Η ανάπτυξη της Ηγεσίας ξεκινάει από μέσα σου

Καθώς ζούμε σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον, όπου το πλήθος των αλλαγών που συμβαίνουν καθημερινά προξενούν σύγχυση και αβεβαιότητα, ένα είναι σίγουρο:

Όσο πιο σίγουρος είσαι για τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολα θα φέρεις την κατάσταση στα μέτρα σου

Με την παρούσα πολυπλοκότητα της εποχής και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε προσωπικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο, γίνεται πλέον εμφανές ότι το κάθε άτομο ξεχωριστά θα πρέπει να είναι ικανό να προσαρμοστεί και, γιατί όχι, να κατευθύνει το ίδιο μια κατάσταση που χρήζει απαιτητικού χειρισμού.

Πλέον, η ευθύνη για την ανάπτυξη ενός οράματος ή στρατηγικής δεν μπορεί να επωμιστεί από ένα μεμονωμένο άτομο. Δεν μπορεί κάποιος να τα περιμένει όλα από το αφεντικό, τον προϊστάμενο ή τον διοικητή του.  Αυτό αφορά τη γενικότερη ευθύνη περί λήψης αποφάσεων.

Με λίγα λόγια, το κάθε άτομο είναι υπεύθυνο να αναπτύξει κάποια χαρακτηριστικά Ηγεσίας που θα τον βοηθήσουν να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτητικές ανάγκες του «μικρόκοσμου» του.

Πως ξεκινάει όμως η διαδικασία ανάπτυξης ηγετικών χαρακτηριστικών που θα εμπλουτίζουν την προσωπικότητά μας;

Η απάντηση καθορίζεται από τρεις παράγοντες:

Αρχικά, από την αντίληψη του ποιος είσαι και τα όσα πιστεύεις για σένα και τον κόσμο.
Έπειτα, την αντίληψη του «γιατί» νομίζεις ότι υπάρχεις.
Και τρίτον, την αίσθηση του πόσο σημαντικός είσαι, την γενικότερη αντίληψη της σημασίας σου στον κόσμο.

Οι περισσότερες από τις πεποιθήσεις μας ή τις αντιλήψεις μας είναι αποτελέσματα των πεποιθήσεων που έχουν οι άλλοι άνθρωποι για εμάς. Επομένως, δίνουμε στη ζωή μας μία «έννοια» και ένα «νόημα» που πολλές φορές ορίζεται από τις απόψεις των ανθρώπων γύρω μας.

Προσπάθησε να μάθεις τον εαυτό σου καλύτερα, ν’ αναγνωρίσεις ποιος πραγματικά είσαι και τι έχεις καταφέρει ή τι θες να κατορθώσεις.

Επιπλέον, εξέτασε τις πεποιθήσεις με τις οποίες τρέφεις τον νου σου για σένα και τον κόσμο. Μια πεποίθηση του τύπου «δεν είμαι αρκετά καλός» ή «αυτή την εποχή είναι όλα άσχημα» δεν θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς, διότι σε κρατά εγκλωβισμένο σε ένα περιορισμένο περιβάλλον, τα στενά όρια του οποίου έχεις τοποθετήσει ο ίδιος.

Αναφορικά με το γιατί πιστεύεις ότι υπάρχεις, θα πρέπει να μπεις σε μια συνειδητή διαδικασία σκέψης προκειμένου ανακαλύψεις, μόνος σου και πέρα από κάθε άλλη πεποίθηση που μπορεί να σε επηρεάσει, ότι είσαι γεννημένος για κάτι σημαντικό, για την εκπλήρωση ενός συγκεκριμένου σκοπού, για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, την ανακάλυψη μιας καινοτομίας.

Εν γένει ότι υπάρχει ένας σκοπός ζωής που σιγοκαίει μέσα σου και θα σε ωθήσει να εφαρμόσεις το πλάνο που έχεις στο μυαλό σου.

Αλλιώς; Αν δεν έχεις ένα ιδανικό στο οποίο στοχεύεις, τι συμβαίνει;

Ό,τι συμβαίνει στο 95% των ανθρώπων. Θα αποκτήσεις μια συνηθισμένη, μέτρια δουλειά και μετά από χρόνια θα σε θάψουμε σε έναν μέτριο τάφο.

Ανακάλυψε ότι είσαι σημαντικός για το ανθρώπινο είδος, σημαντικός για τον κόσμο, σημαντικός για το σύμπαν.

Όταν αντιμετωπίζεις την ερώτηση «γιατί πιστεύεις ότι υπάρχεις;», ο εαυτός σου έρχεται σε πλήρη αδράνεια ήδη από την πρώτη σκέψη. Αυτό συμβαίνει, διότι έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε πως είμαστε ένας απλός αριθμός στο σύστημα, ένα «κεφάλι», ένας απλός εργάτης.

Όμως, αυτό δεν αληθεύει.

Έχεις γεννηθεί για να κάνεις κάτι μεγαλειώδες, κάτι μεγαλοπρεπές, κάτι μεγαλόπνοο στη ζωή σου που θα ωφελήσει όχι μόνο εσένα, αλλά και τον κόσμο γύρω σου. Και πρέπει να φτάσεις στο σημείο να πιστεύεις ότι καλλιεργώντας τέτοιες Στάσεις Ζωής είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να γίνεις Ηγέτης.

Όταν οι Στάσεις Ζωής αναμειγνύονται με τις ικανότητες της Ηγεσίας, τότε γίνεσαι πραγματικός Ηγέτης.

Μπορεί να έχεις το δυναμικό ενός Ηγέτη μέσα σου, όμως, εάν δεν έχεις τις σωστές πεποιθήσεις, τότε το δυναμικό θα μείνει κρυμμένο και θα γίνεις θύμα των ίδιων σου των πεποιθήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι για να γίνεις επιτυχημένος Ηγέτης, θα πρέπει η νοοτροπία σου να ταιριάζει απόλυτα με τις ικανότητές σου να εκδηλώσεις Ηγεσία.

Έχεις γεννηθεί για να γίνεις Ηγέτης, όμως η νοοτροπία σου δεν έχει ταιριάξει ακόμα με αυτό. Για αυτό και η ικανότητα Ηγεσίας που όλοι έχουμε στο δυναμικό μας, μένει για τους περισσότερους κρυμμένη κάτω από την έλλειψη της πίστης ότι την κατέχουμε.

Έχοντας αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου, αλλά και υιοθετώντας συμπεριφορές και πρότυπα που αναδεικνύουν πρωτοβουλία και όραμα, αναπτύσσεις μια κουλτούρα Ηγεσίας που μόνο οφέλη θα έχει να σου προσφέρει.

Βγες μπροστά…

Γίνε ο Ηγέτης του εαυτού σου για αρχή…

Και ο κόσμος σε περιμένει…