Ζούμε σε μια απίστευτη εποχή.
Με τη σύγχρονη τεχνολογία υπάρχει τόσο εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που ο καθένας μπορεί να αποκτήσει γνώσεις άμεσα, γρήγορα και βολικά για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Ακόμα και για το πώς να γίνει καλύτερος.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να κερδίζει το ενδιαφέρον των ανθρώπων γύρω μας είναι οι ζωές των άλλων.
Είναι ευκολότερο να γνωρίζουμε περισσότερα για τους άλλους απ’ ότι για μας, είναι ευκολότερο να παρατηρούμε τους άλλους, αντί για εμάς και είναι ευκολότερο να συγκρίνουμε τους άλλους με εμάς.
Το χειρότερο είναι ότι το κάνουμε δίχως λόγο, δίχως σκοπό. Απλώς, επειδή συνηθίσαμε να το κάνουμε ή επειδή το κάνουν όλοι. Έχουμε γίνει τόσο καλοί στο να παρατηρούμε και να γνωρίζουμε τις ζωές των άλλων που πολλές φορές ξεχνάμε ν’ ασχοληθούμε με τον εαυτό μας.
Και είναι πραγματικά λυπηρό να έχουμε αναπτύξει αυτή τη δεξιότητα της Παρατήρησης και να την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη ή να τη χρησιμοποιούμε σε ανούσιες καταστάσεις, αντί να τη χρησιμοποιούμε προς όφελος μας.
Καθώς όλοι γίναμε ικανοί να παρατηρούμε άσκοπα τους άλλους, μήπως να χρησιμοποιούσαμε «φίλτρα» σ’ αυτή την Παρατήρηση; Μήπως μπορούμε να κάνουμε την Παρατήρηση μια πνευματική δραστηριότητα που αποσκοπεί στο να γίνουμε καλύτεροι;
Η Παρατήρηση αποτελεί τη συνειδητή προσοχή που δείχνω σε εξωτερικά ερεθίσματα με σκοπό να λάβω πληροφορίες.
Οι λέξεις συνειδητή και πληροφορίες αποτελούν την ουσία του ορισμού που οδηγεί στην πλήρη κατανόηση του. Με τη λέξη συνειδητή, εννοείται η σκόπιμη και με επίγνωση ενέργειά μου να εστιάσω την προσοχή μου σε κάτι, ενώ τη λέξη πληροφορίες θα πρέπει να τη συσχετίζουμε με τις πληροφορίες που μας χρησιμεύουν ή που μας κάνουν καλύτερους.
Η αλήθεια είναι ότι η Παρατήρηση αποτελεί έναν τρόπο που θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Παρατήρησε όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορείς, αλλά με σκοπό να μάθεις κάτι από αυτό.
Αν, για παράδειγμα, θεωρείς πως υστερείς στον τομέα της επικοινωνίας, παρατήρησε πως συμπεριφέρεται και επικοινωνεί ένα άτομο του κύκλου σου που είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και επικοινωνιακός.
Αν επιθυμείς να είσαι πιο εύστροφος ή ετοιμόλογος, παρατήρησε ένα άτομο που επιδεικνύει αυτά τα χαρακτηριστικά με τη συμπεριφορά του και «αλίευσε» τα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν.
Με απλά λόγια, μετάτρεψε την Παρατήρηση από μια διαδικασία άσκοπης χρονοτριβής σε μια δραστηριότητα με την οποία εξοπλίζεις τον εαυτό σου με χρήσιμες πληροφορίες.
Εστίασε στους επιτυχημένους και σε αυτούς που έχουν ήδη κάνει αυτά που θες να κάνεις και εσύ ή ήδη κατέχουν όσα επιθυμείς να αποκτήσεις. Μπορείς να συλλέξεις πολλές πληροφορίες και πολλές ιδέες μόνο και μόνο από την Παρατήρηση. Κινήσου γύρω από επιτυχημένους ανθρώπους, γιατί υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος.
Η επιτυχία αφήνει ίχνη.
