Αυθυποβολή: Πως κατευθύνω τον εαυτό μου εκεί που θέλω;

Οι πράξεις ενός ατόμου είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων που έχει κάνει αυτό το άτομο.

Οι σκέψεις που κάνει περισσότερο κάποιος, δηλαδή οι σκέψεις που σκέφτεται πιο πολύ απ’ όλες, είναι αυτές που επικρατούν στο μυαλό του και έχουν σαν επακόλουθο πράξεις που ταυτίζονται πλήρως και αρμονικά με αυτές στις σκέψεις που κυριαρχούν.

Για παράδειγμα, ένα αγόρι που σκέφτεται συνεχώς μια κοπέλα, κάποια στιγμή οι σκέψεις του θα δημιουργήσουν σ’ αυτόν την επιθυμία για δράση, για πράξη, έτσι ώστε να πλησιάσει αυτή την κοπέλα.

Ένα κορίτσι που σκέφτεται συνέχεια πως δεν την ικανοποιεί η επιλογή της στα επαγγελματικά και θεωρεί ότι μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων εξετάσεων, θα μπορούσε να έχει περισσότερες επιλογές για ένα καλύτερο μέλλον, αυτή η σκέψη θα κυριαρχήσει στο μυαλό της, ώσπου να οδηγήσει σε πράξη, δηλαδή στη λήψη κατάλληλης δράσης για να εκπληρώσει αυτό που σκέφτεται και αυτό που επιθυμεί.

Ένα άτομο που σκέφτεται κάθε μέρα ότι χρειάζεται να γίνει πιο υγιής, θα προβεί σε πράξεις που θα «μεταφέρουν» αυτή τη σκέψη στην πραγματική ζωή, δηλαδή, θα επιχειρήσει να γραφτεί σε γυμναστήριο ή σε κάποιον σύλλογο, να προσέξει τη διατροφή και τον ύπνο του.

Επομένως, οι πράξεις ενός ατόμου προκαλούνται από αυτά που το ίδιο το άτομο σκέφτεται πιο πολύ. Οι σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό του θα οδηγήσουν στις ανάλογες πράξεις.

Όταν μια σκέψη που κάνει κάποιος γίνει, μέσω της καθημερινής επανάληψης, ένας συγκεκριμένος σκοπός, τότε αυτός ο σκοπός εξαπλώνεται στον νου και τον κυριεύει.

Δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή της διαδικασίας μέσω της οποίας μια σκέψη μπορεί να εξουσιάσει το νου και να μετατραπεί σε σκοπό, από αυτή που δίνει ο Ν. Hill:

«Κάθε συγκεκριμένος κύριος σκοπός που αποτυπώνεται εκούσια στο νου και προσηλώνεται εκεί, με τη αφοσίωση να πραγματωθεί, τελικά γεμίζει ολόκληρο τον υποσυνείδητο νου, ώσπου επηρεάζει αυτόματα τις φυσικές πράξεις του σώματος προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.»

Ν. Hill

Η διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω ονομάζεται Αυθυποβολή. Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο, όχι μέσω ξένων, αλλά μέσω δικών μας σκέψεων και επιθυμιών ενεργούμε πάνω στον εαυτό μας, επηρεάζοντας τη ζωή μας.

Με απλά λόγια, υποβάλλουμε εκούσια και συνειδητά στον εαυτό μας τα κατάλληλα μηνύματα που θα μας ενισχύσουν και θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον σκοπό μας.

Το κατάλληλο μήνυμα είναι μια πρόταση που υποβάλλουμε στον εαυτό μας, μια δήλωση που αναφωνούμε ή ακούμε, μια εικόνα που βλέπουμε ή σκεφτόμαστε πολλές φορές τη μέρα, την οποία δεχόμαστε άκριτα και την οποία έχουμε δημιουργήσει προκειμένου να εισχωρήσει στο νου μας, να «εγκατασταθεί» εκεί και μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε το σκοπό μας.

Είναι η ίδια αρχή που χρησιμοποιείται από τα Μ.Μ.Ε., την πολιτική, τα social media, με σκοπό να «περάσουν» τα δικά τους μηνύματα και να επηρεάσουν το πλήθος, μέσω του «απευθείας» μηνύματος στον υποσυνείδητο νου.

