Ευγνωμοσύνη: Το αντίδοτο σε μια εποχή αρνητισμού

Αναλογίστηκες ποτέ πόση δύναμη μπορεί να σου χαρίσει το να νιώθεις όμορφα με όσα έχεις μέχρι τώρα στη ζωή σου;

Πόσο διαφορετικά μπορεί να δεις τον κόσμο, όταν πιστεύεις και αναφέρεις τις φράσεις: «Είμαι πολύ τυχερός που το ζω αυτό», «Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό που μου συνέβη», «Εκτιμώ πραγματικά αυτά που έχω τώρα στη ζωή μου» ;

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που εστιάζει στα αρνητικά που έχουν συμβεί στη ζωή του, πάρε ένα λεπτό και σκέψου πόσο τυχερός είσαι που βίωσες κάποιες καταστάσεις, κάποια συναισθήματα, κάποιες συνθήκες στη ζωή σου. Σκέψου για λίγο αυτά που έχεις και όχι αυτά που σου λείπουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να εκτιμούμε περισσότερο αυτά που δεν έχουμε από αυτά που έχουμε ήδη.

Και με αυτόν τον τρόπο πέφτουμε θύματα της ίδιας μας της σκέψης. Ξεχνάμε ότι φτάσαμε στο σημείο να θελήσουμε περισσότερα, αφού, πρώτα, κατακτήσαμε αυτά που κάποτε λαχταρούσαμε. Και φτάνουμε να θεωρούμε δεδομένες όλες μας τις νίκες. Όλες τις καταστάσεις που βιώσαμε ή που με κόπο επιτύχαμε. Όλες μας τις σχέσεις, τις φιλίες, την οικογένεια. Τη γεμάτη αντιξοότητες επαγγελματική πορεία μας. Τα υλικά αγαθά που αποκτήσαμε. Θεωρούμε, ακόμα, δεδομένο το σπίτι που διαμένουμε ή και το ίδιο μας το σώμα.

Όμως, η ΖΩΗ δε σταματά να μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαιο σταθερότητας μαζί της.

Ευγνωμοσύνη είναι η αναγνώριση κάποιου καλού που σου έχουν κάνει ή που σου έχει συμβεί. Είναι τα θετικά συναισθήματα χαράς και πληρότητας που νιώθεις, ακριβώς, επειδή αποτελούσες μέρος της στιγμής που βίωσες.

Άρχισε να εκφράζεις βαθιά Ευγνωμοσύνη για αυτά που τώρα έχεις. Πες -ευχαριστώ- εκ των προτέρων γι’ αυτά που ήδη έχεις. Για όλα τα δύσκολαꞏ  σε βοήθησαν να εκτιμήσεις τα εύκολα. Για όλα τα μαθήματα που πήρεςꞏ ήταν αναγκαία για την εξέλιξή σου.

Πες -ευχαριστώ-  για τα δεδομένα. Την υγεία σου, την αρτιμέλειά σου, την όρασή σου και την ακοή σου. Το σπίτι που διαμένεις, τη δουλειά που σε υποστηρίζει οικονομικά, το άτομο με το οποίο ξυπνάς κάθε πρωί, το συγγενή που έχεις δίπλα σου στο οικογενειακό τραπέζι, τον άνθρωπο που με μια φράση που σου είπε, σου άλλαξε τη ζωή, το φίλο που όταν σκόνταψες, σε σήκωσε, σε άκουσε, σε βοήθησε.

Αν ξεκινήσεις να εστιάζεις σε όσα τώρα έχεις, πάντοτε θα έχεις περισσότερα. Αν επικεντρωθείς σε όσα δεν έχεις, πάντοτε θα σου λείπουν.

Η έκφραση Ευγνωμοσύνης είναι θέμα εξάσκησης, όπως όλα στη ζωή. Αυτό που σου προσφέρει, όμως, αυτή η εξάσκηση είναι ότι βοηθά να κρατήσεις στη μνήμη σου σημαντικές στιγμές που είναι γεμάτες χαρά, αισιοδοξία, ευημερία, αφθονία και εξαλείφει παράλληλα τα συναισθήματα έλλειψης, θυμού και φόβου.

Έχουμε μόνο μια ζωή. Μια ευκαιρία να ζήσουμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Αντί να χάνουμε χρόνο στη μιζέρια, τη γκρίνια και τη απαισιοδοξία, μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε σε ό,τι μας κάνει χαρούμενους. Σε όσα μας γεμίζουν.

Σε όσα ΣΕ ΓΕΜΙΖΟΥΝ!

Και μην ξεχνάς…

Κάποτε έπαιξες για τελευταία φορά κρυφτό και δεν ήξερες πως ήταν η τελευταία.

Κάποτε μίλησες με ένα άτομο για τελευταία φορά, χωρίς να ξέρεις ότι ήταν η τελευταία.

Κάποτε φίλησες ένα άτομο για τελευταία φορά, χωρίς να ξέρεις πως ήταν η τελευταία.

Κάποτε επισκέφτηκες για τελευταία φορά το μέρος που πέρναγες τα παιδικά καλοκαίρια σου, χωρίς να ξέρεις ότι ήταν η τελευταία.

Αυτό λέγεται ΖΩΗ και πολλές φορές μας προλαβαίνει.

Μα, εμείς καλούμαστε να ζήσουμε την κάθε στιγμή, να τη νιώσουμε και να της δώσουμε αξία.

Πρόλαβε τη ΖΩΗ ΣΟΥ.

Ευχαρίστησέ την και ευχαριστήσου την !

Ενισχυτικά άρθρα:

1% της ημέρας αρκεί για να νιώσεις παντοδύναμος

Δύναμη – Που κρύβεις τη δική σου;