Κατά τη διάρκεια της ζωής μας όλοι ανεξαιρέτως έχουμε φτάσει σε σημείο να θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή στον εαυτό μας ή σε κάποιον άνθρωπο για τον οποίο ενδιαφερόμαστε.
Ωστόσο, πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που απαιτείται για να αλλάξουμε τον εαυτό μας προς το καλύτερο ή μερικές καταστάσεις υπέρ μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθούμε με έναν – δύο τρόπους να αλλάξουμε και, εάν αυτοί δεν έχουν αποτέλεσμα, σταματάμε την προσπάθεια αλλαγής.
Ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο, όπου έχουμε ήδη διακόψει την διαδικασία αλλαγής μετά τις πρώτες ανεπιτυχείς προσπάθειες και επανερχόμαστε μετά από καιρό κάνοντας ακριβώς τις ίδιες προσπάθειες και τα ίδια πράγματα που είχαν αποτύχει στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί αδυναμία σκέψης, φαντασίας και οργάνωσης. Και ναι,όλοι το έχουμε κάνει. Γιατί, όμως, να το ξανακάνουμε;
Η διαδικασία της αλλαγής κάποιου ατόμου απαρτίζεται από στάδια που καθορίζουν την πορεία της αλλαγής του. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τις σκέψεις, τις συνήθειές του και κυρίως αυτά που πιστεύει για τον εαυτό του και τον κόσμο.
Η όλη διαδικασία αποτελείται από έξι στάδια:
1. Συνειδητοποίηση
Ένα άτομο που επιχειρεί να κάνει κάποια αλλαγή στη ζωή του, έχει φτάσει στο σημείο να συνειδητοποιήσει ότι πραγματικά χρειάζεται την αλλαγή. Ότι πραγματικά θα το βοηθήσει να γίνει «καλύτερο» σε κάποιον τομέα, ακόμα και αν αυτός ο τομέας βρίσκεται βαθιά στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου.
Τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή του τον ωθούν να σκεφτεί πως όσο μια κατάσταση μένει ίδια σε έναν τομέα της ζωής του, τον πλήττει.
Ίσως, πρόκειται για μια αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση, ίσως σε μια σχέση, ίσως στον εργασιακό τομέα ή απλά στον τρόπο σκέψης. Πάντως, κάτι φαίνεται να μην «λειτουργεί» με τον τρόπο που το άτομο επιθυμεί και πλέον το συνειδητοποιεί.
Συνήθως,οι φράσεις (εσωτερικός μονόλογος) που έχουν προηγηθεί στο μυαλό του ατόμου που συνειδητοποίησε πως χρειάζεται αλλαγή στη ζωή του είναι πχ.«Βαρέθηκα», «Κουράστηκα», «Μπούχτισα», «Ως εδώ», «Τέλος». Μια ξένη φράση στο άκουσμα της οποίας γέλασα, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή είναι αυτή: «I’m sick and tired of being sick and tired» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «Έχω βαρεθεί την κατάστασή μου», «Έχω κουραστεί να απαυδώ».
Με την συνειδητοποίηση έρχεται η αναγνώριση μιας κατάστασης και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία της αλλαγής.
2. Αποδοχή
Το στάδιο της αποδοχής είναι συνήθως το πιο δύσκολο και αυτό γιατί χωρίζεται σε δύο μέρη. Το άτομο που επιθυμεί να αλλάξει, αφού πρώτα συνειδητοποιήσει την ανάγκη του για αλλαγή, θα πρέπει να αποδεχτεί τον μέχρι πρότινος εαυτό του και το παρελθόν του.
Είναι υγιής η σκέψη – διαπίστωση ότι ο εαυτός μας είχε στοιχεία που δεν μας βοηθούσαν να αναπτυχθούμε, ότι κατ’ επέκταση ήταν αυτά που μας οδήγησαν σε πράξεις που έκριναν το παρελθόν μας και ότι ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε προς όφελός μας.
Είναι μη υγιής μια σκέψη που προσανατολίζεται μόνο στα αρνητικά στοιχεία, αποδίδοντας ευθύνη στον εαυτό και να εμμένει σ’ αυτά, δίχως αυτή η σκέψη να προχωράει στην αναζήτηση τρόπων βελτίωσης. Το άτομο σε αυτό το στάδιο πρέπει να αποδεχτεί τον εαυτό του όπως ήταν και το παρελθόν του ως συνέπεια του ποιος ήταν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να κάνει το άλμα προς την αλλαγή.
Το μυστικό της κάθε αλλαγής είναι να επικεντρώνεις όλη σου την ενέργεια, όχι στην καταπολέμηση του παλιού, αλλά στο χτίσιμο του νέου.
Σωκράτης
3. Απόφαση
Για τη δύναμη της απόφασης αναφερθήκαμε λεπτομερώς σε προηγούμενο άρθρο. Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε στο ξεκίνημα είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ξυπνάμε παίρνουμε αποφάσεις που ούτε καν αντιλαμβανόμαστε ότι το κάνουμε (πχ. να πατήσουμε αναβολή στο ξυπνητήρι, να φορέσουμε συγκεκριμένα ρούχα, να φάμε πρόχειρο φαγητό, να μην κάνουμε γυμναστική).
