Αυτοπεποίθηση – Μάθε την σαν προπαίδεια

Όσο ωριμάζει κανείς, θέτει τον εαυτό και την προσωπικότητά του ως αντικείμενο παρατήρησης.

Αρχίζει να εξετάζει τι κάνει, πως το κάνει και γιατί το κάνει. Τι έχει και τι δεν έχει. Ποια χαρακτηριστικά ή δεξιότητες που κατέχει τον βοηθούν και, αντιστοίχως, ποια θα πρέπει να αναπτύξει.

Ένα στοιχείο που πραγματικά απασχολεί  πολλούς ανθρώπους, ειδικότερα νέας ηλικίας είναι αυτό της Αυτοπεποίθησης.

Συνήθως, για την Αυτοπεποίθηση δεν έχουμε ξεκάθαρη «εικόνα» με την έννοια της γνώσης. Ωστόσο, η «εικόνα» που έχουμε σχηματίσει προέρχεται από την εμπειρία που έχουμε με την Αυτοπεποίθηση. Δηλαδή,  από την εμπειρία που μας αφήνει το συναίσθημα της «ύπαρξης» της στο χώρο. Ουσιαστικά, είναι σαν να την «νιώθουμε» στον αέρα και αυτό είναι που καθιστά δύσκολη την κατανόηση της.

Την νιώθουμε, ξέρουμε πως είναι όταν συμβαίνει γύρω μας και την καταλαβαίνουμε. Επίσης, ξέρουμε πότε δεν τη νιώθουμε και πότε υπάρχει η έλλειψή της, η ανασφάλεια. Γι’ αυτό είναι εμπειρία.

Ακόμα, αναγνωρίζουμε ότι η Αυτοπεποίθηση είναι μεταδοτική. Αν την «έχεις», εμπνέεις σιγουριά και με μαζί σου εμπνέονται και άλλα άτομα. Αν σου «λείπει», νιώθουν και οι άλλοι την έλλειψή της.

Το σημείο κλειδί για μια σωστότερη εικόνα είναι το εξής:

Η Αυτοπεποίθηση δεν αποτελεί στοιχείο προσωπικότητας, αλλά μια δεξιότητα που μαθαίνεται.

Η Αυτοπεποίθηση δεν αποτελεί χαρακτηριστικό προσωπικότητας, όπως π.χ. η εξωστρέφεια,, αλλά αποτελεί μια δεξιότητα που μπορεί να την αναπτύξει οποιοσδήποτε.

Γι’ αυτό βλέπουμε πολλούς εξωστρεφείς και κοινωνικούς ανθρώπους να έχουν ανασφάλεια και να μην πιστεύουν στον εαυτό ή τις ιδέες τους την ώρα που χρειάζεται ή να μην έχουν το θάρρος να είναι οι πραγματικοί εαυτοί τους.

Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί εσωστρεφείς που, ίσως, νιώθουν άβολα να τραβούν την προσοχή πάνω τους, αλλά είναι εξαιρετικά άνετοι με τις ιδέες τους και νιώθουν ικανοί να τις μεταδώσουν, διότι πιστεύουν αρκετά στον εαυτό τους.

Όταν, λοιπόν, αντιστρέψεις την αντίληψη που έχεις για την  Αυτοπεποίθηση και την διαχωρίσεις, από αναπόσπαστο στοιχείο προσωπικότητας σε μια δεξιότητα που διδάσκεται, τότε θ’ αντιληφθείς ότι μπορείς να την κατακτήσεις.

Γιατί η Αυτοπεποίθηση μαθαίνεται και κατακτάται, όπως η προπαίδεια. Με μάθηση της θεωρίας κι, έπειτα, με πράξεις, ώσπου να σου βγαίνει αυτόματα. Σκέψου, ότι μπορείς να αναπτύξεις την Αυτοπεποίθηση σου να «βγαίνει» τόσο αυτόματα, όπως όταν λέμε: «τρεις – τέσσερεις – δώδεκα» ή «εφτά – οχτώ – πενήντα έξι».

Αρκεί να εφαρμόσεις το τρίπτυχο: Θεωρία – Πράξη – Επανάληψη

Η Αυτοπεποίθηση σημαίνει κίνηση από τη σκέψη στην πράξη. Όταν έχεις πίστη στον εαυτό σου, τότε πιστεύεις αρκετά στις ικανότητές σου και πρόθυμα προσπαθείς να τα καταφέρεις.

Αυτοπεποίθηση δεν είναι η  σιγουριά, αλλά η προθυμία να δοκιμάσεις κάτι αβέβαιο, γιατί το πιστεύεις.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αυτοπεποίθησης παίζει η εσωτερική ομιλία σου. Στο εξωτερικό περιβάλλον, ίσως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε σένα ή την ιδέα σου και στο λένε ή στο δείχνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι τι λες εσύ στον εαυτό σου.

Αν η εσωτερική ομιλία σου συμφωνεί κι ενισχύει τα αρνητικά που ακούς για σένα, τότε «χάνεις» στο παιχνίδι της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας σου και η πίστη στον εαυτό σου θ΄ αρχίσει να εξαλείφεται, ώσπου να γίνεις ένα άβουλο ον που απλώς περνάει τις μέρες του σ’ αυτόν τον κόσμο δίχως νόημα.

Αυτοπεποίθηση δεν είναι όταν μπαίνεις σ’ ένα δωμάτιο πιστεύοντας πως είσαι καλύτερος απ΄ όλους. Είναι όταν μπαίνεις σ’ ένα δωμάτιο γνωρίζοντας πως δε χρειάζεται να συγκριθείς με κανέναν.

Οφείλεις να νιώθεις σημαντικός για τον εαυτό σου πρώτα και να αναπτύξεις μια εσωτερική ομιλία που θα ενισχύει την προσωπικότητά σου. Ο σπουδαιότερος πυγμάχος όλων των εποχών, ο Muhammad Ali ξεκινούσε τις συνεντεύξεις του με το moto του: «Im the greatest». Αυτό ήταν η εσωτερική του ομιλία. Αυτό αναπαρήγαγε συνεχώς στο μυαλό του.

Ποιος άλλος θα στο πει αν δεν το πεις εσύ στον εαυτό σου; Ποιος θα σου πει ότι αξίζεις, αν όχι εσύ σε σένα;

Θα πρέπει να εκμεταλλευτείς τις στιγμές ησυχίας που σου προσφέρονται κατά τη διάρκεια της μέρας για να ενδυναμώνεις την πίστη που έχεις στον εαυτό σου. Τις στιγμές που ξαπλώνεις, τις στιγμές που βουρτσίζεις τα δόντια σου, τις στιγμές που οδηγείς.

Θα πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου, γιατί αν δεν πιστέψεις εσύ, δεν θα πιστέψει ποτέ κανείς.

Κάποιοι γρήγοροι τρόποι να αναπτύξεις την αυτοπεποίθησή σου είναι οι εξής:

1. Αυτογνωσία

Ανακάλυψε ποιος είσαι. Αν δεν ξέρεις ποιος είσαι, τότε δεν ξέρεις και ποιος δεν είσαι. Κι όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι, τότε, μπορεί κάποιος εύκολα να σου ορίσει «ποιος να είσαι» ή «πώς να είσαι».

Μάθε τον εαυτό σου καλύτερα, ξεκινώντας με τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που θεωρείς ότι είναι καλά και ποιοτικά, που προσφέρουν αξία στη ζωή σου και στη ζωή των άλλων. Κάνε μια λίστα με τα θετικά σου στοιχεία και σημείωσε τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Ξεκίνησε τη λίστα με φράσεις όπως: «Τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα μου είναι…», «Είμαι καλός στη δουλειά μου, γιατί…», «Είμαι καλός πατέρας/αδερφός/γιος, γιατί…»

Η επίγνωση και μόνο των καλών στοιχείων σου θα σε κάνει να ανανεώσεις το σκεπτικό σου, ν’ αναθεωρήσεις την αυτοεικόνα σου και θα σε εξοπλίσει με δύναμη να ξαναχρησιμοποιήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά και να γίνεσαι καλύτερος.

2. Απομακρύνσου από το αρνητικό/ αποθαρρυντικό περιβάλλον

Γνωρίζεις με απόλυτη ακρίβεια ποια άτομα σε ενισχύουν και ποια άτομα σε «ρίχνουν». Και το γνωρίζεις, διότι έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία σου. Όρισε ένα πλαίσιο που πληροί τα δικά σου ιδανικά και ικανοποιεί τις δικές σου προσδοκίες, εντός του οποίου θα ενεργείς αποσπώμενος από κάθε αρνητικότητα ή επίκριση των σκέψεων ή των ιδεών σου.