Παρατήρησε τον τρόπο που ένας άντρας κάνει μία χειραψία με άλλον άντρα ή με γυναίκα. Παρατήρησε τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, μιλούν ή κινούνται. Οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι στη ζωή τους, το καταφέρνουν, επειδή κάνουν ορισμένα πράγματα σωστά και τα οποία επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά. Και εάν είσαι έξυπνος, μπορείς να τα υιοθετήσεις στη δική σου νοοτροπία και συμπεριφορά. Γίνε ασυνήθιστα παρατηρητικός με οτιδήποτε λαμβάνει χώρα μπροστά σου.
Να θυμάσαι ότι υπάρχουν δύο τρόποι να γίνεις παρατηρητικός. Ο ένας είναι η όραση και ο άλλος είναι η ενόραση. Με την όραση βλέπεις με τα μάτια σου. Με την ενόραση «βλέπεις» με το μυαλό σου.
Αν δεις με τα μάτια σου, θα δεις πράγματα, ενώ αν «δεις» με το μυαλό σου θα «δεις» απαντήσεις.
Jim Rohn
Βάλε τα μάτια και το μυαλό σου να συνεργαστούν. Και η πιο χρήσιμη πληροφορία για να αναπτύξεις την όραση και την ενόραση είναι να δώσεις συνειδητή προσοχή.
Όσο μαθαίνεις να παρατηρείς και ν’ αντλείς πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον εαυτό σου να γίνει καλύτερος, περνάς από το στάδιο της Παρατήρησης σε αυτό της Αυτοπαρατήρησης.
Η Αυτοπαρατήρηση αποτελεί το εισιτήριο για την είσοδό σου σ’ ένα κόσμο, όπου γίνεσαι διαρκώς καλύτερος.
Με την Αυτοπαρατήρηση επιδεικνύω συνειδητή προσοχή σε κομμάτια του εαυτού μου με σκοπό να πάρω πληροφορίες για μένα, μένοντας αποστασιοποιημένος από εξωτερικά ερεθίσματα.
Πως οδηγούμαι στην Αυτοπαρατήρηση;
Προσπαθώ ν’ αναπτύξω τη συνήθεια να εστιάζω συνειδητά την προσοχή στον εαυτό μου και να τον παρατηρώ σαν κάποιον ξένο.
Όταν βάζεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία συνεχούς εγρήγορσης προς αναζήτηση στοιχείων που θα σε κάνουν καλύτερο, πολύ γρήγορα θα αποτιμήσεις το επίπεδό σου ως προσωπικότητα.
Η Αυτοπαρατήρηση μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη ζωή σου, γιατί σε προσκαλεί ν’ αναγνωρίσεις τους λόγους που βρίσκεσαι κολλημένος σε μια κατάσταση.
Θ’ ανακαλύψεις τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Σε τι είσαι καλός και σε τι όχι. Για τι νιώθεις σιγουριά και που δεν δείχνεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Θ’ αντιληφθείς ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου εμποδίζουν την πρόοδό σου και ποιες συμπεριφορές θα χρειαστεί να υιοθετήσεις για να πετύχεις τους σκοπούς σου.
Η Αυτοπαρατήρηση οδηγεί στην αυτογνωσία.
Σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουν περισσότερο τους άλλους απ’ ότι τον εαυτό τους, η Αυτοπαρατήρηση δίνει για τη δική σου ζωή ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, που άσκοπα κάποιοι ψάχνουν να βρουν στις ζωές των άλλων.
Κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιτυχία σου είναι η πολυασχολία. Η έλλειψη συγκέντρωσης. Ο πιο εύκολος τρόπος να δώσεις προσοχή, είναι να είσαι πραγματικά παρών στη στιγμή.
Μη σου φανεί αστείο, αλλά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είμαστε πραγματικά παρόντες σε όλες τις στιγμές που φαίνεται πως κάτι κάνουμε. Πολλές φορές, ενώ, ίσως, φαίνεται ότι εκτελούμε μια πολύ σημαντική εργασία, ο νους μας «ταξιδεύει».
Κι όταν ο νους μας «ταξιδεύει», δεν δίνουμε συνειδητή προσοχή.
Κι όταν δεν δίνουμε συνειδητή προσοχή, δε λαμβάνουμε πληροφορίες για να γίνουμε καλύτεροι.
Κι αν δε γίνουμε καλύτεροι, τότε, τι άλλο ήρθαμε να κάνουμε εδώ;
Γι’ αυτό, όπου κι αν βρίσκεσαι, εκεί να είσαι. Παρών, παρατηρητής, μαθητής.