Χρόνος: Τον χαραμίζεις ή τον αξιοποιείς;

Σε αυτή τη ζωή μπορείς να αποκτήσεις τα πάντα. Όπως και τα να χάσεις.

Υλικά αγαθά, πνευματικά αγαθά. Χρήματα, ακίνητα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, αλλά και σχέσεις, φιλίες,συνεργασίες, εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια, ακόμα και η ελευθερία σου.

Όλα μπορούν να χαθούν,όπως ακριβώς εμφανίστηκαν. Να φύγουν, όπως ήρθαν και ύστερα να ξανάρθουν. Όλα μπορούν να αλλάξουν και να αντικατασταθούν κι όλα συμβαίνουν με γνώμονα τις δικές σου επιλογές.

Ένα μόνο πράγμα δεν μπορείς ούτε να αλλάξεις ούτε να επηρεάσεις ούτε ν’ αντικαταστήσεις. Και αυτό είναι ο Χρόνος.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακριβοδίκαια μοιρασμένο στους ανθρώπους από το Χρόνο.

Τη στιγμή που το ρολόι δείξει 00:00, έχουμε όλοι ακριβώς τις ίδιες ώρες στη διάθεσή μας. Η κάθε ημέρα μας ξεκινά απόλυτα ισότιμα με όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη. Αυτό είναι το κοινό σημείο μας.

Και ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε, ο Χρόνος μας κρίνεται ως αξιοποιημένος ή χαμένος. Αυτό είναι το σημείο της διαφοράς μας.

Με δεδομένο, λοιπόν,ότι όλοι μας έχουμε τον ίδιο Χρόνο στη διάθεσή μας, η διαφορά μας βρίσκεται στο γεγονός ότι κάποιοι επιλέγουν να τον χαραμίσουν, ενώ άλλοι επιλέγουν να τον αξιοποιήσουν.

Η έννοια «χαραμίζω το χρόνο μου» σημαίνει ότι ο τρόπος που επιλέγω να «περάσω» την ώρα μου δεν με αναπτύσσει σαν άτομο, δεν μου προσφέρει κάτι ουσιαστικό, όπως η γνώση ή κάτι αξιόλογο, όπως η ψυχαγωγία, αλλά σπαταλάω το χρόνο άσκοπα, απλώς για να «περάσει» η ώρα, να «φύγει» η μέρα.

Από την άλλη πλευρά, η έννοια «αξιοποιώ το χρόνο μου» σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ότι, δηλαδή, από αυτό που κάνω, κερδίζω κάτι. Όχι απαραίτητα χρηματικό, αλλά κερδίζω σε γνώσεις, σε υγεία, σε σχέσεις, σε ψυχαγωγία, σε χαρά, σε δημιουργία.

Φανταστείτε το χρόνο σαν ένα πανέμορφο, υπερπολυτελές, ταχύτατο αυτοκίνητο που βρίσκεται με γεμάτο το ρεζερβουάρ παρκαρισμένο στο γκαράζ ενός σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης έχει δύο επιλογές: να χρησιμοποιήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν επιλέξει να το χρησιμοποιήσει, θα έχει την ευκαιρία ν’ αποκτήσει νέες εμπειρίες από την αίσθηση της οδήγησης, την αδρεναλίνη της ταχύτητας, την πολυτέλεια του σαλονιού, τα μέρη που θα ταξιδέψει, τους ανθρώπους που θα συναντήσει, τους νέους κόσμους που θα εξερευνήσει. Αν επιλέξει να μην το χρησιμοποιήσει, δεν θα γνωρίσει τίποτα από τα παραπάνω. Για την ακρίβεια, μόλις θα έχει σπαταλήσει μία ευκαιρία να ανακαλύψει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει να κάνει. Θα μείνει ο ίδιος άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα. Όμως, σκοπός του ανθρώπου είναι η εξέλιξη και όχι η στασιμότητα.

Και η σωστή αξιοποίηση του χρόνου μπορεί να σου φέρει την εξέλιξη που επιθυμείς.

Ποια είναι η δική σου στάση απέναντι στο Χρόνο;

Τον εκμεταλλεύεσαι ή τον σπαταλάς;

Τον χάνεις ή τον κερδίζεις;

Η διαφορά ενός επιτυχημένου ατόμου από ένα μη επιτυχημένο είναι η επίγνωση της σωστής αξιοποίησης του Χρόνου.

Ο Χρόνος έχει έντονη και ύπουλη παρουσία στη ζωή μας.

Έντονη, γιατί υπάρχει παντού και πάντα. Απλώς, αναρωτήσου πόσες φορές τη μέρα κοιτάς την ώρα στο ρολόι ή το κινητό σου. Ύπουλη, διότι, φανερώνει τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου στο τέλος, ενώ μέχρι τότε δε σε αφήνει να γνωρίζεις πως τα πηγαίνεις.

Ουσιαστικά, σε αφήνει να τον εκμεταλλευτείς τώρα, να δουλεύεις τώρα, να προσπαθείς τώρα, να διεκδικείς τώρα, να παλεύεις τώρα για κάτι που μελλοντικά θα αποδειχθεί, αν άξιζε τον κόπο.

