Μετριότητα: Η μανία να συντασσόμαστε με το Μέσο Όρο

Ένας μαθητής Γυμνασίου μόλις πήρε τους βαθμούς του α΄ τετραμήνου. Στα Αρχαία και τη Λογοτεχνία έχει -13-, ενώ στα Μαθηματικά και τη Φυσική -18-. Οι γονείς αποφασίζουν να τον ενισχύσουν στα δύο μαθήματα με χαμηλό βαθμό, έτσι ώστε τα 13άρια να γίνουν 15άρια και να αυξηθεί ο Μέσος Όρος.

Πράγματι, ο Μέσος Όρος αυξήθηκε, αλλά ο μαθητής δεν έμαθε ποτέ πώς μπορεί να αριστεύσει.

Έμαθε μόνο ότι τα λιγότερο καλά «στοιχεία» του είναι αυτά που θέλουν προσοχή και ότι σ’ αυτά θα πρέπει να εστιάσει για να «αναβαθμίσει». Δυστυχώς, όμως, δεν έμαθε ποτέ ότι είναι σημαντικό να εστιάζει και να εξελίσσει τα «δυνατά» στοιχεία του με σκοπό να τα κάνει άριστα.

Από τη βαθμολογική σκοπιά, είναι αντικειμενικά ξεκάθαρο πως είναι μικρή η διαδρομή που πρέπει να καλυφθεί από το -18- ως το -20-, το άριστο. Ομολογουμένως, η διαφορά που πρέπει να καλυφθεί από το -13- ως το άριστο είναι πολύ μεγαλύτερη.

Συνήθως δε, η προσπάθεια εξωραϊσμού μιας αδυναμίας οδηγεί σε ένα μέτριο αποτέλεσμα, αλλά ποτέ σε άριστο. Αντιθέτως, η εστίαση ενός ατόμου σε ένα «δυνατό» χαρακτηριστικό του, είναι αυτό που μπορεί να τον ξεχωρίσει και να τον κάνει να θριαμβεύσει.

Ένα -13- που με μια ενίσχυση θα γίνει -15-, μετατρέπει το κάτω του μετρίου σε μέτριο, ενώ, αν κάποιος διαχειριστεί με προσοχή ένα -18-, μπορεί πολύ εύκολα να το φτάσει σε άριστο επίπεδο.

Αν προεκτείνουμε τη σκέψη μας πέραν του «σχολικού» πλαισίου και «μεταφέρουμε» τους βαθμούς στην πραγματική ζωή, θα δούμε πως τα «δυνατά» χαρακτηριστικά ενός ατόμου είναι αυτά που τον κάνουν να διαφοροποιηθεί και να πετύχει στη ζωή του.

Ένα άτομο μπορεί να μην τα πήγε ποτέ καλά στο σχολείο, ωστόσο οι αθλητικές επιδόσεις του σ’ ένα άθλημα να είναι τόσο χαρισματικές που να έχει καταφέρει να κληθεί στην Εθνική Ομάδα.

Κάποιο άλλο άτομο που ίσως δεν μπορούσε να γράψει μια απλή έκθεση ιδεών, κατορθώνει να γίνει ένας σπουδαίος και χαρισματικός ηθοποιός.

Τα άτομα στα ανωτέρω παραδείγματα αποφάσισαν να εξελίξουν τα «δυνατά» στοιχεία τους και να τα μετατρέψουν από καλά σε καλύτερα και από καλύτερα σε άριστα.

Επέλεξαν να μη γίνουν μέτριοι, συνηθισμένοι και ίδιοι, αλλά ξεχωριστοί, μοναδικοί και καλύτεροι. Άριστοι.

Σκοπός του ανθρώπου δεν είναι το άριστο; Κι αυτό το άριστο επίπεδο μπορεί να «απογειώσει» και να καταξιώσει ένα άτομο επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Όμως, στην κοινωνία που ζούμε, οι άνθρωποι προσπαθούν περισσότερο να  καλύψουν  και να ομορφύνουν «τα άσχημα» παρά να φροντίσουν, να επιβραβεύσουν και να εξελίξουν «τα όμορφα».

Σήμερα, ο κόσμος αναζητά τη μετριότητα κι όχι την εξοχότητα.

Η μετριότητα χαρίζει ασφάλεια, ενώ όταν είσαι έξοχος εκτίθεσαι, ξεχωρίζεις, αναλαμβάνεις ευθύνες και αριστεύεις.

Είναι πανεύκολο να είναι κάποιος μέτριος αυτή την εποχή. Να είναι ίδιος με τους άλλους, να σκέφτεται όπως οι άλλοι, μιλάει όπως οι άλλοι, να πράττει όπως οι άλλοι, να διασκεδάζει όπως οι άλλοι, να ντύνεται όπως οι άλλοι.

Ακόμα και οι λέξεις που χρησιμοποιούν κάποια άτομα, φανερώνει ότι στη νοοτροπία τους κυριαρχεί η μετριότητα: να βρω ένα σπιτάκι, να πιάσω μια δουλίτσα, να βολευτώ σε μια θεσούλα, να πάρω ένα αυτοκινητάκι, να κάνω μια σχεσούλα, να κάνω το οχταωράκι μου.

Η μετριότητα είναι μια «ασθένεια» που αν εισέλθει σε κάποιο τομέα της ζωής σου, σταδιακά θ’ αρχίσει να «μολύνει» και τους υπόλοιπους.

