Αυτοαντίληψη: Τι εικόνα έχεις για τον εαυτό σου;

Τι άποψη έχεις για τον εαυτό σου; Τον εκτιμάς; Τον φροντίζεις; Τον εξελίσσεις;

Βλέπεις τον εαυτό σου ως ένα άτομο που αξίζει ή ως ένα άτομο που δεν έχει ιδιαίτερες αξιώσεις από τη ζωή; Θεωρείς τον εαυτό σου ένα ικανό άτομο ή τον θεωρείς ως κάποιον που δύσκολα τα «βγάζει» πέρα;

Αυτές οι ερωτήσεις δε γράφτηκαν για να σε προβληματίσουν, αλλά για να σε προετοιμάσουν για μια σύντομη μελέτη γύρω από τον εαυτό σου και την Αντίληψη που έχεις για σένα, η οποία περιλαμβάνει τα «πιστεύω» και τις σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου.

Η εικόνα που έχεις για σένα,

σχηματίζεται σύμφωνα με το πώς ΕΣΥ

αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου.

            Αν αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως ένα άτομο που «δεν μπορεί» να κάνει το ένα ή το άλλο, που δεν «έχει δυνατότητες», που πάντα «κάτι στραβό θα του τύχει», που «δεν αξίζει», που «δεν μπορεί να συνδεθεί με τους ανθρώπους», που «δεν μπορεί να μπει σε πρόγραμμα», που «ντρέπεται να εκφράσει τη γνώμη του» ή που «νιώθει κατώτερος για κάτι», αυτό ακριβώς θα βιώνεις στη ζωή σου.

            Η εξωτερική πραγματικότητά μας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις ενδόμυχες σκέψεις μας. Αν πιστεύεις εσωτερικά πως «δεν έχεις δυνατότητες» ή πως «δεν αξίζεις», η καθημερινότητά σου θα έρχεται να επιβεβαιώνει αυτά που σκέφτεσαι. Και αυτό συμβαίνει, διότι πρώτα ΕΣΥ δημιούργησες αυτές τις συνθήκες στο μυαλό σου. Οι σκέψεις αυτές είναι οι «εικόνες» που έχεις για τον εαυτό σου. Είναι η Αντίληψή σου για σένα. Και το μυαλό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αναζητά στοιχεία, για να επαληθεύσει αυτά που πιστεύεις!

            Όπως καταλαβαίνεις, ο τρόπος που βλέπεις τον εαυτό σου, παίζει σπουδαίο ρόλο στον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι. Αν βλέπεις με αρνητικό τρόπο τον εαυτό σου, είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να περιμένεις από τους ανθρώπους γύρω σου να τον δουν θετικά. Αν υποτιμάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αξιώνεις εκτίμηση από τους άλλους, διότι τους παραχωρείς απλόχερα το δικαίωμα να σε υποτιμήσουν.

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε μειονεκτικά ως προς τον πλήρη εαυτό μας. Πολλές φορές έχουμε χειρότερη άποψη για μας απ’ ότι οι άλλοι για μας. Όμως, είσαι ΕΔΩ – ΤΩΡΑ – ΠΑΡΟΝ στις σκέψεις και στη ζωή σου και θες να βελτιώσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για σένα.

Βρίσκεσαι εδώ για να ζήσεις μια ζωή, όπως σου αξίζει. Βρίσκεσαι εδώ, για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Βρίσκεσαι εδώ, για να προσφέρεις. Βρίσκεσαι εδώ για να πετύχεις. Βρίσκεσαι εδώ, για να ανακαλύψεις. Βρίσκεσαι εδώ, για να μοιραστείς.

Η αξία που δίνεις στον εαυτό σου και τη ζωή, θα συμβαδίζει πάντοτε με την πεποίθηση που έχεις σχηματίσει ο ίδιος για τον εαυτό σου και τη ζωή που ζεις.

Οφείλεις, λοιπόν, να δεις την αξία σου υπό ένα πρίσμα που ενδεχομένως να μην έβλεπες ως τώρα. Δες τον εαυτό σου στα καλύτερα του. Σκέψου πως αξίζεις, πως είσαι ικανός, πως μπορείς να τα καταφέρεις. Συμφιλιώσου με τον εαυτό σου. Σκέψου πως δεν σου λείπει τίποτα από αυτούς που τα καταφέρνουν. Σκέψου πως αξίζει να δοκιμάσεις αυτό που φοβόσουν. Σκέψου τι σου αρέσει και τι όχι. Σκέψου ότι τα θετικά χαρακτηριστικά σου είναι συγκεκριμένα και δεν τα έχουν όλοι, παρά μόνο εσύ. Με αυτά κάνεις τη διαφορά. Σκέψου ότι όλα τα καλά που σου συμβαίνουν, γίνονται, επειδή τα αξίζεις και τα ελκύεις. Σκέψου ότι όλα τα αρνητικά συμβαίνουν, για να σε διδάξουν κάτι.

            Ανύψωσε την εκτίμηση που έχεις για τον εαυτό σου. Βελτίωσε την εικόνα που έχεις για σένα. Εξάλειψε την αδυναμία, δημιουργώντας πεποιθήσεις που σου προσφέρουν δύναμη. Καλλιέργησε τα «πιστεύω» σου με τρόπο που σε ωφελεί και σε εξελίσσει. Υποστήριξε τον εαυτό σου. Θυμήσου ότι είσαι ο μοναδικός ΕΣΥ στην ανθρώπινη ιστορία. Πίστεψέ το και ασ’ το να φανεί σε κάθε λέξη και πράξη σου.

Ο κόσμος σε αντιλαμβάνεται ακριβώς με τον τρόπο που έχεις ορίσει ΕΣΥ τον εαυτό σου. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, δεν είσαι εσύ εναντίον του κόσμου, όπως νόμιζες στην αρχή, αλλά είσαι μόνο εσύ εναντίον του εαυτού σου.

Γιατί εσύ είσαι ο κόσμος

που φτιάχνεις για σένα!

Ενισχυτικά άρθρα:

Αυτοπαρατήρηση: Ο πιο μεγάλος δάσκαλος

«ΑξίΖΩ»: Η λέξη γύρω από την οποία «χτίζεται» η ζωή σου