Έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσεις και να νιώθεις «χαμένος»;
Να μη θες να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, γιατί πιστεύεις πως δεν υπάρχει τίποτα αξιόλογο να σου προσφέρει η μέρα που μόλις ξεκίνησε;
Ή να μη θες να σηκωθείς, διότι η μέρα που ξημέρωσε είναι φορτωμένη μ’ ένα βαρύ, βαρετό και αδιάφορο πρόγραμμα ή, χειρότερα, επειδή έχεις να κάνεις κάτι που σιχαίνεσαι;
Σε όλους έχει συμβεί… τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες περιόδους της ζωής μας. Και είναι λογικό, καθώς ζούμε σ’ έναν κόσμο που η πολυπλοκότητά του έχει τρομερή επίδραση πάνω μας.
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κουβαλάμε έναν εγκέφαλο χιλιάδων χρόνων, ο οποίος δεν έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει χαρούμενο, αλλά για σε βοηθήσει να επιβιώσεις. Γι’ αυτό είναι μόνιμα ρυθμισμένος στο να αναζητά «τι δεν πάει καλά».
Για να γίνεις χαρούμενος, ευτυχισμένος ή επιτυχημένος θα πρέπει να καθοδηγήσεις ο ίδιος τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται διαφορετικά.
Το μυαλό σου υπάρχει για να σε υπηρετεί, όχι για να διαπραγματεύεσαι μαζί του και στο τέλος να σε νικά. Εσύ διατάζεις, αυτό εκτελεί.
Όποτε θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή ή μια βελτίωση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μεταβάλλουμε είναι το εσωτερικό μας «κομμάτι». Πνευματικά και συναισθηματικά.
Υπάρχει ένας τρόπος για ν’ απαλλαγείς απ’ όσα αρνητικά σκέφτεσαι όταν ξυπνάς και να κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει παντοδύναμος κάθε πρωί. Το μόνο που αρκεί είναι το ενδιαφέρον σου για την αλλαγή της κατάστασής σου.
Πρόκειται ένα ritual, ένα ολιγόλεπτο τελετουργικό, μια διαδικασία στην οποία θα υποβάλλεις τον εαυτό σου και που αν την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, θα βγεις κερδισμένος, ισχυρότερος και γνώστης του εαυτού σου.
Προσωπικά ονομάζω αυτή τη διαδικασία «Good Morning Attitude» και με έχει ωφελήσει αρκετά στο να βάζω σε τάξη τη ζωή και τις σκέψεις μου, ήδη από το πρώτο λεπτό της ημέρας.
Η διαδικασία διαρκεί δεκατέσσερα λεπτά, δηλαδή, αποτελεί το 1% της ημέρας σου. Αν δεν έχεις δεκατέσσερα λεπτά για τον εαυτό σου και τη ζωή σου, τότε δεν έχεις ζωή.
Αρχικά, όταν κλείσεις το ξυπνητήρι και οι πρώτες, συνηθισμένες, αρνητικές σκέψεις προσπαθούν να εισβάλλουν στον ήρεμο νου σου, συνειδητοποίησέ το, «πάγωσέ» τες και ξεκίνησε τη διαδικασία.
Τρία λεπτά Ευγνωμοσύνης
Αφιέρωσε τα πρώτα τρία λεπτά για να σκεφτείς κάποια πράγματα για τα οποία νιώθεις Ευγνωμοσύνη.
Όχι απλή και τυπική Ευγνωμοσύνη, αλλά βαθιά και ουσιαστική. Σίγουρα νιώθεις ευγνώμων που είσαι υγιής, που έχεις στέγη, τροφή, νερό και ένδυση. Αλλά, προχώρησε τη σκέψη σου σε αυτά που πραγματικά σε αγγίζουν και σε κάνουν να νιώθεις πραγματική Ευγνωμοσύνη.
Ποια είναι εκείνη η θαυμάσια στιγμή που έζησες και την ευχαριστήθηκες με όλη σου την ψυχή, τόσο που αν μπορούσες να επιλέξεις να τη ζήσεις ξανά και ξανά, θα το έκανες;
Για τί νιώθεις Ευγνώμων;
Νιώθω Ευγνώμων… που έχω πραγματικούς φίλους στο πλευρό μου, που η οικογένειά μου είναι δεμένη και με στηρίζει σε κάθε μου βήμα, που γνώρισα αυτό το ξεχωριστό άτομο, που έζησα αυτή την εμπειρία, που βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος, που έπαθα κι έμαθα, που έχω σκοπό και στόχους στη ζωή μου, που στην εργασία μου πηγαίνουν όλα από το καλό στο καλύτερο, που βίωσα δύσκολες καταστάσεις και τις αντιμετώπισα επιτυχώς, που μέσα από κρίσεις βγήκα δυνατότερος, που έχω τη δυνατότητα να ταξιδεύω, που έχω όνειρα και τα πραγματοποιώ, που έζησα εκείνη τη μαγευτική στιγμή, που εκμεταλλεύτηκα τον τελευταίο χρόνο για να φτάσω εκεί ακριβώς που ήθελα, που αυτό το χρόνο πήρα σημαντικές αποφάσεις.
