Εσύ … δύο χρόνια μετά!

Κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων είναι η εξέλιξη.

Είναι αυτή η τάση που μας κάνει να θέλουμε να βελτιωθούμε, να αναπτυχθούμε και να περάσουμε από το προηγούμενο στο επόμενο στάδιο της ζωής μας.

Και αν θεωρείς ότι το προηγούμενο στάδιο της ζωής σου είχε κάποια λάθη, κάποιες ελλείψεις ή κάποιες αναποδιές που έτυχαν, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να σχεδιάσεις μόνος σου το επόμενο στάδιο της ζωής σου και να ακολουθήσεις αυτό το σχέδιο.

Αν πάρουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα των δύο ετών, πόσο διαφορετικά μπορείς να ορίσεις τη ζωή σου;

Πως θα χαρίσεις στον εαυτό σου δυο δυναμικά χρόνια;

Με την έννοια δυναμικά χρόνια, εννοείται η προσπάθεια και οι ενέργειες που θα καταβάλλεις αυτό το διάστημα για να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο, δυνατότερο, ικανότερο,σοφότερο, υγιέστερο σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα δύο δυναμικά χρόνια μπορεί να περιλαμβάνουν ενέργειες, όπως να μελετήσεις αυτά που θες να μελετήσεις, να επικοινωνήσεις με ανθρώπους που δεν μπορούσες να επικοινωνήσεις, να αποκτήσεις εμπειρίες που δεν ήσουν έτοιμος να ζήσεις, να ταξιδέψεις εκεί που δεν κατάφερες να ταξιδέψεις ακόμα, να αποτελειώσεις ό,τι άφησες ανολοκλήρωτο, να ενισχύσεις την υγεία και το σώμα σου, να αισθανθείς πια άνετος με σένα, να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου ή ακόμα και να τις επεκτείνεις, να στείλεις το βιογραφικό σου ζητώντας εκείνη τη θέση για την οποία περίμενες καιρό, να αποκαταστήσεις τις σχέσεις σου με άτομα που απομακρύνθηκες, να επενδύσεις περισσότερο στην εξέλιξη του παιδιού σου, να ξεκινήσεις μια δίαιτα που αναβάλλεις καιρό.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αναλόγως με τις προσωπικές μας επιλογές.

Αρκεί να πάρεις απόφαση και να φτιάξεις ένα πρόγραμμα με τις ενέργειες που θα ακολουθήσεις για να οδηγηθείς σε αυτό που θες.

Γίνεται αντιληπτό ότι είναι διαφορετική κάθε κατάσταση. Είναι διαφορετικό να είσαι 25 χρονών και να σε απασχολούν οι σπουδές σου και η ένταξή σου στην αγορά εργασίας και διαφορετικό να είναι 45 χρονών και να είσαι σύζυγος, γονέας και εργαζόμενος.

Ωστόσο, σε όλα τα στάδια της ζωής σου είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πορεία σου, την ευτυχία σου και την εξέλιξή σου.

Αν ξεκινήσεις νωρίς, έχεις όλο το χρόνο να πλάσεις τη ζωή σου όπως επιθυμείς. Φυσικά, είναι δυνατόν να πετύχεις σπουδαία πράγματα ξεκινώντας και αργότερα, σε πιο μεγάλη ηλικία. Απλά, σε αυτή την περίπτωση απαιτείται να ληφθεί μια πιο γενναία και πιο δραστική απόφαση για να αλλάξεις την κατάσταση της ζωής σου.

Εντούτοις, αν αναλάβεις την πρωτοβουλία να σχεδιάσεις τη ζωή σου συνειδητά από νεαρή ηλικία, έχεις με το μέρος σου συμμάχους, όπως ο χρόνος, η ενέργεια, η όρεξη, ο ενθουσιασμός, η περιέργεια.

Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να δημιουργήσει. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και χάρισέ του δύο δυναμικά χρόνια που θα σε οδηγήσουν σε ένα νέο, ξεχωριστό «μέρος» από αυτό που βρίσκεσαι τώρα.

Όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε έχουν σημασία. Είναι όλα δικά μας και οφείλουμε να τα διεκδικήσουμε από την ίδια τη ζωή. Κανείς δε θα σου απαγορέψει να κυνηγήσεις αυτά που θες και να φέρεις τη ζωή στα μέτρα σου.