Υπάρχει περίπτωση η ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς ενός ατόμου για ένα έτος να επέλθει κυριολεκτικά μέσα από την τελευταία, μικρή στιγμή της προσπάθειάς του. Για παράδειγμα, όλα τα επιτυχημένα αποτελέσματα σε εξετάσεις προέρχονται από μια χρονική περίοδο,όπου το άτομο έκανε την προσπάθειά του, ώσπου να έρθει η στιγμή της Επιτυχίας.

Ο Χρόνος είναι πολύ ομιλητικός. Δίνει όλες τις απαντήσεις, δίχως να κάνει ερωτήσεις.

Ευριπίδης

Για να βρεις Χρόνο να κάνεις αυτό που θες, αυτό που ονειρεύεσαι, δε χρειάζεται να προσθέσεις ώρες μέσα στη μέρα. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Έχεις εικοσιτέσσερις. Και είναι υπεραρκετές.

Χρειάζεται, όμως, να κρίνεις ΤΩΡΑ ποιες ώρες θα αφαιρέσεις από αυτές που δεν σου προσφέρουν κάτι, για να τις αντικαταστήσεις με άλλες που θα σε προοδεύσουν και θα σε αναπτύξουν.

Τα ξεχωριστά άτομα αξιοποιούν με τρόπο ξεχωριστό το Χρόνο τους.

Ένα δυναμικό εξάμηνο ή ένα παραγωγικό έτος, στο οποίο δουλεύεις σκληρά πάνω σε αυτό που θες να πετύχεις,μπορεί να σε φέρει μπροστά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μπορεί να σε ανεβάσει δύο ή τρία επίπεδα σαν άτομο και προσωπικότητα, όταν άλλοι θα επιλέγουν να μένουν στάσιμοι.

Αν επιλέξεις να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που μπορεί να σου προφέρει ο Χρόνος στο διάστημα ενός έτους, αυτό για σένα μπορεί να σημαίνει: ένα πτυχίο σε ξένη γλώσσα μέσω ταχύρρυθμων μαθημάτων, μία πιστοποίηση εξειδίκευσης σε τομέα που σε ελκύει, ένα γενικό έτος εκκαθάρισης των μαθημάτων που «χρωστάς» στη σχολή σου, ένα έτος που θα ασχοληθείς με την υγεία και το σώμα σου πιο εντατικά, ένα έτος στο οποίο θα«εκμαιεύσεις» την ιδέα που έχεις μέσα σου, ένα έτος σωστού προϋπολογισμού των οικονομικών σου για να κάνεις στο τέλος του το ταξίδι των ονείρων σου.

Με απλά λόγια, είναι στο χέρι σου να μετατρέψεις το ανούσιο σε ουσιώδες.

Αρκεί να είσαι συνειδητά επινοητικός, ώστε να μην αφήνεις το χρόνο να «φεύγει» ανεκμετάλλευτος.

Κάνε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, όπως το να αντικαταστήσεις τις υπερβολικές ώρες που σπαταλάς στο gaming, την τηλεόραση, τις σειρές, το τζόγο ή την ατελείωτη περιήγηση στα social. Νιώσε, ότι αυτό που κάνεις δεν σε ωριμάζει, δε σε κάνει καλύτερο. Αντικατέστησε τις ώρες αυτές με διάβασμα, γυμναστική ή ένα χόμπι που κάνει το μυαλό σου να λειτουργεί. Κάνε κάτι ουσιώδες για σένα και διαχώρισε τι σε ψυχαγωγεί και τι σε αποχαυνώνει.

Επιπλέον, δώσε «νόημα» και «ουσία» στις «ανούσιες» και «νεκρές» ώρες. Ένα ταξίδι δύο –τριών ωρών, εμπεριέχει «νεκρό» Χρόνο. Δηλαδή, Χρόνο που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο από αυτό που κάνεις. Η διαδρομή με το μετρό ή το λεωφορείο από το σπίτι στη δουλειά και αντίστροφα, επίσης. Η καθαριότητα του σπιτιού,επίσης.

Μια αλλαγή που έκανα και νιώθω ότι βοήθησε πολύ στην προσωπική μου ανάπτυξη είναι να ακούω διαλέξεις προσωπικής ανάπτυξης ή ηχογραφημένες αφηγήσεις βιβλίων που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο, όποτε βρίσκω «νεκρό» Χρόνο.

Ακόμα, «νεκρός» Χρόνος μπορεί να θεωρηθεί και το χρονικό διάστημα που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, διότι, ίσως, όλοι να κοιμούνται. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ξύπνα μια ώρα νωρίτερα ή κοιμήσου μια ώρα αργότερα, ώστε να ασχοληθείς αποκλειστικά με τον εαυτό σου, χωρίς να σε ενοχλήσει κανείς.

Αξιοποίησε το Χρόνο σε όλο του το μεγαλείο, καθώς αποτελεί τη μοναδική και αναντικατάστατη περιουσία σου.

Δεν μπορείς να επαναφέρεις το Χρόνο που «πέρασε» ούτε τη μέρα που «έφυγε».

Μπορείς, όμως, να τον κάνεις να  κυλάει υπέρ σου…