Δύναμη – Που κρύβεις τη δική σου;

Μια φράση κλισέ που χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι είναι ότι: «Είμαστε άνθρωποι και έχουμε τόσο θετικά όσο και αρνητικά χαρακτηριστικά.»

Ωστόσο, ενώ παραδέχονται αυτή τη φράση κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με την παρέα, την οικογένεια, τη σχέση ή ακόμα και μέσα στην εργασία τους, αυτό που συμβαίνει όταν επιστρέφουν στο σπίτι ή μένουν για λίγο μόνοι είναι να σκέφτονται διαρκώς τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους.

Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να ξεχνούν ότι έχουν και ΘΕΤΙΚΑ χαρακτηριστικά. «Βουλιάζουν» σε ατέλειες και εγκλωβίζονται σε αρνητικές καταστάσεις που δεν τους επιτρέπουν ν’ αναγνωρίσουν τα «φωτεινά» στοιχεία του εαυτού τους.

Δυστυχώς, έχουμε εκπαιδευτεί ν’ αναζητούμε τις αδυναμίες περισσότερο από τις δυνάμεις, να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά παρά στα θετικά και να εστιάζουμε στα ελαττώματα παρά στα προτερήματα. Κι αυτό συμβαίνει, διότι από μικροί καλούμαστε να εξηγήσουμε και να λογοδοτήσουμε για κάθε κατάσταση που δεν «πηγαίνει» καλά, όπως π.χ. οι βαθμοί στο σχολείο, οι εξετάσεις ή μια συμπεριφορά.

Μόνο που τώρα μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε και είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για ν’ αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να «φωτίσουμε»  οι ίδιοι τα δυνατά στοιχεία σου.

Ξεκίνησε την εναλλαγή του τρόπου που σκέφτεσαι, κατανοώντας πόσο χρήσιμες για την εξέλιξή σου οι στιγμές της απομόνωσης, οι στιγμές μιας μικρής ησυχίας, οι στιγμές που βρίσκεις λίγο χρόνο να σκεφτείς για σένα, οι στιγμές που οδηγείς, ταξιδεύεις ή είσαι στο μετρό, οι στιγμές που ετοιμάζεσαι να πας για δουλειά, οι στιγμές προτού κοιμηθείς.

Αξιοποίησε αυτές τις στιγμές, βοηθώντας τον εαυτό σου ν’ απελευθερωθεί από ένα πλαίσιο σκέψης που υπάρχει μόνο η κακή, η μίζερη και η ελλιπής πλευρά σου.

Σκέψου τον εαυτό σου να είναι δυνατός, παραγωγικός

και να διαπρέπει σε ό,τι κάνει.

Απαιτείται από σένα ν’ ανακαλύψεις ποια είναι η Δύναμη σου. Τι είναι αυτό που διαθέτεις και σε βοηθάει να διακριθείς; Τι είναι αυτό που κάνεις και εξυπηρετεί τη ζωή σου και τις σχέσεις που δημιουργείς με τον καλύτερο τρόπο; Ποιο είναι το δυνατό στοιχείο της προσωπικότητάς σου; Αυτό για το οποίο νιώθεις σιγουριά και, επιπλέον, αυτό για το οποίο ξεχωρίζεις;

Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό που μας διαχωρίζει. Μια κρυφή Δύναμη που όταν την χρησιμοποιούμε δίνουμε ένα διαφορετικό «χρώμα» στη δική μας ζωή, αλλά και των ανθρώπων που «αγγίζουμε».

Οπότε, απόφυγε να σκεφτείς αρνητικά για τον εαυτό σου. Η Δύναμή σου μπορεί να μην έχει ξεκάθαρη μορφή, αλλά είναι δική σου και πρέπει να τη βρεις και να την εκμεταλλευτείς.

Ίσως, Δύναμή σου είναι η σταθερότητα του χαρακτήρα σου ή, αντιθέτως, η εύκολη προσαρμοστικότητα. Ίσως, ότι είσαι τόσο ήσυχος που ηρεμείς τον κόσμο ή τόσο θορυβώδης που πραγματικά αλλάζεις τη διάθεση των ανθρώπων γύρω σου. Ίσως, το χιούμορ σου αποτελεί έναν τρόπο ν’ αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις και είναι ταυτόχρονα βάλσαμο στις ψυχές των ανθρώπων γύρω σου.

Ίσως, το γεγονός ότι είσαι δημιουργικός και καινοτόμος ή οργανωτικός και αξιόπιστος κάνει τη διαφορά στη ζωή σου. Ίσως, η επικοινωνία αποτελεί το «δυνατό» χαρτί σου. Ίσως, η ωριμότητα και η αποφασιστικότητά σου σε ξεχωρίζουν. Ίσως, η ικανότητα ν’ αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει γύρω σου και η συναισθηματική νοημοσύνη σου σε βοηθούν να κρατάς τις ισορροπίες. Ίσως, να μπορείς να μεταδίδεις γνώση και έμπνευση στον κόσμο ή, ίσως, το πείσμα που διαθέτεις μπορεί να είναι αυτό που σε κάνει αποτελεσματικό!

Ενδεχομένως, να έχεις παραπάνω από μία Δυνάμεις ή μόνο μία με την οποία νιώθεις παντοδύναμος. Οι Δυνάμεις σου είναι που θα σε οδηγήσουν σε μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Σε μια ζωή με νόημα και ουσία.

Επικεντρώσου στα δικά σου θετικά στοιχεία. Αν δεν τα ξέρεις, ανακάλυψέ τα. Είσαι προικισμένος με Δυνάμεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο στη δική σου ζωή, αλλά και στις ζωές των άλλων.

Έχουμε πολλαπλούς ρόλους στη ζωή μας: γονέας, παιδί, αδερφός εργαζόμενος, φίλος, σύντροφος. Έχεις αναλογιστεί τι οφέλη μπορεί να έχουν όλες οι πτυχές της ζωής σου, εάν εφαρμόσεις σε αυτές τις Δυνάμεις σου, αντί να επικεντρώνεσαι στα αρνητικά σου;

Όπως προείπαμε, αρνητικά έχουμε όλοι κι αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό μας. Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε είναι οι Δυνάμεις μας και πως εμείς φροντίζουμε να τις αξιοποιήσουμε με σκοπό να καλυτερεύσουμε τη δική μας ζωή, αλλά και των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.

Ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας τη Δύναμή μας σε μια εποχή κοινωνικής αδυναμίας προσφέρουμε Αξία.

Στον εαυτό μας.

Στον κόσμο γύρω μας.

Στον μέλλον μας.



Ενισχυτικά άρθρα:

«ΑξίΖΩ»: Η λέξη γύρω από την οποία «χτίζεται» η ζωή σου

Πως εμπιστεύομαι (ξανά) τον εαυτό μου;