Το επίπεδο του ανταγωνισμού αυτή την εποχή έχει αντιστραφεί εντελώς. Παραδόξως, είναι τόσο εύκολο να είναι κάποιος μέτριος σήμερα, που υπάρχει υψηλότερος ανταγωνισμός για δευτεροκλασάτες θέσεις. Κι αυτό γιατί ο κόσμος γέμισε με αδιάφορα, στάσιμα, νωχελικά και μέτρια «μυαλά».

Τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν ν’ ανταγωνίζονται μέσα σε αυτό το «παιχνίδι μετρίων», εσύ τι θα κάνεις;

Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι που θες να συμμετέχεις. Ούτε ένα παιχνίδι που θες να κερδίσεις.

Για την ακρίβεια, εγκατάλειψε αυτό το παιχνίδι ολοκληρωτικά. Πάρε «διαζύγιο» από τη μάζα. Επίλεξε τη γνώση, την εκπαίδευση και τη μελέτη του εαυτού σου σε αντίθεση με τη διασκέδαση και τον αποπροσανατολισμό που προσφέρει η εποχή.

«Οι συνηθισμένοι άνθρωποι αναζητούν τη διασκέδαση. Οι ασυνήθιστοι αναζητούν την εκπαίδευση και τη γνώση.»

Benjamin Hardy

Υπάρχουν τρία βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν ν’ απαλλαγείς από τη μετριότητα και να οδηγηθείς σε μια άφθονη, ασυνήθιστη, αξιοσημείωτη ζωή και είναι τα εξής:

1. Ανακάλυψε τη μοναδικότητά σου

Υπάρχει μόνος ένας -ΕΣΥ- στην ιστορία της ανθρωπότητας, γι’ αυτό φρόντισε να μάθεις καλά τον μοναδικό εαυτό σου.

Όταν ξέρεις ποιος είσαι, γνωρίζεις τις αξίες σου και έχεις επιλέξει τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου τίθεσαι αυτομάτως σε μια ολιγομελή κατηγορία ατόμων που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων κι αυτό, γιατί η αυτογνωσία σου σε βοηθάει να «κερδίσεις» σε χρόνο, αυτοπεποίθηση, αποφάσεις, οργάνωση, σχεδιασμό,  όνειρα.

Σ’ ένα κόσμο που έχει συνηθίσει τόσο πολύ τη μετριότητα και φοβάται την επιτυχία, βρες και συγκράτησε την αυθεντικότητά σου. Κυνήγησε αυτό που θες, εκφράσου όπως θες, κάνε αυτό που σ’ ευχαριστεί, θυμήσου τα «κρυμμένα» ταλέντα σου και νιώσε μοναδικός με τον αληθινό εαυτό σου.

2. Επέκτεινε τον εαυτό σου

Θέσε σε προτεραιότητα τη μάθηση και την εκπαίδευση του εαυτού σου. Με κάθε νέα δεξιότητα που αποκτάς, διπλασιάζεις τις πιθανότητες επιτυχίας σου.

Για κάθε μέρα που διαβάζεις ένα βιβλίο, εκατομμύρια ανθρώπων δεν το κάνουν. Για κάθε πρωινό που ξυπνάς νωρίς για να δημιουργήσεις, να παράγεις, να μελετήσεις ή να γυμναστείς, εκατομμύρια ανθρώπων κοιμούνται κυριολεκτικά. Για κάθε μέρα που συνεχίζεις ν’ αγωνίζεσαι, εκατομμύρια ανθρώπων απογοητεύονται και τα παρατούν.

Επίλεξε τη μάθηση αντί της διασκέδασης και την προσωπική ανάπτυξη σου αντί της αδιαφορίας.

Από τη στιγμή που θ’ αποτελέσει προτεραιότητα για σένα η γνώση, θα είσαι ικανός ν’ αναγνωρίζεις την ευκαιρία σε κάθε κρίση, το μάθημα σε κάθε λάθος και την ουσία που θα σε οδηγήσει από την αποτυχία στην επιτυχία.

3. Χρησιμοποίησε τη θρασύτητά σου

Μην περιμένεις, πράξε!

Ξεπέρασε το φόβο και ζήσε τις καλύτερες μέρες των καλύτερων χρόνων σου κάνοντας αυτό που σου αρέσει.

Ανάπτυξε μια μικρή θρασύτητα απέναντι στη ζωή που ζεις. Όχι αγένεια, όχι αυθάδεια, όχι αλαζονεία. Μια μικρή θρασύτητα που θα σε ενισχύσει να κάνεις το επόμενο βήμα, να κάνεις την έξτρα δουλειά, να κάνεις κάτι διαφορετικό και καλύτερο.

Γίνε θρασύς με αυτά που απαιτείς πρώτα από τον εαυτό σου και διεκδίκησέ τα όλα.

Επίλεξε την επιτυχία αντί της μετριότητας.

Επίλεξε αυτό που -ΕΣΥ- θες, όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι.

Διότι, αν συντάσσεσαι με το Μέσο Όρο, πως θα νιώσεις μοναδικός;

Ενισχυτικά άρθρα:

Χάρισμα: Ανακάλυψε το δικό σου

Επιτυχία: Αποτέλεσμα Τύχης ή Σκληρής Δουλειάς;