Ηγέτης και Στάση Ζωής

Οι Ηγέτες είναι μοναδικοί άνθρωποι.

Και αυτό γιατί έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Αυτή η διαφορά είναι ότι σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο.

Οι Ηγέτες δεν σκέφτονται σαν τους ακόλουθους. Ίσως κάποτε να ήταν ακόλουθοι, όμως συνειδητοποίησαν ότι για να γίνεις μια προσωπικότητα που μπορεί να αποτελέσει αντίκτυπο, θα πρέπει να αναπτύξεις συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και αντίληψης που αλλάζει αρχικά τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και, έπειτα, τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια στροφή του ενδιαφέροντος των ανθρώπων προς την εσωτερική αναζήτηση και κατ’ επέκταση βελτίωση του εαυτού και των συνθηκών της ζωής τους.

Ένας τομέας που άρχισε να εξετάζεται με ενδιαφέρον είναι ο τομέας της Ηγεσίας. Και όπως είναι φυσικό, σε καθετί που ο άνθρωπος επιθυμεί να εξετάσει, πρώτα απ’ όλα ανιχνεύει όλα τα στοιχεία που μπορεί να πάρει από τη φύση.

Τις τελευταίες δεκαετίες, λοιπόν, που αναλύεται το κομμάτι της Ηγεσίας, έχει στραφεί η προσοχή σε ένα ζώο της φύσης, του οποίου η συμπεριφορά κατέχει τα χαρακτηριστικά της Ηγεσίας. Αυτό δεν είναι άλλο, από το λιοντάρι.

Έχεις παρακολουθήσει ποτέ ντοκιμαντέρ για τη συμπεριφορά των λιονταριών στη φύση;

Εάν όχι, κάνε το. Και μην μείνεις θεατής, γίνε παρατηρητής. Μη δεις απλά με τα μάτια, αλλά κοίταξε με το μυαλό σου.

Το λιοντάρι είναι ο Βασιλιάς του ζωικού βασιλείου. Επίσης, διαθέτει τον χαρακτήρα του Ηγέτη. Ο Ηγέτης έχει χαρακτήρα που τον κάνει να διαφέρει από τους ακόλουθους και το λιοντάρι αναδεικνύει αυτό το χαρακτήρα.

Τι είναι αυτό που κάνει το λιοντάρι να ξεχωρίζει;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι το λιοντάρι δεν είναι το υψηλότερο ζώο της ζούγκλας. Ούτε το μεγαλύτερο ούτε το δυνατότερο ούτε το βαρύτερο ούτε το εξυπνότερο.

Κι όμως, είναι ο βασιλιάς.

Δε χρειάζεται να είσαι πανέξυπνος, δε χρειάζεται να είσαι ο δυνατότερος, δε χρειάζεται να είσαι ο ψηλότερος. Μπορείς, ωστόσο, να γίνεις Ηγέτης.

Το λιοντάρι δεν είναι υψηλότερο από την καμηλοπάρδαλη, δεν είναι δυνατότερο του ελέφαντα ή βαρύτερο του ιπποπόταμου. Ούτε έξυπνο σαν τις ύαινες ή τα φίδια. Κι όμως, όταν εμφανίζεται, όλα τα υπόλοιπα ζώα τρέχουν για να σωθούν.


Γιατί το λιοντάρι να είναι ο βασιλιάς, ενώ έχει τόσους περιορισμούς; Δεν είναι το γρηγορότερο ούτε το δυνατότερο ούτε το εξυπνότερο ζώο της ζούγκλας.

Αυτό συμβαίνει, διότι το λιοντάρι έχει Χαρακτήρα. Έχει συγκεκριμένη Στάση Ζωής.

Ένας στρατός από πρόβατα στα οποία ηγείται ένα λιοντάρι πάντοτε θα νικάει ένα στρατό από λιοντάρια στα οποία ηγείται ένα πρόβατο. Και αυτό γιατί η κατάλληλη Ηγεσία, μπορεί να μετατρέψει ακόμα και τους πιο δειλούς σε τετραπέρατους πολεμιστές.                                                                                                                                                                                                Dr. Myles Monroe

Έχει μια διαφορετική Στάση Ζωής από τα υπόλοιπα ζώα που κάνει τα τελευταία να το φοβούνται και να το σέβονται. Δεν επευφημούμε το φόβο ως μέσο Ηγεσίας, αλλά επικροτούμε το σεβασμό που δείχνουν όλοι στον Ηγέτη.

Όταν αναφερόμαστε στο φόβο των ζώων της ζούγκλας, εννοούμε το σεβασμό που δείχνουν αυτά στον Ηγέτη. Ο ελέφαντας σέβεται το λιοντάρι. Το ίδιο και τα υπόλοιπα ζώα. Ο σεβασμός δημιουργείται από τη Στάση που επιδεικνύει το λιοντάρι στη ζωή του.

