Όπως έχουμε αναφέρει, οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα συνήθειας.
Είμαστε κάτι σαν μηχανές προσαρμοστικότητας. Σαν όργανα υιοθεσίας κατάλληλων συμπεριφορών σε κατάλληλες στιγμές.
Σε όποια κατάσταση τοποθετήσουμε τον εαυτό μας, μετά από ορισμένο διάστημα θα την έχει συνηθίσει. Αυτή η συνήθεια δημιουργεί ένα γνώριμο περιβάλλον μέσα στο οποίο ο κάθε άνθρωπος ζει, δρα και σκέφτεται.
Ένα απλό παράδειγμα είναι αυτό ενός νέου οδηγού που τις πρώτες φορές που μπαίνει μέσα στο αυτοκίνητο είναι αγχωμένος και θεωρεί ότι δεν θα καταφέρει να συγχρονίσει όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για να οδηγήσει, ενώ μετά από λίγο καιρό, όχι μόνο οδηγεί περίφημα, αλλά συγχρόνως μπορεί να κάνει επιπρόσθετα πράγματα όπως να ακούει ραδιόφωνο, να σιγοτραγουδάει, να μιλάει στο κινητό ή να τρώει.
Άλλο παράδειγμα είναι αυτό του ατόμου που βιώνει μια απώλεια ενός προσώπου ή ένα χωρισμό. Από άτομο που πίστευε ότι, ίσως, δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτόν που έφυγε, γίνεται το άτομο που προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση και μαθαίνει να την υπομένει ή και την ξεπερνά.
Και στα δύο παραδείγματα, ο τρόπος ζωής των ατόμων πριν από μία συγκεκριμένη κατάσταση ήταν γι’ αυτούς γνώριμος και δεδομένος. Μέσα στη νοητική σφαίρα της ζωής τους δεν υπήρχε κάτι αβέβαιο, μη προβλέψιμο. Ήταν όλα οικεία.
Αντιθέτως, όταν η κατάσταση άλλαξε και έγινε ανοίκεια, τα άτομα αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις, κάνοντας πράγματα ή σκέψεις που μέχρι πρότινος δεν έκαναν.
Η γνώριμη και δεδομένη κατάσταση στη ζωή μας αποτελεί τη Ζώνη Άνεσης μας και για να κάνουμε το «βήμα» παραπάνω θα πρέπει να την υπερβούμε.
Η Ζώνη Άνεσης (comfort zone) αποτελεί μια προσωπικά οριοθετημένη νοητική περιοχή, στην οποία είναι όλα οικεία, ασφαλή, γνώριμα, προβλέψιμα και ελεγχόμενα. Είναι το μέρος που μας κάνει να μην νιώθουμε άγχος ή αμηχανία. Απλούστερα, είναι η κατάσταση που μας κάνει να νιώθουμε «άνετα».
Ο τρόπος που ξυπνάμε, ο τρόπος που πίνουμε τον καφέ μας, ο τρόπος που πηγαίνουμε στη δουλειά, ο τρόπος που εργαζόμαστε, ο τρόπος που επικοινωνούμε, ο τρόπος που περνάμε τη μέρα,ανήκουν στη Ζώνη Άνεσης μας. Ακόμα και οι αποφάσεις που παίρνουμε,στηρίζονται στα όρια αυτής της Ζώνης.
Και μπορεί το γνώριμο και οικείο να ακούγεται ωραίο, όμως, δεν είναι.
Ο κίνδυνος της Ζώνη Άνεσης είναι ότι δεν σου προκαλεί πληγές ή τραύματα και μπορεί ακόμα να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα.
Πολλοί μπορεί να σκεφτούν ότι είναι ένα καλό μέρος, ωστόσο περισσότερο σε βαλτώνει παρά σε βοηθάει να αναπτυχθείς. Η Ζώνη Άνεσης σε κρατάει πίσω από την πραγματική ανάπτυξη, την επίτευξη των στόχων σου και το εν δυνάμει πολλά υποσχόμενο μέλλον σου.
Διότι κανείς και τίποτα δεν μένει ίδιο και απαράλλαχτο και αν δεν πηγαίνεις εμπρός, τότε σίγουρα πηγαίνεις προς τα πίσω.
Είναι πολλές οι φορές που, ενώ θέλουμε κάτι διαφορετικό στη ζωή μας, καταδικάζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας και τον υποχρεώνουμε να είναι «στο ίδιο έργο θεατής».
Το ειρωνικό κομμάτι της Ζώνης Άνεσης είναι ότι όσο προσπαθείς να ζήσεις τη ζωή σου προσπαθώντας να είσαι «άνετος», η ίδια η ζωή θα σου φέρει όλο και περισσότερη ταλαιπωρία, όλο και περισσότερες «άβολες» καταστάσεις.
Όλοι ανησυχούν τόσο πολύ σχετικά με το να έχουν μια «άνετη», ασφαλή και προβλέψιμη ζωή που ξεχνούν ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι η ανάπτυξή του. Δεν θέλουν να συναντήσουν τα όρια τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν ποτέ να ξεφύγουν από αυτά.