Με λίγα λόγια, τη ζωή μας καθορίζουν αποφάσεις που παίρνουμε υποσυνείδητα. Ο νους μας «αποφασίζει» για μας σύμφωνα με ό,τι του έχουμε μάθει να κάνει και με όσα έχει συνηθίσει να κάνει ως τώρα. Αυτό συμβαίνει, διότι έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε τι θέλουμε να κάνουμε κάθε στιγμή συνειδητά.
Η Απόφαση κρύβει τη δύναμή της στη συνειδητή επιλογή της. Ένα άτομο που είναι αποφασισμένο, έχει απεριόριστη δύναμη, ενέργεια, επιμονή και υπομονή μέσα του να εκπληρώσει το στόχο του. Επομένως, σε αυτό το βήμα οφείλουμε να πάρουμε απόφαση ότι θα βάλουμε ένα τέλος σε κάποια σημεία του παλιού εαυτού μας, διότι συνειδητά και αποφασιστικά θα αλλάξουμε προς το καλύτερο.
4. Στόχοι
Σε συνέχεια της Απόφασης έρχεται η Στοχοθεσία. Συνειδητοποιώντας τους τομείς που χρειάζεται να γίνει αλλαγή, αποδεχόμενοι πλήρως τον εαυτό και το παρελθόν μας, αποφασίσαμε να «τραβήξουμε» γραμμή σε ό,τι δεν μας αναπτύσσει.
Αυτό είναι το μισό μέρος της διαδικασίας, καθώς το άλλο μισό είναι να θέσουμε ξεκάθαρους Στόχους. Είναι το στάδιο που αναλαμβάνεις ενεργητικά τα «ηνία» της ζωής σου, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον εαυτό σου, αφού ορίζεις στόχους που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.
Απόκτησε ένα όραμα για τη νέα ζωή σου, για το νέο εαυτό σου και σκέψου πως ακριβώς θες να είσαι. Για καλύτερα αποτελέσματα, μη σκεφτείς μόνο, αλλά σημείωσε σε ένα χαρτί τους στόχους σου. Καθόρισε μικρούς στόχους που όσο τους πετυχαίνεις, τόσο πιο κοντά θα είσαι στην αλλαγή.
5. Οργάνωση
Σημαντικότατος παράγοντας κάθε επιτυχημένης ενέργειας είναι η Οργάνωση. Καμία επιχείρηση δεν είναι επιτυχημένη χωρίς να έχει Οργάνωση, κανένας σπουδαστής δεν είναι επιμελής χωρίς Οργάνωση, όπως και καμία αλλαγή δεν μπορεί να επέλθει χωρίς αυτή.
Φυσικά, αναφερόμαστε στην Οργάνωση που θα οδηγήσει από την Στοχοθεσία στην Στοχεπίτευξη. Δηλαδή, αποτελεί το πλάνο μας μέσω του οποίου θα υλοποιήσουμε τους στόχους μας.Το «σχεδιάγραμμα» που απεικονίζει πώς να κινηθούμε · ο «χάρτης» που μας δείχνει το δρόμο. Είναι τα «παρακλάδια» ενός Στόχου, οι υποσημειώσεις κάτω από τον τίτλο του, το «πως» θα φτάσω εκεί που επιθυμώ.
6. Πίστη
Τίποτα στο οποίο δεν πιστεύουμε, δεν μπορεί να επέλθει και να είναι αυθεντικό. Ο νέος μας εαυτός ξεκινάει μια προσπάθεια αλλαγής και πρώτα απ’ όλους πρέπει εμείς να τον στηρίξουμε. Οφείλουμε να πιστέψουμε ότι θα πετύχουμε αυτά που έχουμε ορίσει ως Στόχους.
Είναι αναγκαίο να ενδυναμώσουμε την πίστη στον εαυτό μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί το θέλουμε και το αξίζουμε. Η πίστη είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία κάθε νέου εγχειρήματος. Αν εμείς δεν πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον Στόχο μας, τότε κανείς δε θα πιστέψει. Ίσως περάσει κάποιο χρονικό διάστημα που το μόνο άτομο που θα πιστεύει σε μας να είμαστε εμείς!
Και αυτό είναι που πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πίστη μας ότι θα καταφέρουμε αυτό που επιθυμούμε. Είμαστε ό,τι πιστεύουμε ότι είμαστε και οι άλλοι μας βλέπουν σαν αυτό που πιστεύουμε εμείς πως είμαστε. Συγκράτησε αυτή τη φράση όποτε η δυσπιστία, η ανασφάλεια και η αμφιβολία σου χτυπάει την πόρτα.
Μικρές και εύκολες οδηγίες για μια μεγάλη και επιτυχημένη αλλαγή στη ζωή μας. Έκταση στην ευκολία και τη δυσκολία δίνουμε εμείς στη ζωή μας, αναλόγως πως χειριζόμαστε μια κατάσταση.
Άρα, είναι εύκολο να ακολουθήσουμε τα παραπάνω στάδια και είναι, επίσης, εύκολο να μην το κάνουμε. Μα, αν τα στάδια αυτά ακολουθηθούν πιστά, η επιτυχημένη αλλαγή είναι δεδομένη.
Συνειδητοποίησε τις καταστάσεις που χρήζουν αλλαγής στη ζωή σου…
Αποφάσισε να αλλάξεις ορίζοντας στόχους που θα σε κάνουν καλύτερο…
Και πίστεψε ότι μπορείς να δημιουργήσεις ένα ομορφότερο μέλλον για τον εαυτό σου…