Πως το να ακούς σε κάνει καλύτερο Ηγέτη

Εάν υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στην εποχή μας, αυτό είναι η έλλειψη επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, εάν κάνεις έναν απλό έλεγχο στο τρόπο που διεξάγεται μια συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων, θα διαπιστώσεις πολύ γρήγορα πως δεν υπάρχει ουσιώδης επικοινωνία, αλλά μια προσπάθεια να πει η κάθε πλευρά αυτά που θέλει να πει, δίχως να ακούει τι ισχυρίζεται η άλλη πλευρά.

Αυτό το είδος παθητικής – μη υγιούς επικοινωνίας υπάρχει και στο χώρο εργασίας. Ειδικότερα, όσο περισσότερο ανεβαίνει η κλίμακα των βαθμίδων και των τίτλων, αυτοί που τους φέρουν σπάνια ακούνε το προσωπικό.

Ένα σημαντικό στοιχείο στη τέχνη της ακοής είναι το εξής: να ακούς ενεργά την ώρα που το άτομο μιλάει προσεκτικά, ώστε να καταλαβαίνεις αυτό που λέει, δίχως να σκέφτεσαι από πριν πιθανές απαντήσεις.

Το να σωπάσεις τις σκέψεις σου και πραγματικά να ακούσεις το συνομιλητή σου με απόλυτα καθαρό μυαλό χρειάζεται μια μικρή συνειδητή προσπάθεια από μέρους σου.

Ενεργό κομμάτι της αποτελεσματικής Ηγεσίας είναι η αποτελεσματική Ακοή.

Για να γίνεις ένας αποτελεσματικός Ηγέτης, θα πρέπει πρώτα να γίνεις ένας ενεργός ακροατής.

Αυτό σημαίνει να είσαι συνειδητά παρών στην κουβέντα με τον συνομιλητή σου, έτσι ώστε να ακούσεις κάθε λέξη που θα σου πει. Ύστερα, έχοντας ακούσει πλήρως όσα ειπώθηκαν, μπορείς να απαντήσεις και να πράξεις ουσιαστικότερα.

Επιπλέον,το να προσποιείσαι ότι ακούς, ενώ στην πραγματικότητα από το ένα αυτί σου μπαίνουν και βγαίνουν απ’ το άλλο, είναι χειρότερο ακόμα κι από το να μην ακούς καθόλου.

Άκουσε πραγματικά και ενεργά όσους έχεις γύρω σου τόσο στη ζωή όσο και στην εργασία σου. Μόνο κερδισμένος θα βγεις.

Δείξε ενδιαφέρον, όχι ενδιαφέρων.

Μια αγαστή συνεργασία απαιτεί σωστή επικοινωνία.

Θεμέλιο της σωστής επικοινωνίας είναι να δείχνεις ενδιαφέρον σε όσα λέγονται · όχι να δείχνεις ενδιαφέρων άνθρωπος.

Στην εποχή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι εκλαμβάνουν και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως ένα ενδιαφέρον άτομο. Αναφέρουν τι σπουδαίο κάνουν, σε ποιο σπουδαίο εστιατόριο έφαγαν, ποιο σπουδαίο νησί επισκέφτηκαν, τι σπουδαίο πράγμα αγόρασαν. Δεν ρωτούν ποτέ για τον άλλο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πρεσβεύσουν τον εαυτό τους.

Γίνε διαφορετικός.

Άφησε να φανεί πόσο ενδιαφέρων άνθρωπος είσαι με το να κάνεις τα άτομα γύρω σου να αισθάνονται ενδιαφέροντα. Ρώτησέ τους πως είναι αυτή την περίοδο, τι έκαναν το σαββατοκύριακο, που θα πάνε διακοπές – πρότεινε ένα μέρος, πως είναι η οικογένεια τους.

Για την ακρίβεια, ΑΚΟΥΣΕ τους πρώτα και, έπειτα, μίλησε.

Η επίμονη εξάσκηση της τέχνης της Ακοής, θα σε οδηγεί ολοένα σε καλύτερα στάδια επικοινωνίας και κατ’ επέκταση Ηγεσίας.

Το να είσαι καλός ακροατής, είναι μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης.

Ως πραγματικός Ηγέτης θα πρέπει να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση, ώστε να απασχολείς άτομα που δεν θα φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους.

«Με δύο αυτιά και ένα στόμα θα πρέπει να ακούμε περισσότερο απ’ όσο μιλάμε»

Jim Rohn

Απόφυγε να απασχολείς άτομα που έχουν τη νοοτροπία «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ». Θες δίπλα σου στελέχη με δυνατές προσωπικότητες, με αυτονομία έκφρασης και φυσικά παρρησία λόγου. Έτσι, θα μπορέσεις και εσύ να αναμετρήσεις τις ιδέες σου με εκείνες των συνεργατών σου και να επιλέξεις αυτή που θα βοηθήσει την ομάδα ή τους στόχους σου περισσότερο.

Ακόμα περισσότερο, ενίσχυσε τους συνεργάτες σου ή αυτούς που έχεις υπό την επίβλεψή σου να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με την ιδέα σου ή την ιδέα τους. Δείξε τους ότι το να διαφωνήσουν σε μια ιδέα είναι παραγωγικό και κομμάτι της εξέλιξης μιας ιδέας.

Κάνε περισσότερες ερωτήσεις και άκουσε ξανά προσεκτικά τις απαντήσεις.

Μια μικρή δόση ευγενικής και καλοπροαίρετης περιέργειας θα σε ωφελήσει σε όλες τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

Η ενεργητική ακρόαση θα σε βοηθήσει να κάνεις την κατάλληλη ερώτηση.

Η κατάλληλη ερώτηση θα οδηγήσει σε μια πανέμορφη επικοινωνία, μέσω της οποίας τα άτομα αρχίζουν να γνωρίζονται.

Κι όταν τα άτομα γνωρίζονται και βρουν κοινά εδάφη… τότε ξεκινούν τα θαύματα. Τότε ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία, τότε ξεκινά μια όμορφη σχέση, τότε ξεκινά το όραμα να γίνεται πραγματικότητα.

Ένα από τα χειρότερα στάδια σε μια συζήτηση είναι αυτό της απάθειας. Αποτελεί, σχεδόν,αρρώστια η περίπτωση που εισάγεται ένα θέμα προς συζήτηση και επικρατεί η απόλυτη σιωπή, λόγω απάθειας.

Τέλος, προσπάθησε να υιοθετήσεις τη νοοτροπία να παίρνεις τις διαφορετικές απαντήσεις, όχι ως προκλήσεις ή ασέβεια, αλλά ως σημαντική αξίωση μιας ηγετικής στρατηγικής.

Με τον τρόπο αυτό, οι πληροφορίες που θα λάβεις, οι νέες ιδέες που θα ακούσεις, ο διαφορετικός τρόπος σκέψης που θα αφουγκραστείς και τα πορίσματα που θα εξαχθούν,θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη επίγνωση της κατάστασης και των ατόμων.

Αν η επικοινωνία αποτελεί το -Α- και το -Ω- στις ανθρώπινες σχέσεις, τότε η ακρόαση αποτελεί το -Α- και το -Ω- της επικοινωνίας.

Αφουγκράσου την άλλη πλευρά…

Δείξε της το ενδιαφέρον που της αξίζει…

Και άσε την επικοινωνία να αναδείξει την Ηγεσία σου…