Πως εμπιστεύομαι (ξανά) τον εαυτό μου;

Λένε πως στα 20 ενδιαφέρεσαι πολύ για το τι θα πουν οι άλλοι για σένα, πως στα 40 έχεις μάθει ν’ αδιαφορείς για το τι θα πουν για σένα και πως στα 60 αντιλαμβάνεσαι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για σένα.

Αν αυτό πράγματι συμβαίνει, τότε, είναι εμφανής ο ρόλος που παίζει η σχέση που έχουμε αποκτήσει με τον εαυτό μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδικότερα, στις πιο μικρές ηλικίες η σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας περνάει από πολλά στάδια, κυρίως τρικυμιώδη.

Κι όλα έχουν ξεκινήσει από τον τρόπο που μεγαλώσαμε και το περιβάλλον στο οποίο σταδιακά ενταχθήκαμε. Φράσεις που όλοι έχουμε ακούσει στην παιδική ηλικία μας, όπως: «Μην το κάνεις αυτό, κάνε το άλλο», «Μην το κάνεις έτσι, κάν’ το αλλιώς», «Μη σκέφτεσαι, όπως σκέφτεσαι», «Μη ζητάς αυτό, βρες κάτι άλλο» έχουν επηρεάσει κατά πολύ τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Μάθαμε σιγά-σιγά να απομακρυνόμαστε από τον εαυτό μας, να πιστεύουμε ότι οι άλλοι δεν μας αποδέχονται όπως είμαστε και πως υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης ή συμπεριφοράς που αν τους ακολουθήσουμε, θα μας αποδέχονται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δε θα γινόμαστε αποδεκτοί.

Τι σχέση έχεις με τον εαυτό σου; Αισθάνεσαι υπερήφανος γι’ αυτόν; Πιστεύεις σε σένα; Τι εικόνα έχεις για τον εαυτό σου;

Γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου αποτελεί παράγοντα που καθορίζει την επιτυχία σου.

Η Επιτυχία μας δεν αφορά μόνο εξωγενείς παράγοντες, αλλά αφορά κι όλες εκείνες τις σημαντικές μάχες που δίνει εσωτερικά ο καθένας μας με τον ίδιο του τον εαυτό. Η έκβαση αυτών των εσωτερικών «μαχών» είναι που ρυθμίζει το πόσο και αν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας.

Πίστεψε στον εαυτό σου.

Η πίστη στον εαυτό μας δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε πως είμαστε τέλειοι, αλάνθαστοι, αψεγάδιαστοι. Αντιθέτως, σημαίνει ότι κρατάμε μια μετριόφρων, άνευ υπέρμετρης προβολής κι έπαρσης, στάση μέσω της οποίας αναγνωρίζουμε ειλικρινά όλα τα καλά και χαρισματικά στοιχεία που διαθέτουμε ως άτομα.

Άλλωστε, το να κρύβουμε τα δυνατά στοιχεία μας, τα ταλέντα μας, τις καλές προθέσεις μας είναι δείγμα αδυναμίας κι ανασφάλειας. Όταν, όμως, τα μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας είναι δείγμα ταπεινότητας.

Λάθη, παραλείψεις και ατέλειες έχουμε όλοι. Ο τρόπος που θα διαχειριστούμε μια ιδιότητά που δεν βοηθά στην ανάπτυξή μας, μπορεί να μας κάνει καλύτερους ή χειρότερους.

Και είμαστε εδώ για να γίνουμε καλύτεροι.

Είσαι εδώ για να γίνεις καλύτερος.

Έχουμε έρθει στον πλανήτη για να εκφράσουμε αυτό που είμαστε, με τον τρόπο που μπορούμε καλύτερα. Αν δεν έχεις σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης με τον εαυτό σου, δε θα μπορέσεις ποτέ να ανέλθεις στο υψηλότερο επίπεδο που μπορείς να δεις τον εαυτό σου.

Όσο αφήνεις την ανασφάλεια να σε κυριεύει, τη μελαγχολία να σ’ εξασθενεί και τη μιζέρια να εξουσιάζει τη ζωή σου, τότε μόνος σου σταματάς την έκφραση του πραγματικού εαυτού σου και παγιδεύεσαι μια πραγματικότητα που σε «πνίγει» και σε καταπιέζει.

Είσαι εδώ για να δηλώσεις «παρών» στη ζωή που σου συμβαίνει.

Έχεις όλα αυτά που δεν έχεις δείξει. Είσαι όλα αυτά που δεν έχουμε δει.

Ακόμα, δεν έχεις παρουσιάσει την καλύτερη ιδέα σου· ακόμα δεν έχεις πει τα καλύτερα λόγια σου· ακόμα δεν ηγήθηκες με τον καλύτερο τρόπο· ακόμα δεν έχεις προσφέρει σε άτομα που σ’ έχουν ανάγκη· ακόμα δεν τραγούδησες το καλύτερο τραγούδι σου· ακόμα δεν έδωσες την καλύτερη παράστασή σου· ακόμα δεν έγραψες το καλύτερο βιβλίο σου· ακόμα δεν ανέβηκες στο βάθρο· ακόμα δεν έχτισες τη ζωή που ονειρευόσουν· ακόμα δεν πήγες το καλύτερο ταξίδι σου· ακόμα δεν απόκτησες τη δουλειά των ονείρων σου· ακόμα δεν έζησες την καλύτερη μέρα σου· ακόμα δεν έγινες το άτομο που βαθιά μέσα σου θες να γίνεις.

