Πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η Επικοινωνία στη ζωή μας.
Όχι μόνο σπουδαίο, αλλά το μέγιστο, θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος.
Πράγματι, αν κάτι μας ξεχώρισε και μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε λαμπρούς πολιτισμούς, να καταφέρουμε σπουδαία επιτεύγματα και να προοδεύσουμε ως είδος, αυτό είναι η Επικοινωνία.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν η Επικοινωνία μεταξύ μας «δεν πάει καλά»;
Στο βιβλίο «Μιλώντας σε αγνώστους» του Malcolm Gladwell γίνεται λόγος για τις περιπτώσεις και τις αιτίες που ενδεχομένως μια απλή καθημερινή συναναστροφή, μια σύντομη επικοινωνία με έναν άγνωστο, μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις.
Είναι γεγονός πως η επαφή με έναν άγνωστο δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση.
Συνήθως, όταν αλληλεπιδρούμε με αγνώστους οδηγούμαστε στην παγίδα να πιστέψουμε ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας είναι μοναδικές και πολύτιμες. Προσπαθούμε να τους «διαβάσουμε» από αυτά που ισχυρίζονται, όμως στην πραγματικότητα φαίνεται πως κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά με τα εργαλεία και τις τεχνικές που εφαρμόζουμε για να τους κατανοήσουμε με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε σημείο να «πέφτουμε» από τα σύννεφα, όταν βλέπουμε στους άλλους συμπεριφορές που δεν είχαμε υπολογίσει ότι θα μας έδειχναν.
Γιατί, όμως, είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε έναν άγνωστο;
Σύμφωνα με το συγγραφέα, οι λόγοι που μας επηρεάζουν είναι τρεις:
- Αυτόματη επιλογή αλήθειας
Οι άνθρωποι κατά βάθος πιστεύουμε εύκολα τους άλλους ανθρώπους. Τους εμπιστευόμαστε.
Αν για παράδειγμα σας παρουσιάσω ένα σύντομο βίντεο στο οποίο εκατό άνθρωποι αφηγούνται μια ιστορία και είναι χωρισμένοι σε πενήντα αληθινές ιστορίες και πενήντα ψευδείς, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις ψευδείς;
Σπάνια μπορούμε να αντιληφθούμε τις ψευδείς ιστορίες λόγω της αυτόματης επιλογής αλήθειας που μας διακατέχει.
Αυτή ορίζει ότι συνηθίζουμε να πιστεύουμε ανθρώπους, όταν δεν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε.
2. Διαφάνεια
Δηλαδή με άλλα λόγια, ειλικρίνεια και εντιμότητα. Αυτό περιμένουμε από όλες μας τις αλληλεπιδράσεις.
Να είναι ειλικρινείς και να παρουσιάζουν αυτό που πραγματικά είναι.
Για παράδειγμα, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Διαφάνειας αποτελεί η διάσημη σειρά «Τα φιλαράκια». Απλώς, κοιτώντας τις εκφράσεις του προσώπου τους, γνωρίζεις τι λένε και τι συμβαίνει. Μπορείς να το παρακολουθήσεις χωρίς ήχο και πάλι να αντιλαμβάνεσαι πλήρως τις σκηνές.
Ωστόσο, στην πραγματική ζωή δε συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό η Διαφάνεια που πολύ εύκολα απεικονίζουν οι ηθοποιοί στην τηλεόραση και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει την αληθινή επικοινωνία μεταξύ μας.
3. Σύζευξη
Ο τελευταίος, μα πολύ ουσιαστικός λόγος μη ορθής επικοινωνίας.
Αποτυγχάνουμε να επικοινωνήσουμε σωστά και παρερμηνεύουμε τις ενέργειες κάποιου, επειδή δε λαμβάνουμε υπόψη το χώρο, το χρόνο και τα συμφραζόμενα.
Σύζευξη, λοιπόν, παρουσιάζεται όταν οι συμπεριφορές είναι συνδεδεμένες με κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις.
Για παράδειγμα, εντελώς διαφορετικά συμπεριφέρεται ένας υπάλληλος, όταν τυχαίνει να διανύει έναν μεγάλο έρωτα στη ζωή του και εντελώς διαφορετικά, αν η οικογένειά του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πως αποφεύγουμε, λοιπόν, τα λάθη στην επικοινωνία;
Πως θα μιλήσουμε σε έναν άγνωστο;
Με ανθρωπιά και σεβασμό.
Με προσοχή και με μια προθυμία να εξετάσουμε πράγματα πέρα από το άγνωστο πρόσωπο, όπως οι περιστάσεις για τις οποίες επικοινωνείτε, το μέρος που λαμβάνει χώρα η αλληλεπίδραση και, φυσικά, η ώρα.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ισχυρό πλαίσιο επικοινωνίας που θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε περισσότερα για κάθε άγνωστο άτομο που ερχόμαστε σε επαφή.
- Το βιβλίο «Μιλώντας σε αγνώστους» του Malcolm Gladwell, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Ενισχυτικά Άρθρα: