Ιανουάριος – Ξέχασες ήδη τις υποσχέσεις σου;

Πριν λίγο καιρό, περίμενες διακαώς να έρθει ο νέος χρόνος. «Να μπει Γενάρης». Κι ο Ιανουάριος «ήρθε», «έμεινε» και… σχεδόν «πέρασε».

Οι υποσχέσεις που έδωσες στον εαυτό σου στην αρχή της χρονιάς ήρθαν για να μείνουν; Ή τις ξέχασες ήδη;

Η αλλαγή του χρόνου συνιστά για τους περισσότερους από εμάς μια ευκαιρία για αναθεώρηση του τρόπου σκέψης, ανασκόπηση του παρελθόντος, ανασύνταξη των δυνάμεων, ανανέωση της εμφάνισης, αναγέννηση του εαυτού και ανάπλαση της ζωής μας.

Για όλες αυτές τις ανακατατάξεις, οι άνθρωποι συνήθως ορίζουν τον Ιανουάριο ως το μήνα που θα αλλάξουν τα πάντα.

Σχεδιάζουν, οργανώνουν και παθιάζονται με όσα θέλουν να κάνουν στο ξεκίνημα του έτους: θα κόψω το κάπνισμα, θ’ αρχίσω γυμναστική, θα διαβάσω φέτος, θα προσέξω τη διατροφή μου, θα περάσω τα μαθήματα, θα γραφτώ στο σύλλογο, θα μάθω ξένη γλώσσα, θα προσέξω την υγεία μου, θα βρω μια δουλειά, θα μετακομίσω.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ορίζουν ως στόχο κάτι που έχουν ξαναορίσει, αλλά δεν μπόρεσαν να το πετύχουν.  Η πλειονότητα των στόχων που ορίζονται τον Ιανουάριο, προέρχεται από αυτούς που ορίστηκαν το Σεπτέμβριο, όταν το καλοκαίρι έχει πια τελειώσει και όλοι κάνουν προγραμματισμό της σεζόν που θα ακολουθήσει.

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών μηνών είναι ότι έχουν εδραιωθεί στο μυαλό όλων ως «μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη». Θεωρούνται «ευκαιρία για αλλαγή». Και οι άνθρωποι, όταν βρίσκεται πρόσφορο έδαφος για μια γενική αλλαγή, τείνουν να επιχειρούν και τη δική τους.

Γιατί θέλει πραγματική δύναμη να κάνεις την αλλαγή μόνος σου, όμως, όταν το κάνουν όλοι, «βολεύει» καλύτερα να την επιχειρείς.

Έτσι, βρισκόμαστε σ’ έναν ακόμη Ιανουάριο που όλοι έθεσαν στόχους, με τους οποίους θέλουν να συμβούν φέτος ΟΛΑ όσα δεν έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια.

Υπάρχει μια, αρχικά, ακόρεστη όρεξη για αλλαγή, στόχους και δημιουργία, αλλά λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση τους να κυνηγήσουν το στόχο, αυτή η όρεξη φθίνει και η προσπάθεια εγκαταλείπεται.

Πολλές φορές οι άνθρωποι υπερτιμούν τα μικρά χρονικά διαστήματα και υποτιμούν τα μεγάλα.

Υπερεκτιμούν τις δυνατότητές που έχουν στο χρονικό πλαίσιο ενός έτους και ταυτόχρονα αδυνατούν να σκεφτούν τι μπορούν να καταφέρουν σε μια πενταετία, δεκαετία, εικοσαετία.

Anthony Robbins

Όταν θες να εντάξεις στο χρονικό διάστημα ενός έτους κάποιες αλλαγές, τις οποίες δεν έχεις επιχειρήσει ποτέ ή επιχείρησες κι απέτυχες, θα πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στην κάθε αλλαγή.

Η προσαρμογή στη νέα κατάσταση μπορεί να είναι σταδιακή, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο και να διαρκέσει παραπάνω απ’ όσο υπολόγιζες.

Και αυτή η κατάσταση μπορεί να σε απογοητεύσει και να σου δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα αποτελέσματα δεν έρχονται.

Όμως, αυτό είναι λάθος.

Τα αποτελέσματα έρχονται. Απλά, απαιτούν το χρόνο και τη στρατηγική τους.

Όσο αφορά στο Χρόνο, έχει ήδη ειπωθεί σε προηγούμενο άρθρο ότι είναι δεν υπάρχει τίποτα πιο ακριβοδίκαια μοιρασμένο στους ανθρώπους από αυτόν. Ωστόσο, κάτι που απαιτεί προσοχή είναι η σωστή αξιοποίησή του. Χρόνο έχουμε όλοι. Τον ίδιο. Το τι κάνεις με το χρόνο που σου δίνεται είναι αυτό που θα καθορίσει τη ζωή σου.

Σχετικά με τη στρατηγική που είναι αναγκαία για να επανέλθεις στην επίτευξη των στόχων που ο ίδιος έθεσες, θα χρειαστεί να βάλεις το μυαλό σου σε μια συνεχή διαδικασία σκέψης, δράσης και ανάλυσης αποτελέσματος.

Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να οδηγήσεις τον εαυτό σου από τη Στοχοθεσία στη Στοχεπίτευξη:

1. Κάνε αναδρομή στον προηγούμενο Ιανουάριο και όλες τις περιόδους που έβαλες κάποιο στόχο που δεν πέτυχες. Μάζεψε και ανάλυσε τις πληροφορίες, ώστε να βρεις τι δεν δούλεψε, τι δεν πήγε καλά και πως και γιατί σταμάτησες να κυνηγάς το στόχο. Κάτι έφταιξε. Κάτι δεν σε οδήγησε σε αυτό που ήθελες. Ίσως, ήταν έλλειψη όρεξης ή αυτοπεποίθησης. Ίσως, να ήταν θέμα αναβλητικότητας. Πάρε feedback από τις προηγούμενες εμπειρίες σου και αναδιαμόρφωσε τις κινήσεις σου. Για να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που είχες, πρέπει να κάνεις διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανες. Πάρε τη μεγάλη Απόφαση να πράξεις εναλλακτικά.

2. Να θυμάσαι ότι το «ταξίδι» προς το στόχο είναι το ίδιο σημαντικό με τον ίδιο το στόχο. Ο σκοπός ενός στόχου δεν είναι η επίτευξή του, αλλά είναι να γνωρίσεις ποιος πρέπει να γίνεις για την επίτευξή του. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι να γίνεις πρωταθλητής σ’ ένα άθλημα, τότε, αντί να σε απασχολεί η προβολή, τα χρήματα και η δόξα, θα πρέπει να εξετάσεις το «γιατί» θες να γίνεις αυτό που θες να γίνεις, «γιατί» έθεσες αυτό το στόχο και πως η πορεία προς το στόχο θα σε βοηθήσει ν’ αναπτυχθείς και ως άτομο.  Αν ο στόχος σου είναι να περάσεις στη Νομική ή την Ιατρική, θα πρέπει να γίνεις το άτομο που απαιτείται να γίνεις για να περάσεις σε αυτές τις σχολές. Δηλαδή, στο άτομο που αφιερώνει χρόνο στο διάβασμά του, τηρεί το  πρόγραμμα του, έχει οργάνωση, πειθαρχία, όρεξη και που αγωνίζεται για να πετύχει. Γιατί, κάθε στόχος σε διαμορφώνει στο άτομο που απαιτείται να γίνεις για την επίτευξή του.

3. Θέσε στόχους έχοντας ορθή κρίση στο μυαλό σου. Για παράδειγμα, αν έχεις χρόνια να γυμναστείς και αποφάσισες πως φέτος είναι η χρονιά που θα το πράξεις, δεν μπορεί να περιμένεις να δεις σ’ ένα έτος αποτελέσματα στο κορμί σου αντίστοιχα με άτομα που θεωρούν τη γυμναστική ως τρόπο ζωής. Πολλοί άνθρωποι παρατούν τις προσπάθειές τους, διότι αντιλαμβάνονται ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν όσα επιθυμούν στο χρονικό πλαίσιο που οι ίδιοι έχουν θέσει. Αυτό δείχνει έλλειψη σωστής αντίληψης, πειθαρχίας και οργάνωσης και το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να επιστρέφουν στον παλιό τρόπο ζωής, πλήρως απογοητευμένοι από τον εαυτό τους.

4. Επικεντρώσου σε αυτό που επιθυμείς· όχι σ’ αυτό που δεν επιθυμείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν το στόχο τους σύμφωνα με αυτά που δεν θέλουν. Για παράδειγμα, «δεν θέλω να είμαι παχύς, οπότε θα χάσω δέκα κιλά». Κάτι τέτοιο, όμως, υποβιβάζει την αυτοεικόνα σου, διότι η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι ότι είναι παχύς. Μια θετική αλλαγή στη φράση δημιουργεί άλλο κλίμα στη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου και σε βοηθάει να βλέπεις τον εαυτό σου διαφορετικά. Παράδειγμα «θέλω να είμαι υγιής, οπότε θα προσέξω τη διατροφή μου για να χάσω δέκα κιλά».

5. Κινήσου εναντίον των φόβων σου. Αλλιώς, θα σε κυριεύσουν και θα σε καθοδηγούν. Γνωρίζεις, ότι ο φόβος δεν υπάρχει. Εμείς τον δημιουργούμε με τις σκέψεις μας. Ό,τι φοβάσαι πως θα γίνει, γίνεται και ό,τι δεν φοβάσαι ότι θα γίνει, δε συμβαίνει ποτέ. Οπότε, αψήφησε μια και καλή τους φόβους που σε κρατούν πίσω, είτε είναι φόβοι απόρριψης είτε φόβοι αποτυχίας είτε φόβοι που προέρχονται από παρελθούσες εμπειρίες και κινήσου ενάντια σε αυτό που σε κρατάει στάσιμο. Όταν το νικήσεις, θ’ απορείς γιατί δεν το έπραξες νωρίτερα.

Έχει σημασία αν έχασες τις πρώτες 29 μέρες του έτους;

Αν θες ακόμα να κατακτήσεις τους στόχους σου, μπορείς να το πράξεις. Πρώτα θα χάσεις, ύστερα θα μάθεις και στο τέλος θα νικήσεις.

Γιατί οι νικητές στη ζωή αυτό κάνουν, πράττουν.

 Και πράττουν…

Και πράττουν…