Αυτό είναι βέβαια κάτι που απαιτεί αγώνα από την πλευρά σου. Έναν αγώνα που ξεκινάει πρώτα εσωτερικά και μένει εκεί για αρκετό διάστημα, ώσπου να αρχίσει η έκβασή του να εξωτερικεύεται με πράξεις.

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου πως θα είναι σε δύο χρόνια;

Τα επόμενα δύο χρόνια της ζωής σου μπορούν να είναι εντελώς διαφορετικά από τα προηγούμενα δύο. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ζήσεις τα δυο επόμενα χρόνια ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ζούσες τα προηγούμενα δύο.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες και την εμπειρία των προηγούμενων ετών, να διορθώσεις όλα τα λάθη, να υιοθετήσεις μια νέα, ανανεωμένη φιλοσοφία ζωής που θα σε αντιπροσωπεύει στο έπακρο.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι ότι σε δύο χρόνια από τώρα όλοι θα φτάσουμε κάπου. Το ερώτημα είναι ΠΟΥ;

Ας κάνουμε μαζί μια ώριμη σκέψη:

Αν συνεχίσεις να ζεις με τον τρόπο που ζεις, αν συνεχίσεις να κάνεις όλα όσα κάνεις, αν συνεχίσεις να αφιερώνεις χρόνο, προσπάθεια, συναίσθημα, σκέψη ή χρήμα εκεί που αφιερώνεις, που θα βρίσκεσαι σε δύο χρόνια;

Κάνε μια παύση να το σκεφτείς πριν απαντήσουμε.

Σε δυο χρόνια είτε θα φτάσεις σε έναν καλά σχεδιασμένο προορισμό είτε σε έναν μη σχεδιασμένο προορισμό.

Και αν αναρωτηθείς σε ποιον προορισμό θες να φτάσεις, είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξεις τον καλά σχεδιασμένο προορισμό.

Γιατί ο μη σχεδιασμένος προορισμός μπορεί να σου προσφέρει συνθήκες ζωής που δεν θα σε ικανοποιούν.

Μπορεί να καταλήξεις να δουλεύεις εκεί που δεν θες, να μένεις εκεί που δεν θες, να υπάρχουν άτομα γύρω σου που δεν θες, να οδηγείς αυτό που δεν θες, να φοράς αυτό που δεν θες. Γενικότερα, να κάνεις πράγματα που δεν θες να κάνεις, απλώς, επειδή, παρέλειψες να σχεδιάσεις έναν καλύτερο προορισμό για σένα.

Αντιθέτως, σε δύο χρόνια, μπορείς να φτάσεις σε έναν καλά σχεδιασμένο προορισμό. Σ’ ένα μέρος που θα είσαι παραγωγικός, σ’ ένα μέρος που θα νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, σ’ ένα μέρος που θα σου χαρίσει τιμή και σεβασμό, σ’ ένα μέρος που θα σου δώσει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με άτομα που δεν μπορούσες πριν, σ’ ένα μέρος που θα μπορείς να αναδείξεις τις ικανότητές σου, σ’ ένα μέρος που θα έχεις τη δύναμη να επηρεάσεις θετικά την εξέλιξη των ανθρώπων γύρω σου, αλλά και τη δική σου, σ’ ένα μέρος που η συνεισφορά σου δημιουργεί αντίκτυπο, σ’ ένα μέρος όπου θα είσαι υγιής σε σώμα και πνεύμα.

Το μόνο που χρειάζεται από σένα είναι να σκεφτείς τον «προορισμό» σου. Να σκεφτείς πως θες να είσαι σε δύο ή πέντε ή δέκα χρόνια και, έπειτα, να σχεδιάσεις την κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις για να φτάσεις στον προορισμό που όρισες.

Πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση που βλέπουμε. Αν αρχίσεις να σχεδιάζεις την κατεύθυνση που θες να ακολουθήσεις, πολύ γρήγορα θα φτάσεις στον προορισμό σου, γιατί, επίσης, βλέπουμε την κατεύθυνση που σχεδιάζουμε.

Επίλεξε ποια μορφή θες να έχει ο εαυτό σου σε δύο χρόνια…

Σχεδίασε τις πράξεις που απαιτείται να κάνεις για να είσαι όπως επιθυμείς…

Και ακολούθησε την κατεύθυνση που θα σε οδηγήσει στον προορισμό σου…