Να θυμάσαι ότι όλοι μας πρωτοπερπατήσαμε, επειδή το περιβάλλον μας ήταν υποστηρικτικό. Σε κάθε πτώση μας, χαμογελούσαν και μας ξανασήκωναν, ενώ σε κάθε βήμα πανηγύριζαν και χειροκροτούσαν. Θα περπατούσαμε, αν το περιβάλλον μας ήταν αδιάφορο;

Αν γνωρίζεις ποιος είσαι και έχεις ορίσει τα δικά σου στάνταρ στη ζωή, άρχισε να φιλτράρεις και να αποβάλλεις απόψεις που δεν ενισχύουν τις επιδιώξεις σου. Εποικοδομητική κριτική και βοήθεια είναι αυτά που χρειάζεσαι. Η αρνητικότητα, η μιζέρια και η ανασφάλεια δε βοηθούν την ανάπτυξή σου.

3. Τήρησε τις μικρές, καθημερινές «πειθαρχίες»

Πως ενισχύεται η Αυτοπεποίθηση; Από το να μην αμελείς τις μικρές, καθημερινές «πειθαρχίες». Αυτοπεποίθηση σημαίνει να αισθάνεσαι όμορφα με και για τον εαυτό σου και ένας από τους καλύτερους τρόπους να νιώθεις όμορφα, είναι στο τέλος της μέρας να νιώθεις ότι έκανες το καλύτερο που μπορούσες.

Αν συμμετείχες σε μια συνάντηση, έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου. Αν παρουσίασες ένα project, έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου. Αν βοήθησες έναν φίλο, το έκανες με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσες. Αν λειτουργείς έτσι μέσα στη μέρα, στο τέλος της μέρας θα νιώθεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ν’ ανεβαίνει, γιατί νιώθεις ικανοποιημένος από αυτόν.

Με αυτόν τον τρόπο η αυτοπεποίθησή σου θα αρχίσει να ανεβαίνει, γιατί, εάν είχες μια καλή και πετυχημένη μέρα, αρχίζεις να πιστεύεις ότι θ’ ακολουθήσουν κι άλλες. Καλύτερες. Κι αυτές οι μέρες γίνονται εβδομάδες, οι εβδομάδες γίνονται μήνες και οι μήνες γίνονται ένας παραγωγικός χρόνος.

4. Στάσου στο ύψος σου, κυριολεκτικά.

Ένα άτομο με Αυτοπεποίθηση στέκεται υπερήφανα. Ίσιος ο κορμός, πίσω οι ώμοι, ψηλά το κεφάλι. Δεν θα σε ενέπνεε ποτέ ένα άτομο που καμπουριάζει.

Η φυσιολογία παίζει σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογία μας. Αρκεί να σκεφτείς το όμορφο συναίσθημα που σου προκαλεί μια ώρα εκγύμνασης, ο χορός ή το κολύμπι. Όταν το σώμα αξιοποιείται και κινείται, τότε αυτό είναι από μόνο του ικανό να μας αλλάξει όλη τη διάθεση, να μας «ανεβάσει».

Η Αυτοπεποίθηση είχε να κάνει και με το να νιώθεις καλά μέσα στο σώμα σου, οπότε δώσε στο σώμα σου την έκταση που προβάλλει η Αυτοπεποίθηση σου.

Η Αυτοπεποίθηση προέρχεται από την έλλειψη παράλειψης, αμέλειας και αδιαφορίας.

Jim Rohn

Η Αυτοπεποίθηση είναι η επιθυμία και προθυμία να κάνεις οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να πετύχεις οτιδήποτε επιθυμείς. Είναι η ικανότητα να υψώνεις τον εαυτό σου πάνω από τις καταστάσεις/περιστάσεις/γεγονότα που σου συμβαίνουν.

Αυτά που σε άλλους θα προκαλέσουν «φθορές» και θα τους οδηγήσουν να σταματήσουν νωρίτερα και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, ΕΣΥ θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να τα ξεπεράσεις.

Γιατί αν δεν αναπτύξεις ΕΣΥ αυτό το αίσθημα γενναιότητας που θα σε κάνει να δεις τον εαυτό σου όπως επιθυμείς, ποιος θα το κάνει για σένα;



Ενισχυτικά άρθρα:

Κάνε το πρώτο βήμα – Πίστεψέ το!

Προετοίμασε το μυαλό σου για το μέλλον