Προετοίμασε το μυαλό σου για το μέλλον

Όπως γνωρίζουμε, το μυαλό μας έχει συγκρατήσει κάθε πληροφορία του παρελθόντος που μας έχει επηρεάσει.

Τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι το τελικό προϊόν των εμπειριών του παρελθόντος. Αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να θυμηθούμε τις εμπειρίες μας καλύτερα από κάποια ιστορικά γεγονότα ή έναν μαθηματικό τύπο, διότι θυμόμαστε ακριβώς πως αισθανθήκαμε όταν τη βιώσαμε.

Για παράδειγμα, οι μνήμες που έχει κάποιος από την ημέρα απόκτησης του πτυχίου του, την γιορτή της ορκωμοσίας του, την ημέρα του γάμου του ή της γέννησης του παιδιού του είναι πολύ δυνατές, διότι είναι συνδεδεμένες με έντονα συναισθήματα.

Ωστόσο, εάν ρωτήσεις το ίδιο άτομο τι έκανε και πως ήταν μια ημέρα πριν και μία μετά από τη «μεγάλη μέρα», το πιθανότερο είναι να μην θυμάται, ακριβώς, γιατί δεν «επένδυσε» συναίσθημα σε αυτές τις ημέρες.

Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αρχίζουν να θυμούνται όλα τα προβλήματά τους. Αυτά έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες συνθήκες, ανθρώπους ή μέρη και από τη στιγμή που αρχίζουν να τα σκέφτονται, συνδέονται ξανά με το παρελθόν.

Ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε νέου πρωινού ξυπνήματος είναι η ενοχλητική ανάμνηση της προηγούμενης «άσχημης» μέρας.

Όταν ξυπνάς το πρωί, βρίσκεσαι ανάμεσα στο παρελθόν της προηγούμενης ημέρας και στο μέλλον της ημέρας που ακολουθεί. Βρίσκεσαι στο παρόν και καλείσαι αυτοστιγμεί να επιλέξεις, εάν ο τρόπος σκέψης σου θα «μείνει» στο  παρελθόν ή θα «αναχωρήσει» για το μέλλον.

Ο υποσυνείδητος νους δεν αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Με απλά λόγια, δεν αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του συναισθήματος που προκαλείται από το βίωμα μιας εμπειρίας και του συναισθήματος που προκαλείται από τη σκέψη της εμπειρίας.

Οι σκέψεις αποτελούν τη γλώσσα του μυαλού και τα συναισθήματα τη γλώσσα του σώματος.

Dr. Joe Dispenza

Σύμφωνα με τον Dr.Joe Dispenza, νευρολόγο και συγγραφέα, ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, δημιουργεί την κατάσταση της ύπαρξής μας.

Επομένως, μπορούμε όλοι να κάνουμε μια επιλογή…

Είτε να καθορίσουμε τη ζωή μας με ένα όραμα που προσβλέπει στο μέλλον είτε να καθορίσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις μνήμες του παρελθόντος.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας της αλλαγής.

Το δεύτερο μέρος είναι αυτό στο οποίο αποφασίζουμε να κάνουμε πράξη αυτό που μόλις επιλέξαμε.

Όταν αποφασίσεις να αλλάξεις και αποφασίζεις να κάνεις το ένα ή να κόψεις το άλλο, πρέπει να είσαι έτοιμος γιατί έρχεται το πιο δύσκολο κομμάτι της αλλαγής.

Αυτό δεν είναι άλλο, από το «ξεβόλεμα». Αισθάνεσαι άβολα και μη γνώριμα, νιώθεις αβέβαια και μη προβλέψιμα. 

Τη στιγμή αυτή καταλαβαίνεις ότι η διαδικασία της αλλαγής έχει αρχίσει.

Έχοντας συνηθίσει τον παλιό τρόπο ζωής, το σώμα θα επιδιώξει να σε επαναφέρει στην προηγούμενή σου κατάσταση.

Το σώμα θα προσπαθήσει να σε γυρίσει στις βολικές «ενοχές» που ένιωθες πριν, παρά να σε ωθήσει σε μια «άβολη» πιθανότητα αλλαγής. Γιατί είναι πιο εύκολο για το σώμα σου να κάθεσαι στον καναπέ, τρώγοντας πίτσα και νιώθοντας ενοχές γι’ αυτό που κάνεις παρά να κάνεις γυμναστική. Θα κάνει τα πάντα για νιώσεις φόβο, αντί για να εμπιστευτείς το νέο, άγνωστο «ταξίδι» σου.

Τη στιγμή που το σώμα νιώσει άβολα, θα αρχίσει να επηρεάζει το μυαλό.