Παράδειγμα: εάν ένα λιοντάρι δει έναν ελέφαντα, θα σκεφτεί μόνο μια λέξη. Γεύμα. Ο ελέφαντας είναι σίγουρα βαρύτερος, δυνατότερος και ψηλότερος, όμως, το λιοντάρι δεν υπολογίζει το βάρος, τη δύναμη ή το ύψος του θηράματος.

Ενεργεί με τον τρόπο που αυτό σκέφτεται. Ενστικτωδώς. Μπορώ να φάω αυτό το πράγμα.

Αυτό που το κάνει να ενεργεί με τον τρόπο που ενεργεί, είναι ότι σκέφτεται με τον τρόπο που σκέφτεται.

Επειδή πιστεύει ότι μπορεί να φάει τον ελέφαντα, κινείται προς αυτόν. Δεν υπάρχει καμία άλλη αντίληψη που να τον περιορίζει. Εναρμονίζεται πλήρως με τη φύση του, τη δύναμή του, τις ικανότητές του, το ένστικτό του.

Ένα ακόμα παράξενο πράγμα είναι το εξής:

Ο ελέφαντας είναι δυνατότερος, μεγαλύτερος, υψηλότερος, εξυπνότερος από το λιοντάρι κι όμως, όταν δει το λιοντάρι, ένα πράγμα σκέφτεται ενστικτωδώς: θηρευτής.

Ο ελέφαντας συμπεριφέρεται σύμφωνα με τον τρόπο που αυτός σκέφτεται. Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως Γεύμα, επομένως, τα φυσικά πλεονεκτήματά του, όπως το μέγεθος, η δύναμή του και η εξυπνάδα του, εξαφανίζονται και ο ελέφαντας γίνεται θύμα της ίδιας του της σκέψης.

Έχεις υπάρξει ποτέ το θύμα της ίδιας σου της σκέψης;

Μια ηγετική Στάση Ζωής πηγάζει από το χαρακτήρα, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τα «πιστεύω» μας και εξωτερικεύεται μέσω της συμπεριφοράς μας.

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είσαι, πόσο ψηλός είσαι, πόσα πτυχία έχεις ή τι βαθμό φέρεις.

Είναι το μυαλό σου που θα σε κρατήσει «μικρό» ή θα σε στέψει «μεγάλο»

Η διαφορά ανάμεσα σε έναν Ηγέτη και έναν ακόλουθο είναι η Στάση Ζωής, διότι οι μοναδικές Στάσεις Ζωής των ανθρώπων είναι αυτές που ξεχωρίζουν τους Ηγέτες από τους ακόλουθους. Αυτές οι Στάσεις παράγουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που οδηγούν τους Ηγέτες να δρουν εκτός συνηθισμένου προτύπου.

Η σκέψη του ανθρώπου είναι αυτή που τον κάνει να δει τις καταστάσεις διαφορετικά.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε το πιο σημαντικό κομμάτι της ηγετικής Στάσης Ζωής, τον πυρήνα της.

Η Στάση Ζωής είναι προϊόν πεποιθήσεων.

Εξήγηση: Δεν μπορείς να έχεις μια συγκεκριμένη στάση, η οποία δεν αρμόζει με τις πεποιθήσεις σου. Η Στάση σου προέρχεται από αυτά που εσύ πιστεύεις για τον εαυτό σου και για τον κόσμο. Το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας εξαιτίας όσων σκέφτεται για τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Πιστεύει ότι ο ελέφαντας είναι γεύμα και πιστεύει ότι μπορεί να τον φάει. Οι πεποιθήσεις του ελέγχουν απόλυτα τις ενέργειές του και φυσικά υπάρχει αρμονία μεταξύ εσωτερικής πεποίθησης και εξωτερικής ενέργειας.

Δεν μπορείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι. Δεν έχει σημασία, δεν έχει διάρκεια, δεν έχει «αλήθεια».

Μπορείς, όμως, να αναδείξεις όλα αυτά που είσαι · να ξεδιπλώσεις όλες τις αρετές σου, να παρουσιάσεις τις δυνατότητες σου, να συνεισφέρεις με τις ικανότητές σου.

Βελτίωσε τη Στάση Ζωής σου, ανακαλύπτοντας πρώτα τον εαυτό σου. Όρισε την πορεία που θες να ακολουθήσεις. Γίνε Ηγέτης εαυτού σου σήμερα.

Δούλεψε πάνω στον εαυτό σου. Προσπάθησε να αποκόψεις τις σκέψεις που σε περιορίζουν και υιοθέτησε σωστές, μεγαλόπνοες πεποιθήσεις για τον εαυτό σου.

Απομάκρυνε συνειδητά κάθε σκέψη που σε κρατάει «μικρό»…

Εναρμόνισε τον «εσωτερικό» με τον «εξωτερικό» σου κόσμο…

Και οδήγησε τον εαυτό σου αργά και σταθερά στη Στάση Ζωής που σε αντιπροσωπεύει…