Πρωτοβουλία: Κάνε την κίνηση μόνος σου

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αβουλία.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν ΚΑΠΟΙΟΝ να τους πει ΚΑΤΙ για να κάνουν ΚΑΤΙ.

Ένα κακό της γενιάς των ’90ρηδων είναι ότι μάθαμε να έχουμε αρκετά πράγματα εύκολα είτε γιατί οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να τα προσφέρουν είτε γιατί η προσέγγιση και απόκτησή τους έγινε ευκολότερη για όλη την κοινωνία σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι να μην έχουμε μάθει να κινούμαστε προς αυτό που επιθυμούμε, γιατί πάντα το φρόντιζε κάποιος πριν από εμάς, για εμάς.

Κι όταν φτάνει η στιγμή που θέλουμε να ενεργήσουμε με το δικό μας τρόπο, δεν γνωρίζουμε πώς να το πράξουμε.

Ακόμα χειρότερο είναι όταν έχουμε σκεφτεί έναν – δυο τρόπους δράσης, ωστόσο τους αναβάλλουμε ή φοβόμαστε ή τους σκεφτόμαστε λίγο ακόμα και δεν πράττουμε τίποτα.

Η ζωή σε θέλει να κινείσαι. Θέλει δράση. Θέλει Πρωτοβουλία.

Τι είναι η Πρωτοβουλία;

Είναι η ικανότητα να είσαι επινοητικός και να κάνεις αυτό που πρέπει, χωρίς να στο πουν. Πριν σου ζητηθεί.

Είναι η ιδιότητα που ωθεί ένα άτομο να κάνει από μόνο του αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να περιμένει κάποιον να του πει τι και πως.

Αυτή η ιδιότητα καλλιεργείται. Είναι κάτι που κυνηγάς και αποκτάς κάνοντας συνεχώς εξάσκηση. Ποτέ δε θα έρθει να σε βρει στον ύπνο σου.

Απαιτείται ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι που παίρνουν Πρωτοβουλία αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να σκεφτούν για τον εαυτό τους και να αναλάβουν δράση όποτε χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείς το μυαλό σου σωστά για να πετύχεις.

Η Πρωτοβουλία είναι μια αυτοδιαχειρίσιμη ιδιότητα. Εξαρτάται αποκλειστικά από σένα κατά πόσο θα την αναπτύξεις. Κανείς δεν θα σου επιβάλλει να αποκτήσεις αυτό το χαρακτηριστικό. Είναι στο χέρι σου να δραστηριοποιηθείς κατάλληλα και να την εντάξεις στην προσωπικότητά σου.

Είναι η αναγνώριση της ευθύνης σου να ενεργήσεις.

 Όταν παίρνεις Πρωτοβουλία, κάνεις πράγματα χωρίς να σου τα πουν, λύνεις προβλήματα που άλλοι μπορεί να μην είχαν προσέξει πως χρήζουν επίλυσης και κινείσαι συνεχώς σε νέα μονοπάτια μάθησης και ωρίμανσης, διότι εσύ τα αναζητάς.

Δηλαδή, μπορείς να κάνεις περισσότερη έρευνα για κάτι, να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις, να κάνεις περισσότερες ερωτήσεις, αλλά και να ζητήσεις βοήθεια εάν χρειάζεται.

 Πρωτοβουλία, επίσης, λαμβάνεται και όταν κάνουμε πράγματα για τους άλλους. Αυτό επιδεικνύει την προθυμία να πας τον εαυτό σου πέρα από τα συνηθισμένα όρια της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος στο άτομο σου.

Το να πάρεις Πρωτοβουλία είναι κάτι πιο εύκολο απ’ όσο πιστεύεις. Ξεκινώντας με μικρές, απλές πράξεις αναπτύσσεται ραγδαία.

Για παράδειγμα, το άδειασμα των σκουπιδιών  από το καλάθι των αχρήστων μιας αίθουσας που έχει πλέον γεμίσει και κανείς δεν το αδειάζει είναι μια κίνηση που προέρχεται από την Πρωτοβουλία κάποιου ατόμου να το κάνει.

Με το ίδιο σκεπτικό, όταν σηκώνεσαι για να παραχωρήσεις τη θέση σου σε έναν ηλικιωμένο ή μια έγκυο είναι μια κίνηση Πρωτοβουλίας με στοιχεία ευγένειας.

