Δώρο Χριστουγέννων – Επένδυσε σε ΣΕΝΑ

Χριστούγεννα

Θεωρητικά είναι η πιο όμορφη εποχή του έτους. Φώτα, στολίδια, δώρα και χαμόγελα επανέρχονται στις ζωές των ανθρώπων που λίγο πολύ περιμένουν αυτές τις ημέρες ως βάλσαμο για την ψυχή τους.

Το περίεργο με τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι, ότι, ενώ όλοι τις περιμένουν για να ηρεμήσουν και να γιορτάσουν, αντιθέτως, φροντίζουν να φορτώσουν το πρόγραμμά τους τόσο ασφυκτικά με οικογενειακές, κοινωνικές ή οικονομικές «υποχρεώσεις» που, όταν η περίοδος εορτών περάσει, αισθάνονται σαν «να μην ένιωσαν Χριστούγεννα».

Όλοι τρέχουν να ικανοποιήσουν τους άλλους, αφήνοντας ανικανοποίητο τον εαυτό τους.

Εσύ;

Σκέφτεσαι τον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεσαι τους άλλους;

Λογικά, έχεις επιλέξει τι δώρα θα πάρεις στους άλλους, τι επισκέψεις θα κάνεις, σε ποιο μέρος θα «πεταχτείς» ένα διήμερο, σε ποιο μαγαζί θα κάνεις ρεβεγιόν.

Όλα αυτά αφορούν εσένα σε σχέση με τους άλλους. Και κανείς δε θα σκεφτεί τον εαυτό σου περισσότερο από σένα.

Οπότε, σε σχέση με σένα τι θα κάνεις; Τι δώρο θα προσφέρεις στον εαυτό σου;

Διότι ένα γιορτινό κοστούμι, ένα καινούριο κινητό, ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια ή ένα νέο παιχνίδι για τον υπολογιστή παραείναι επιφανειακά για να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου.

Ο εαυτός δεν ικανοποιείται με αυτά που ικανοποιούν τον εγκέφαλο, αλλά με αυτά που ικανοποιούν και γεμίζουν την ψυχή.

Επομένως, δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από αυτήν που κάνεις ο ίδιος στον εαυτό σου.

Αξιοποιώντας, λοιπόν, τις διακοπές των Χριστουγέννων και το κλίμα χαράς και ενθουσιασμού που επικρατεί, μπορείς να οργανώσεις με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία το μέλλον σου.

Μπορείς να βρεις μια νέα ασχολία, έναν νέο τομέα ανάπτυξης και δημιουργίας ή, ακόμα, και να καλύψεις κάποια κενά που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω αδιαφορίας ή βαρεμάρας. Γιατί είναι λογικό η αδιαφορία και η βαρεμάρα να εμφανιστούν σε κάποια φάση της ζωή σου, αλλά είναι παράλογο να κυριαρχήσουν και να επιβληθούν στην καθημερινότητά σου.

Στη ζωή πρώτα πληρώνουμε τo αντίτιμο και, έπειτα, παίρνουμε το δώρο μας.

Και ως αντίτιμο εννοείται η προσπάθεια για κάτι καλύτερο, η αφοσίωση στο στόχο, η πίστη στον εαυτό μας, η τήρηση του προγράμματος.

Οφείλεις να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να ζήσει ένα καλύτερο, παραγωγικό και στοχευμένο μέλλον, ξεκινώντας ήδη από σήμερα.

Παρακάτω προτείνονται τρόποι για να επενδύσεις στον εαυτό σου και να νιώσεις ήδη από τη διαδικασία ότι «προχωράς», «αναπτύσσεσαι», «γεμίζεις»:

Επένδυσε:

α) Στη βαθύτερη γνώση του εαυτού σου

Μπορείς ασχοληθείς με την προσωπικότητά σου και την ανάπτυξή της. Να αποκτήσεις βαθύτερη επίγνωση του εαυτού σου, του χαρακτήρα και της αξίας σου, έτσι ώστε να «βαδίζεις» μελλοντικά σε πιο σταθερά θεμέλια. Η αυτογνωσία θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιος είσαι, τι επιθυμείς, τι έχει σημασία για σένα, τι αξίζει και τι όχι.

Υπάρχουν διάφορα βιβλία που μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις πληρέστερα τον εαυτό σου, αλλά και αναλογιστείς τι δυνατότητες έχεις ως άνθρωπος.

Ανεπιφύλακτα, προτείνω δύο βιβλία που πιστεύω ότι έχουν γραφτεί για να σε ωθούν κάθε μέρα γίνεσαι και να αισθάνεσαι καλύτερος: Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας του Anthony Robbins και Η Επιτυχία Βήμα Βήμα του Jack Canfield. Δείγμα της φιλοσοφίας των συγκεκριμένων συγγραφέων υπάρχει ελεύθερα και στο Youtube.

β) Στο χρόνο να σκεφτείς το παρελθόν και να σχεδιάσεις το μέλλον σου

Όταν μια γεμάτη από υποχρεώσεις ημέρα φτάσει στο τέλος της, βρες λίγο χρόνο να απομονωθείς την τελευταία ώρα της δίπλα στο φωτισμένο δέντρο, δίπλα στο τζάκι, δίπλα στο παράθυρο. Βάλε μουσική. Ίσως και ένα ποτήρι κρασί ή ουίσκι.