Έχουμε ήδη αναλύσει σε τρία μέρη τη σημασία που έχει ο υποσυνείδητος νους αναφορικά με τους στόχους, τις πράξεις και τη ζωή μας γενικότερα. (Βλ. α. Γνωριμία με το Υποσυνείδητο Α΄ μέρος, β. Γνωριμία με το Υποσυνείδητο Β΄ μέρος, γ. Νόμος της Έλξης – Γνωριμία με το Υποσυνείδητο Γ΄ μέρος).

Καθότι πάντοτε θα προσπαθούν «τρίτοι» να μας επηρεάσουν, γιατί να μην επηρεάσουμε μόνοι τον εαυτό μας, προκειμένου να τον κάνουμε καλύτερο;

Στο προηγούμενο παράδειγμα του ατόμου που επιθυμεί να γίνει πιο υγιής, μια  εκούσια σχεδιασμένη δήλωση αναφορικά με τη διατροφή του θα μπορούσε να είναι η εξής: «Τρώω υγιεινά.» ή «Σήμερα, θα φάω υγιεινά.» Η συνεχόμενη και καθημερινή επανάληψη της δήλωσης θα κυριαρχήσει στο μυαλό του και θα οδηγήσει στην πράξη για την πραγμάτωση αυτής της δήλωσης.

Αρκεί να το επιθυμεί πραγματικά.

Συνεπώς, το σπουδαιότερο σημείο σ’ αυτή τη διαδικασία είναι να γνωρίζουμε το σκοπό μας, να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε και τι ακριβώς επιθυμούμε, έτσι ώστε να εστιάσουμε εκεί όλη την προσοχή των σκέψεών μας. Για τίποτα που δεν επιθυμούμε πραγματικά, δεν θα μπορέσουν να ταυτιστούν αρμονικά οι σκέψεις με τις πράξεις μας.

Όταν γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλουμε είναι σαν να φυτεύουμε έναν μικρό σπόρο στον «κήπο» του μυαλού μας, τον οποίο με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να τον δούμε να ανθεί και να καρποφορεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το σπόρο που θα «φυτέψουμε», διότι η αρχή της Αυθυποβολής μπορεί να λειτουργήσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά, δηλαδή να εφαρμοστεί τόσο υπέρ όσο και εναντίον μας.

Δηλώσεις του τύπου: «Έχω μόνο προβλήματα στη ζωή μου», «Δεν ξέρω να κάνω τίποτα άλλο πέρα από αυτό», «Πάω από το κακό στο χειρότερο», «Είμαι άχρηστος», «Δεν πρόκειται να ηρεμήσω ποτέ» ή «Δεν υπάρχει νόημα σε αυτό που κάνω» είναι ικανές, μέσω της συνεχούς καθημερινής επανάληψης να καταστρέψουν κάθε εαυτό, κάθε προσωπικότητα, κάθε όνειρο, κάθε πίστη, κάθε συναίσθημα χαράς και προσωπικής ολοκλήρωσης.

Εκτός από το γεγονός ότι αυτές οι σκέψεις – δηλώσεις δεν βοηθούν το άτομο που τις σκέφτεται να προαχθεί σ’ ένα ανώτερο επίπεδο βελτίωσης των συνθηκών της ζωής του, του στερούν το χρόνο να σκεφτεί κάτι παραγωγικότερο, αλλά και του απενεργοποιούν τη Φαντασία, μέσω της οποίας θα μπορούσε να έχει «δει» μια διαφορετική εικόνα για τον εαυτό του.

Αντιθέτως, δηλώσεις του τύπου: «Είμαι πηγή επίλυσης κάθε προβλήματος της ζωής μου», «Αισθάνομαι ικανός να εκπληρώσω τις επιθυμίες μου», «Καλλιεργώ τον εαυτό μου και αναμένω τα καλύτερα», «Θα το καταφέρω, όπως και να’ χει», «Ό,τι είναι πιθανό για έναν, είναι πιθανό για τον καθένα, άρα είναι πιθανό και για μένα», «Γίνομαι καθημερινά ο καλύτερος στον τομέα μου» ή «Η δημιουργική φαντασία μου θα βρει έναν τρόπο να με κάνει καλύτερο σε ένα μήνα ή έναν χρόνο από σήμερα» μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό, παντοδύναμο εαυτό που νιώθει δυνατός να διεκδικήσει αυτά που επιθυμεί και να σκεφτεί ένα μέλλον γεμάτο όνειρα, αισιοδοξία, εμπειρίες και επιτυχία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας δεν έχουν μάθει την αξία του να έχει κάποιος έναν συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή του. Ένα όραμα, ένα στόχο, ένα όνειρο. Δεν έχουν μάθει να σκέφτονται ή δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν τον εαυτό τους διαφορετικά από το σημείο που βρίσκονται και, απλώς, παθητικά παρακολουθούν τη ζωή τους να «περνάει». Αφήνουν τη ζωή να τους «ζήσει», αντί να δημιουργήσουν και να ζήσουν οι ίδιοι τη ζωή τους.