Γιατί η Πρωτοβουλία είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας;

Αυτό που κάνει την Πρωτοβουλία μια ξεχωριστή ιδιότητα είναι ότι μέσω αυτής αλλάζεις επίπεδο στην κατάσταση που υπάρχει. Εισχωρείς με την παρουσία σου στα μέχρι τώρα δεδομένα. Επιδράς στην πραγματικότητα με την πράξη σου και προσφέρεις στην κατάσταση μια διαφορετική εκδοχή, η οποία μπορεί να ωφελήσει τόσο εσένα όσο και τους υπόλοιπους.

Ακόμα, παίρνοντας Πρωτοβουλία σε κάνει έναν πολύ επιθυμητό υποψήφιο για την οποιαδήποτε εργασία και σου χαρίζει πολλές ακόμα ευκαιρίες, διότι δείχνεις ότι μπορείς να σκεφτείς για τον εαυτό σου, αλλά και, επίσης, ότι μπορείς να αναπτύσσεσαι και να εξελίσσεσαι ήδη από τη θέση ή τη βαθμίδα που βρίσκεσαι.

Η Πρωτοβουλία θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό, καθώς θα είσαι ένα βήμα πιο μπροστά. Ένα βήμα πιο κοντά στην Επιτυχία.

Πρωτοβουλία είναι να κάνεις το σωστό, χωρίς να σου το πούνε

                                      Βίκτωρ Ουγκώ

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι με την Πρωτοβουλία μαθαίνεις ο ίδιος στον εαυτό σου να είναι υπεύθυνος για την πορεία της ζωής του, αρμόδιος για την εξέλιξή του και Ηγέτης των ενεργειών του.

Αν θεωρείς ότι η Ηγεσία παίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη της Επιτυχίας, μάθε, τότε, ότι η Πρωτοβουλία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται η Ηγεσία. Είναι το κορυφαίο χαρακτηριστικό της.

Με λίγα λόγια, αν η Ηγεσία ήταν ζωτικός οργανισμός, η Πρωτοβουλία θα ήταν το αναγκαίο για την ύπαρξή της, νερό.

Το γοητευτικότερο χαρακτηριστικό της Ηγεσίας είναι ότι συναντάται μόνο σε όσους ανέπτυξαν την ιδιότητα της Πρωτοβουλίας.

Δεν θα βρεις ποτέ κανέναν Ηγέτη που να μην είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την Πρωτοβουλία στις κινήσεις του.

Η αναφορά στους Ηγέτες γίνεται εξ ολοκλήρου από τη σκοπιά που έχουμε ορίσει στην επεξήγηση της κατηγορίας Ηγεσία,  σύμφωνα με την οποία όλοι μπορούμε να αναπτύξουμε χαρακτηριστικά Ηγεσίας που θα μας επιτρέψουν ν’ αναλάβουμε τα ηνία της διαχείρισης της ζωής μας.

Οι καλύτεροι Ηγέτες είναι προνοητικοί. Δεν περιμένουν κανέναν άλλο να τους πει τι να κάνουν. Αναλαμβάνουν Πρωτοβουλία για να βρουν και να λύσουν προβλήματα, αλλά και να συναντήσουν και να υπερνικήσουν τις προκλήσεις.

Επιπλέον, οι καλύτεροι Ηγέτες αναλαμβάνουν την ευθύνη να μάθουν περισσότερα, να γίνουν περισσότερα, να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους, να ενισχύσουν την προσωπικότητά τους. Επιδιώκουν να βρουν ευκαιρίες ανάπτυξης αυτών και των γύρω τους και ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν ευνοούν, θα βρουν τρόπο να κερδίσουν σε εμπειρία ή εκπαίδευση.

Είσαι ο Ηγέτης της ζωής σου;

Παίρνεις Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου;

Είναι η δική σου ζωή, η δική σου υγεία, η δική σου εκπαίδευση, η δική σου καριέρα, η δική σου προσωπικότητα, η δική σου οικογένεια, η δική σου εργασία, η δική σου σχέση, η δική σου επιχείρηση, η δική σου επιλογή.

Ανάπτυξε την Πρωτοβουλία…

Αναγνώρισε την ευθύνη σου να ενεργείς…

Και δες ποια μορφή δίνει η κίνησή σου στην πραγματικότητα…