Κάνε αναστοχασμό του έτους που πέρασε. Πέτυχες όσα ήθελες; Έκλεισες τους κύκλους που έπρεπε να κλείσουν; Ολοκλήρωσες τη σχολή, μια εργασία ή μια πώληση που έπρεπε να γίνει;

Κάνε ενδοσκόπηση και αναρωτήσου, αν ο χρόνος που πέρασε σε βρίσκει χαρούμενο, γεμάτο ή ικανοποιημένο.

Αν η απάντηση είναι αρνητική, σκέψου τι είναι αυτό που αυτή τη στιγμή θα σε έκανε χαρούμενο. Φαντάσου εσένα σε ένα ή δύο χρόνια και έπειτα, σχεδίασε τις ενέργειες που θα κάνεις και τους τρόπους με τους οποίους θα οδηγήσεις τον εαυτό σου εκεί που φαντάζεσαι ότι είναι.

Τα επόμενα Χριστούγεννα είναι τόσο κοντά… και έχεις έναν ολόκληρο χρόνο να φέρεις τον εαυτό σου πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείς.

γ) Στην εκμάθηση νέας δεξιότητας, νέας ικανότητας, νέας ξένης γλώσσας

Βρισκόμαστε στην εποχή που όσο περισσότερα μαθαίνεις τόσο μεγαλώνει η αξία σου στην αγορά εργασίας. Πληρώνεσαι για την αξία που προσφέρεις στην αγορά εργασίας, όχι για τις ώρες που εργάζεσαι. Γι’ αυτό π.χ. ένας ιατρός για μια δεκάλεπτη επίσκεψη θα πάρει το ίδιο ποσό που θα πάρει ένας σερβιτόρος σε δέκα ή δώδεκα ώρες εργασίας.

Οπότε, μεγάλωσε, ενίσχυσε, επέκτεινε την αξία σου διευρύνοντας τους ορίζοντές σου με νέες γνώσεις.

Ενεργοποιήσου. Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο και ψάξε να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει. Κλείσε σεμινάρια, πάρε τηλέφωνα για τα προγράμματα της νέας χρονιάς.

Όσο αφορά τις ξένες γλώσσες να υπενθυμίσω ότι σε λίγες μέρες θα βρισκόμαστε στο 2019. ΜΑΘΕ Αγγλικά. Όλη η γνώση γράφεται πρώτα στα αγγλικά. Οπότε, αρχικά, τελειοποίησε αυτή τη γλώσσα. Έπειτα, στρέψε την προσοχή σου σε άλλες γλώσσες που σε ελκύουν.

δ) Στην ανακαίνιση του σπιτιού

Πέταξε αυτό που δεν θες πια. Αγόρασε και τοποθέτησε αυτό που θες. Μπορείς κάλλιστα να αξιοποιήσεις μία – δύο μέρες για να μεταμορφώσεις την αισθητική του χώρου που ζεις, ώστε να γίνει ένα όμορφο περιβάλλον που σε γαληνεύει, σε «ζεσταίνει» και σε εξημερώνει.

Αν έχεις οικογένεια, πρότεινε σε όλους να συμμετέχουν στην ανακαίνιση και η διαδικασία θα μετατραπεί από αγγαρεία σ’ ένα παιχνίδι που θα σας φέρει όλους πιο κοντά.

ε) Στο χρόνο για να μάθεις τη δουλειά του προϊσταμένου σου

Ο τίτλος εξηγεί τα πάντα. Αν δε σε δεσμεύουν οικογενειακές υποχρεώσεις και έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, «πήγαινε» το επίπεδο της εργασίας σου ένα βήμα μακρύτερα. Μάθε πρώτα τη δική σου δουλειά περίφημα και συνάμα παρατήρησε, εξέτασε και αξιολόγησε τον τρόπο εργασίας και τις γνώσεις του προϊσταμένου σου. Ίσως, τα επόμενα Χριστούγεννα βρίσκεσαι στη θέση του, οπότε, έσο έτοιμος!

στ) Στην υγεία σου

Είναι το υπέρτατο αγαθό. Και ήρθε η ώρα να την προσέξεις. Ένα απλό check-up  και μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αρκετά για αρχή, ώστε να έχεις μια εικόνα για την υγεία σου. Αν προσθέσεις λίγη σωστή διατροφή και άσκηση, η υγεία σου θα πηγαίνει ολοένα και καλύτερα. Το σώμα σου είναι το όχημα σου για όλα τα χρόνια που ακολουθούν και συγκεκριμένα θα σε μεταφέρει όλο το 2019. Επομένως, οφείλεις να το προσέξεις.

Ουσιαστικά, την περίοδο που όλοι τρέχουν πανικόβλητοι να προλάβουν τα πάντα ή ξεκουράζονται μην κάνοντας τίποτα, βρες το χρόνο να κάνεις κάτι χρήσιμο για σένα.

Εργάσου για τον εαυτό σου.

Οργάνωσε τα πλάνα και ενίσχυσε τον εαυτό σου, πριν οι διακοπές τελειώσουν. Όταν η κανονικότητα επιστρέψει, όλοι θα προσπαθούν να βρουν τα «πατήματά» τους.

Εσύ όχι, θα είσαι έτοιμος.