Τότε είναι που ξεκινούν οι σκέψεις: «Άστο για αύριο», «δεν θα αλλάξεις ποτέ», «δεν έχεις χρήματα για να το κάνεις», «δεν είσαι ικανός», «οι γονείς σου έχουν άλλη άποψη», «η σχέση σου το βλέπει αλλιώς» «δεν είναι η ώρα», «είναι μεγαλεπήβολο, θα αποτύχει» «μια χαρά δεν είσαι και έτσι;» κ.α.

Αν ανταποκριθείς σε αυτές τις σκέψεις και τους δώσεις χώρο να αναπτυχθούν, στο τέλος θα πιστέψεις ότι αυτές οι σκέψεις είναι πραγματικότητα και αυτό θα σε οδηγήσει στις ίδιες επιλογές που θα σε οδηγήσουν στην ίδια συμπεριφορά που θα σε οδηγήσει στις ίδιες εμπειρίες που θα σου προκαλέσουν το ίδιο συναίσθημα και, επειδή αυτό είναι που έχεις συνηθίσει, θα σκεφτείς ότι αυτό είναι το σωστό.

Λάθος. Αυτό είναι το γνώριμο, όχι το σωστό.

Η αλλαγή του εαυτού είναι μια διαδικασία με την οποία εξοντώνεις τον παλιό σου εαυτό και αναπτύσσεις τον νέο.

Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να δει το κάτι διαφορετικό στο μέλλον, πρέπει να τον διδάξεις πώς να το κάνει. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη Φαντασία.

Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις.

Κλείσε τα μάτια και οραματίσου τον εαυτό σου στο μέλλον.

Πως θες να είσαι; Δώσε μορφή στο μέλλον σου με τις σκέψεις σου, βοηθώντας έτσι το μυαλό να αναγνωρίζει τις σκέψεις αυτές σταδιακά και να έχει στραμμένη την προσοχή του εκεί.

Βοήθησε το μυαλό σου να κάνει τις εικόνες αυτές κτήμα του και να σου προσφέρει στη συνέχεια ανάλογες ιδέες.

Όσο τροφοδοτείς το μυαλό σου με σκέψεις και εικόνες από το μέλλον σου όπως το έχεις ορίσει ο ίδιος, αρχίζεις να νιώθεις συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης, ανυπομονησίας. Το μυαλό αρχίζει να βιώνει την εμπειρία σαν αληθινή. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις στο σώμα σου ένα δείγμα, μια γεύση του μέλλοντός σου.

Και πλέον, καθώς σκέψη και συναίσθημα εναρμονίζονται πλήρως και καθορίζουν την κατάστασή σου, μπορείς να «υψωθείς» σε νέα επίπεδα συχνότητας, σε νέα επίπεδα παραγωγικής σκέψης που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις αυτό που ονειρεύεσαι.

Είσαι πλέον ικανός να δεις κάτι που πριν δεν έβλεπες, διότι πλέον δεν σχηματίζεις το μέλλον σου με σκέψεις του παρελθόντος.

Το τέλος αυτής της διαδικασίας απαιτεί κάτι πολύ συγκεκριμένο από σένα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα περιμένουν τον πλούτο τους για να νιώσουν γεμάτοι, τη σχέση τους για να νιώσουν πλήρεις, την επιτυχία τους για να νιώσουν δυνατοί.

Όμως,η απουσία αυτών των πραγμάτων αυτή τη στιγμή προκαλεί στους ανθρώπους το αίσθημα της έλλειψης. Περιμένουν κάτι έξω από αυτούς, για να αλλάξει κάτι μέσα τους.

 Αντιθέτως, εάν ξυπνήσεις το πρωί και επιλέξεις να νιώσεις ευγνωμοσύνη,αφθονία, δύναμη, γιατί να σε απασχολεί η ενδεχόμενη έλλειψή τους;

Ήδη τα νιώθεις.

Αυτό απαιτεί η διαδικασία. Να νιώθεις ότι ήδη τα κατέχεις. Να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για την κατοχή τους.

Με τη διαδικασία αυτή ο νους σου μέσα από σκέψεις και ιδέες θα χαράξει το πιο γρήγορο μονοπάτι μέσω του οποίου θα σε ωθήσει να αποκτήσεις όλα αυτά που επιθυμείς.

Μόνο αν νιώσεις από μόνος σου, ότι ήδη τα κατέχεις.

Επίλεξε να στρέφεις τις σκέψεις σου στο μέλλον…

Οραματίσου τον εαυτό σου όπως πραγματικά επιθυμείς…

Και δημιούργησε ο ίδιος το μέλλον σου…