Κι αυτά δεν θα γίνουν, αν δεν πιστέψεις στον εαυτό σου.

Οφείλεις να έχεις τη θέληση να πιστέψεις σε σένα και τις δυνάμεις σου. Κανείς δε μπορεί να σου χαρίσει αυτή τη θέληση· ούτε οι συγγενείς ούτε οι σύντροφοι ούτε οι φίλοι ούτε η δουλειά σου.

Για να αυξήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου θα χρειαστεί να μάθεις ποιος είσαι και πως λειτουργείς.

Αποδέξου τον εαυτό σου.

 Ό,τι έγινε, έγινε και πλέον ανήκει στη σφαίρα του παρελθόντος. Δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι ό,τι έχεις μπροστά σου. Ο χρόνος που σπαταλάς στην αμφισβήτηση του εαυτού σου, σού στερεί χρόνο από την αυτογνωσία σου.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των ανθρώπων που εστιάζουν σε μεμονωμένα και αρνητικά χαρακτηριστικά, εσύ επικεντρώσου στα δυνατά στοιχεία σου και «δες» τη μεγαλύτερη εικόνα της κατάστασης του εαυτού σου.

Δημιούργησε μια μικρή λίστα των πέντε πιο πετυχημένων στιγμών της ζωής σου. Αυτό, για αρχή θα βοηθήσει να ξαναθυμηθείς τις στιγμές που σε έκαναν να νιώσεις υπερήφανος για τον εαυτό σου. Αποτελούν στιγμές που έχεις τον εαυτό σου «ψηλά».

Επίσης, «μεγάλωσε» την εικόνα παρατήρησης του εαυτού σου. Μην εξετάσεις, απλώς, το αν π.χ. είσαι έξυπνος, αλλά εξακρίβωσε πάνω σε τι είσαι έξυπνος. Πάνω σε τι αποδίδει το μυαλό σου καλύτερα; Ποιος, ακριβώς, τρόπος σκέψης ή δράσης σε κάνει έξυπνο;

Μην εξετάσεις, απλώς, το αν είσαι εργατικός, αλλά διερεύνησε τι σε κάνει τόσο εργατικό. Το πάθος σου για τη δουλειά; Το φιλότιμο;

Νιώσε πολύτιμος

Έπειτα, όρισε τον εαυτό σου ως ένα πολύτιμο πρόσωπο που έχει να προσφέρει στην οικογένειά του, στη σχέση του, στην εργασία του, στα παιδιά του, στους φίλους του, στην κοινωνία. Όπως έχεις ανάγκη τους ανθρώπους γύρω σου, έτσι και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη εσένα.

Νιώσε ενεργός, με την έννοια ότι υπάρχει κάτι στο οποίο μπορείς να συμμετέχεις και να συνεισφέρεις. Κι όχι μόνο να συνεισφέρεις, αλλά προσθέτοντας τις δικές σου αξίες, τις δικές σου αρχές, τις δικές σου ιδέες, μπορεί αυτό στο οποίο συμμετέχεις να γίνει ομορφότερο, σπουδαιότερο, αληθινότερο.

Πως το άτομο που θέλεις να γίνεις, θα έκανε τα πράγματα που σκοπεύεις να κάνεις;

Τοποθέτησε τον εαυτό σου σ’ ένα πλαίσιο ζωής, σύμφωνα με το οποίο να προσπαθείς διαρκώς να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Πως θα ζήσεις; Πως θα εργαστείς; Πως θα κινηθείς, ώστε να μπορέσεις να βοηθήσεις τον κόσμο να «κερδίσει» περισσότερο από σένα; Πως η συνεισφορά σου θα καλυτερεύσει την καθημερινότητά σου;

Γιατί, από σένα εξαρτάται. Είναι δική σου ευθύνη και καθήκον να πιστέψεις ότι μπορείς να γίνεις το άτομο που ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ, ξεκινώντας άμεσα να διαπλάθεις το άτομο που τώρα ΕΙΣΑΙ.

Το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι Στάση Ζωής. Είναι κατάσταση του νου και απαιτεί χρόνο για να καλλιεργηθεί. Όμως, μπορείς να το κάνεις.

Είσαι γενναιότερος απ’ όσο σκέφτεσαι…

Σπουδαιότερος απ’ όσο γνωρίζεις…

Και ικανότερος απ’ όσο φαντάζεσαι…

Ενισχυτικά άρθρα:

Αυτοπαρατήρηση: Ο πιο μεγάλος δάσκαλος

Αυτοπεποίθηση – Μάθε την σαν προπαίδεια