Στο κέντρο της Πάτρας, στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Κολοκοτρώνη, ακριβώς δίπλα στην είσοδο της πολυκατοικίας μου έμενα, ένας άνθρωπος βρισκόταν καθημερινά για χρόνια πίσω από ένα πάγκο και πωλούσε κάστανα τους χειμώνες, ενώ τα καλοκαίρια καλαμπόκι. Έκανε αυτή τη δουλειά επειδή του άρεσε; Ή επειδή ποτέ δεν είχε σκεφτεί σοβαρά ένα συγκεκριμένο σκοπό, ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα του παρείχε μια πλουσιότερη, σε όλα τα επίπεδα, ζωή;

Αν μπορούσαμε να ελέγξουμε κατά κάποιο τρόπο τους σπόρους που «φύτεψε» στο μυαλό του σε νεαρότερη ηλικία, θα βλέπαμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν σκεφτόταν για τον εαυτό του τίποτα παραπάνω από το πουλάει κάστανα και καλαμπόκι. Αν ο ίδιος χρησιμοποιούσε, το μυαλό του, τη φαντασία του και παράλληλα ανέπτυσσε ένα είδος συγκρατημένης φιλοδοξίας να «δει» το εαυτό του διαφορετικά, τότε οι σκέψεις που θα έκανε, θα τον επηρέαζαν και θα τον κατεύθυναν προς αναζήτηση τρόπων να βελτιώσει τις επαγγελματικές συνθήκες του, γιατί όχι και τις συνθήκες της ζωής του.

Έχει πραγματικά μεγάλη αξία το να έχουμε έναν σκοπό και ένα όραμα για τη ζωή μας. Κι ας πούμε ότι όσα σκεφτόμαστε ανήκουν πλήρως στη σφαίρα του φανταστικού. Ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι που να προβλέπει ότι αυτό που σκεφτόμαστε θα γίνει πραγματικότητα.

Και τι μ’ αυτό;

Έχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, στα όνειρά μας και τη ζωή μας να κυνηγήσουμε και να αποκτήσουμε όσα επιθυμούμε.

Θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντέξουμε, ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθει κάποια στιγμή στη ζωή μας που μόνο εμείς πιστεύουμε στο όραμά μας. Μόνο εμείς πιστεύουμε σε ό,τι σκεφτόμαστε για μας. Και εκεί γίνεται η αρχή.

Μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε είμαστε βιολογικά ικανοί να κάνουμε.

Και η φόρμουλα για να το κατορθώσουμε είναι να το σκεφτόμαστε διαρκώς και με λεπτομέρεια.

Να το επεξεργαζόμαστε και να το συγκεκριμενοποιούμε τόσο που ο σκοπός μας να εντυπωθεί στο μυαλό μας και να καταγραφεί στον υποσυνείδητο νου ως κάτι άξιο προσοχής!  

Από τη στιγμή που θα επιλέξουμε τον σκοπό μας, αυτός θα μετατραπεί σε μια σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό και τη συνείδησή μας. Τότε θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία η επαγρύπνηση του εγκεφάλου μας για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών που θα ανταποκρίνονται στο σκοπό μας, αλλά και τη δράση που θ’ αναλάβουμε για την επίτευξή του. Έτσι, θα οδηγηθούμε σταδιακά από τη σκέψη στην πράξη.

Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη διαδικασία του μυαλού μας και να έχουμε υπομονή. Η σκληρή δουλειά και οι καλές ιδέες δεν αρκούν. Απαιτείται να έχουμε έναν σκοπό και ένα σχέδιο για να «βάλουμε» τη σκληρή δουλειά και τις καλές ιδέες.

Το μυαλό μας είναι το πιο γόνιμο «έδαφος» που θα μπορέσουμε ποτέ να καλλιεργήσουμε και οι σκέψεις μας είναι οι «σπόροι».

Ό,τι σπείρουμε, θα θερίσουμε.

Ό,τι προσέξουμε, θ’ ανθίσει.

Ό,τι σκεφτόμαστε, θα γίνουμε.



Ενισχυτικά άρθρα:

Φαινόμενο Placebo– Ξεγέλασε το Υποσυνείδητο σου

Προετοίμασε το μυαλό σου για το μέλλον