμε.

Αν πούμε στο μυαλό μας θέλω περισσότερα χρήματα, δεν γνωρίζει προς τι να ψάξει. Πόσα χρήματα ακριβώς; Πότε τα θες; Γιατί τα θες; Όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται η εντολή που δίνουμε στον εγκέφαλο, τόσο πιο εύκολο γίνεται γι’ αυτόν να ψάξει ανάμεσα σε πολλές πιθανές λύσεις και να σου προσφέρει αυτές που θα σε ικανοποιήσουν γρηγορότερα.

Στο ίδιο σκεπτικό, με φράσεις όπως: θέλω σύντροφο, θέλω αυτοκίνητο, θέλω να πάω καλά στις εξετάσεις, δεν βοηθάμε το εγκέφαλό μας να κατανοήσει την ανάγκη μας και ν’ αναζητήσει τρόπους να μας ικανοποιήσει. Θέσε κριτήρια, δώσε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και χρονικό ορίζοντα.

Γ. Ορίζω το «Γιατί» μου

Σκέψου και βρες το κίνητρό σου. Το δικό σου «γιατί». Γιατί κάνεις όσα κάνεις; Γιατί θες όσα θες;

Το «γιατί» σου είναι το «γιατί κάνεις ό,τι κάνεις» και  πρέπει να είναι τόσο δυνατό που να σε γεμίζει και, ειδικότερα, να σε ωθεί στον στόχο, ακόμα κι όταν έρθουν οι δύσκολες μέρες, οι δύσκολες εποχές, τα δύσκολα εμπόδια, οι αποτυχίες.

Ένα ισχυρό κίνητρο μπορεί να σε οδηγήσει σε σπουδαίες καταστάσεις, οπότε υιοθέτησε ένα, ειλικρινές προς τον εαυτό σου, κίνητρο.

Δ. Οργανώνω πλάνο δράσης 

Αφού τελειώσαμε με την καταγραφή των στόχων μας, το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουμε ένα πλάνο δράσης, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε προς το στόχο.

Τίποτα δεν οδηγεί στην επιτυχία, δίχως οργάνωση και πλάνο δράσης. Μια επιχείρηση είναι επιτυχημένη, διότι έχει οργάνωση και πλάνο δράσης. Ένας αθλητής γίνεται επιτυχημένος, διότι έχει οργάνωση και πλάνο δράσης. Έτσι, για να εκπληρώσουμε με επιτυχία τους στόχους που θέσαμε, οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα πλάνο δράσης που ν’ ανταποκρίνεται καλύτερα σ’ αυτά που επιθυμούμε.

Δίπλα στον κάθε στόχο πρόσθεσε τρεις πιθανούς τρόπους, με τους οποίους θα κινηθείς προς αυτόν. Φτιάξε ένα σχεδιάγραμμα, όρισε στοιχεία και βρες πιθανές λύσεις.

Η ζωή μας δεν είναι δεδομένη. Αλλάζει διαρκώς. Το πλάνο μας, ίσως, χρειαστεί ν’ αλλάξει. Να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι. Είναι ο προσωπικός μας «χάρτης». Ωστόσο, η μη ύπαρξη «χάρτη», μπορεί να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ε. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να πετυχαίνει το στόχο

Η δύναμη της Φαντασίας και ο σπουδαίος ρόλος που παίζει στη ζωή μας, έχει αναλυθεί εκτενώς. 

Όταν δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε, πρώτα στο μυαλό μας, δίνουμε νέες παραστάσεις και νέα ερεθίσματα στον εγκέφαλο για να δημιουργήσει με τη σειρά του τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνει αυτό που σκεφτόμαστε πραγματικότητα.

Αρκούν δέκα λεπτά τη μέρα, πέντε λεπτά το πρωί, προτού σηκωθούμε από το κρεβάτι και πέντε το βράδυ όταν ξαπλώνουμε. Τις ώρες αυτές ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος και λειτουργεί σε επίπεδο που είναι δεκτικός σε νέα «τροφή», νέες πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της μέρας τον τροφοδοτούμε με «σκουπίδια». Ας σκεφτούμε πως επιθυμούμε να είμαστε και ας του δώσουμε την «τροφή» που αναζητάει, με σκέψεις «υγιείς» και παραγωγικές για τον εαυτό μας.

ΣΤ. Πιστεύω σε μένα

Αν δεν πιστέψουμε στον εαυτό μας ότι θα τα καταφέρουμε, τότε μάλλον δεν θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πηγές πίστης στον εαυτό μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για μας.

Δε χρειάζεται να πιστεύει κάποιος άλλος σε αυτό που θες να κάνεις για τον εαυτό σου. Ούτε χρειάζονται ανακοινώσεις, επευφημίες ή απόψεις. Αυτά έρχονται στη συνέχεια. Τώρα, όμως, απαιτείται να λειτουργήσουμε εμείς για μας. Εσύ για σένα. Εσύ που ενδιαφέρεσαι για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Πίστεψε ότι θα κατορθώσεις να κάνεις όσα κατέγραψες.

Τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω συμβάλλουν στην ικανοποίηση του εαυτού σου τόσο με εξωτερικά χαρακτηριστικά (επίτευξη στόχου) όσο και με εσωτερικά χαρακτηριστικά (ψυχική ηρεμία).

Γι’ αυτό όρισε του στόχους σου…

Ακολούθησε τη διαδικασία…

Και πρόσφερε στον εαυτό σου την αξία που του αναλογεί…