Ο άνθρωπος αναζητά ασφαλή περιβάλλοντα σε ρουτίνες, εργασίες και σχέσεις, γιατί εκεί μπορεί να κρύψει ή να ξεχάσει τις δικές του ανασφάλειες.
Επομένως, όλοι έχουμε δύο επιλογές:
Είτε να αφοσιωθούμε στην πλήρη ανάπτυξη του εαυτού μας, η οποία θα επέλθει εξερευνώντας τη ζωή πέρα από τη Ζώνη Άνεσης και να πάρουμε τα «ηνία» της διαχείρισης της ζωής μας.
Είτε να «παραδώσουμε» τα κλειδιά στη μοίρα ή την τύχη και να αφήσουμε τη ζωή να συμβεί όπως έρθει.
Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί για τη δική σου Ζώνη Άνεσης;
Ποια είναι τα όρια σου;
Σε βοηθούν να πετύχεις τους στόχους σου; Σε αντιπροσωπεύουν;
Ο δρόμος προς την Επιτυχία συμπεριλαμβάνει στιγμές που θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να νιώσεις «άβολα», να νιώσεις αδέξια, ν’αντιμετωπίσεις την άρνηση, την απόρριψη, την αποτυχία, τις σκέψεις σου, να νιώσεις πίεση. Θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να νιώσεις αυτά, γιατί με αυτόν τον τρόπο ωριμάζουμε.
Η ανάγκη σου για ασφάλεια θα σε κάνει για πάντα ανασφαλή.
Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις τη γνώση και την εμπειρία που θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς είναι να δοκιμάσεις πράγματα που ακόμα δεν έχει δοκιμάσει, να κάνεις πράγματα που πριν δεν έκανες, να δημιουργήσεις κάτι που δεν έχεις δημιουργήσει ξανά, να πας σε μέρη που δεν έχεις επισκεφτεί, να συναντήσεις άτομα που δεν συνάντησες ακόμα. Να υπερβείς το γνώριμο. Να σπάσεις τη Ζώνη Άνεσης. Έτσι, αναπτύσσεσαι.
Για την επιτυχία των στόχων στη ζωή σου, η θυσία που θα κάνεις θα πρέπει να προηγείται της επίτευξης τους.
Προπληρώνεις αυτό που επιθυμείς με αυτό που διατίθεσαι να κάνεις για να το αποκτήσεις.
Οπότε, προτείνω να αρχίσεις να προπληρώνεις τη μελλοντική σου επιτυχία με τωρινή προσπάθεια, τωρινό κόπο, τωρινό πρόγραμμα, τωρινή αφοσίωση,τωρινή οργάνωση, τωρινή θέληση, τωρινή όρεξη, τωρινή ενέργεια, τωρινό πλάνο,τωρινή δράση, τωρινή «ταλαιπωρία» αντί για «άνεση». Γιατί, το μέλλον θα σε ξεπληρώσει με αυτά που τώρα κάνεις.
Ξεκίνα, λοιπόν, να επεκτείνεις τη Ζώνη Άνεσης σου.
Ένα βήμα τη φορά αρκεί.Οι μικρές και συνειδητές αλλαγές είναι αυτές που βελτιώνουν τη ζωή μας. Βοήθησε τον εαυτό σου να εισέλθει σε νέες εμπειρίες.
Ξεκίνα να κάνεις τις συναντήσεις που πρέπει, περπάτησε μέχρι το σούπερ μάρκετ χωρίς να πάρεις όχημα, απόλαυσε έναν καφέ ή γεύμα, δίχως να αγγίξεις το κινητό σου τηλέφωνο, ζήτησε αυτό που θέλεις ξεκάθαρα, πλησίασε τα άτομα που θες, ξεκίνα αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής που αμελείς καιρό, διεκπεραίωσε μια γραφειοκρατική δουλειά που είσαι υποχρεωμένος από καιρό να κάνεις, διάβασε περισσότερο, χτύπησε νέες πόρτες για την εργασία σου, ξύπνα νωρίτερα ακόμα κι αν δεν είσαι πρωινός τύπος, καταπολέμησε την αναβλητικότητα σου.
Ξεκίνα να κάνεις όσα γνωρίζεις βαθιά μέσα σου ότι έπρεπε να έχεις αρχίσει να κάνεις εδώ και καιρό.
Παράλληλα, μη μένεις σε αυτά μόνο, αλλά εστίασε και στην ανάπτυξη στοιχείων του χαρακτήρα σου. Μέσα από τις πράξεις σου, προσπάθησε να αναπτύξεις τα καλά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης πλευράς σου, όπως την προθυμία, την ευγένεια και τη συμπόνια, αντί για τη ζήλια που ως τώρα μπορεί να ένιωθες. Ανάπτυξε τα στοιχεία που στις μέρες μας είναι δυσεύρετα και θεωρούνται πολύτιμα.
Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε.
Μαρκ Τουαίην
Είσαι ο κύριος δημιουργός της Ζώνης Άνεσης σου. Εσύ ορίζεις την περιοχή, εσύ ρυθμίζεις τα όριά της. Άρα, η επέκταση και η στένωσή της υπόκεινται αποκλειστικά στη δική σου επιλογή.
Η ευθύνη για ένα καλύτερο δυνατό μέλλον για σένα, σου ανήκει…