Συνέχεια από τα δύο προηγούμενα άρθρα της Γνωριμίας με το Υποσυνείδητο (Α΄μέρος και Β΄μέρος)
Αν μέχρι τώρα αυτά σου φάνηκαν ενδιαφέροντα και εύκολα διαχειρίσιμα, το επόμενο ίσως ξεφεύγει από την απλή, καθημερινή σκέψη.
Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω αρχές, θα αρχίσεις να προσελκύεις στη ζωή σου πρόσωπα και καταστάσεις που θα αντιστοιχούν και θα ταιριάζουν απόλυτα με τις πεποιθήσεις σου και κατ’ επέκταση τις κυρίαρχες σκέψεις σου.
Οι πεποιθήσεις μας είναι τα «πιστεύω» μας • οι βάσεις πάνω στις οποίες έχουμε δημιουργήσει τη ζωή μας.
Οι κυρίαρχες σκέψεις μας είναι οι αυτές που κάνουμε συχνότερα στη διάρκεια της μέρας • αυτές στις οποίες αφιερώνουμε πιο πολύ χρόνο.
Προσελκύεις στη ζωή σου τις καταστάσεις που σκέφτεσαι περισσότερο στο μυαλό σου.
Αυτός είναι ο λεγόμενος Νόμος της Έλξης, που δηλώνει ότι θα προσελκύσεις στη ζωή σου άτομα, συμβάντα, καταστάσεις που ταιριάζουν απόλυτα με τις κυρίαρχες σκέψεις σου και τα συναισθήματα που αυτές σου γεννούν.
Προσωπικά, ορίζω απλούστερα τον Νόμο της Έλξης ως την ταύτιση του «εσωτερικού» μας κόσμου με τον «εξωτερικό».
Ταύτιση μεταξύ των σκέψεων και των συναισθημάτων μας με την εξωτερική πραγματικότητα.
Πιο απλά, αυτό που περιμένω να δω • θα το δω, αυτό στο οποίο εστιάζω την προσοχή μου • αυτό θα συναντήσω.
Ο λόγος για την παραπάνω ερμηνεία είναι απλός. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να συγκεντρώνεται σε αυτά που έχουμε δώσει εμείς σημασία.
Αν προσέξεις ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο που σου αρέσει ή θες να αγοράσεις, θα αρχίσεις να βλέπεις το ίδιο αυτοκίνητο στους δρόμους όλο και περισσότερο.
Αν σου αρέσει μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου που σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να αποκτήσεις, θα αρχίσεις να συναντάς όλο και περισσότερες φορές μπροστά σου αυτή τη ράτσα.
Ποιο είναι το περίεργο; Ότι τόσο το αμάξι όσο και η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου βρίσκονταν ήδη στη ζωή σου, αλλά ποτέ πριν δεν έδωσες σημασία να τα παρατηρήσεις. Από τη στιγμή που αντιλήφθηκες ότι σου αρέσουν, με την επανάληψη της προτίμησής σου πέρασε το «μήνυμα» από το συνειδητό νου στον υποσυνείδητο και αυτός με τη σειρά του, ως λάτρης της συνήθειας και ρυθμιστής της συμπεριφοράς, εστιάζει την προσοχή σου σε όλα αυτά που ήδη εσύ έχεις δώσει έμφαση.
Στη ζωή υπάρχουν τα πάντα και σε μεγάλες ποσότητες. Το θέμα είναι να επιλέξεις σε τι θα εστιάσεις την προσοχή σου.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν η έλλειψη, η μιζέρια, η γκρίνια, ο φόβος, η δυστυχία, η στασιμότητα, το μίσος ενώ από την άλλη υπάρχει η αφθονία, η χαρά, η καλοσύνη, η τόλμη, η ευτυχία, η κίνηση, η αγάπη.
Αν εστιάζεις στη γκρίνια καθημερινά, θα έχεις ζωή σου όλο και περισσότερη γκρίνια. Αν εστιάζεις σε πιο θετικά συναισθήματα, αυτά είναι που θα συναντάς περισσότερο στη ζωή σου. Γιατί το που εστιάζεις είναι μια συνήθεια.
Φτάνοντας, λοιπόν, στο πιο ωραίο σημείο αυτού του άρθρου, θέλω να σκεφτείς για λίγο όσα αναφέρθηκαν για τη συνήθεια, την εστίαση και τα αποτελέσματα που έχουν στη ζωή μας και να αναλογιστείς το εξής:
Θα έχω τα ίδια αποτελέσματα, εάν σκέφτομαι περισσότερο τους στόχους και τα όνειρά μου;
Θα τα δω να ξεπροβάλλονται στην πραγματικότητα όπως ακριβώς συμβαίνει με τα υπόλοιπα;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Σκέψου καθημερινά αυτά που θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου. Σκέψου τα τόσο πολύ, ώστε να αποτελούν τις κυρίαρχες σκέψεις του νου σου. Τόσο που ό,τι συμβαίνει στη ζωή γύρω σου, να υποπτεύεσαι αν μπορεί να συσχετιστεί ή να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.
Δώσε στο νου σου μια ξεκάθαρη εικόνα για αυτό που θες και έπειτα σκέψου αυτή την εικόνα αρκετά, σαν να τα έχεις ήδη καταφέρει.
Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει την εικόνα να εντυπωθεί στον υποσυνείδητο νου, ο οποίος θα εστιάζει την προσοχή σου συνεχώς σε αυτά που αναζητούσες. Δηλαδή, θα σε ωθεί σε εξωτερικές ενέργειες που θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου, πιο κοντά στο να αναλάβεις δράση για να τον πετύχεις.
Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερη και αρκετά δύσκολη, ειδικά στο ξεκίνημά της. Απαιτεί πολλή θέληση, πολλή ενέργεια και πίστη ότι το αποτέλεσμα στο τέλος θα σε ανταμείψει.
Αλήθεια, πως θα σου φαινόταν η ιδέα να προσφέρεις στον εαυτό σου το δώρο της εκπλήρωσης των στόχων του;