«Δεν γίνεται να είσαι ευγνώμων και να είσαι θυμωμένος την ίδια στιγμή. Επίσης, δεν γίνεται να νιώθεις φοβισμένος και ευγνώμων ταυτόχρονα»
Tony Robbins
Ο λόγος που το να νιώσεις Ευγνωμοσύνη τα πρώτα λεπτά της ημέρας είναι τόσο σημαντικός, είναι γιατί η Ευγνωμοσύνη αποτελεί το αντίδοτο ενάντια σε δύο συναισθήματα που κάνουν περίπλοκη τη ζωή των ανθρώπων: Ο Φόβος και ο Θυμός.
Όσο εξασκείς την Ευγνωμοσύνη, τόσο θα απαλείφεις τον Φόβο και τον Θυμό από μέσα σου. Θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις στη μνήμη σου στιγμές που ήταν γεμάτες με δυνατά συναισθήματα, με αφθονία, χαρά και ευτυχία. Έτσι, η μέρα σου θα ξεκινά μ’ έναν θετικό τρόπο, ο οποίος θα είναι πλήρως αντίθετος με τα συναισθήματα έλλειψης και ανεπάρκειας που μπορεί να ένιωθες.
Τρία λεπτά Αυτογνωσίας
Αφιέρωσε τα επόμενα τρία λεπτά στο να καθορίσεις «ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ».
Ποιος είσαι; Τι κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις καταφέρει; Τι έχεις πετύχει; Σε τι βαθμό σε εξυπηρετούν οι σχέσεις που έχεις με όσους είναι γύρω σου; Τι θεωρείς σημαντικό για σένα; Με τι ασχολείσαι τώρα; Σε ποιο τομέα είσαι εξαιρετικός; Τι κάνεις γι’ αυτό; Γιατί είσαι σημαντικός; Γιατί σε θέλουν; Για τι ξεχωρίζεις; Ποια είναι η πιο σημαντική αξία για σένα; Τηρείς τις πειθαρχίες σου; Βρίσκεσαι στην κατάσταση που ήθελες να είσαι; Είσαι ευχαριστημένος από τον εαυτό σου;
Το να γνωρίζεις κάθε στιγμή «ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ» ακριβώς μπορεί να σου χαρίσει τεράστια δύναμη για ν’ αντιμετωπίσεις τη μέρα που έρχεται, καθώς και ελευθερία να σκεφτείς και να ορίσεις νέες καταστάσεις στη ζωή σου.
Εξερεύνησε σταδιακά «ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ». Αν δεν έχεις ιδέα για το «ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ», τότε δεν ξέρεις «ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ». Κι αν δεν έχεις αυτογνωσία, μπορεί εύκολα κάποιος να καθορίσει τι να είσαι, ποιος να είσαι, πώς να είσαι, που να είσαι και γιατί να είσαι.
Στην εποχή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι βαδίζουν στα «τυφλά», στα «κουτουρού». Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, σκοπός, πλάνο, όνειρο. Όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι δεν μπορείς να κάνεις πλάνα ή όνειρα. Όταν, όμως, έχεις φροντίσει να γνωρίσεις τον εαυτό σου, τότε όλα ανοίγονται με διαφορετικές προοπτικές μπροστά σου.
Όταν ξέρεις ποιος είσαι και τι θες να κάνεις τις επόμενες ώρες σου, βρίσκεσαι ήδη σε πολύ ανώτερο επίπεδο από τους υπόλοιπους που ψάχνουν ακόμα δικαιολογία να μη σηκωθούν απ’ το κρεβάτι.
Τρία λεπτά Μέλλοντος
Αφιέρωσε τρία λεπτά στο μέλλον σου. Στον μελλοντικό εαυτό σου, στα σχέδιά σου, στους στόχους σου, στο πλάνο σου.
Το μέλλον σου θα πρέπει να είναι η σπουδαιότερη πηγή χαράς και αισιοδοξίας στη ζωή σου.
Φαντάσου πως θα είναι ο εαυτός σου σε έξι ή δέκα μήνες, σε δύο ή τρία χρόνια. Φτιάξε την εικόνα στο μυαλό σου και προσπάθησε να το «ζήσεις» για τρία λεπτά. Πως είσαι; Τι φοράς; Πως μιλάς; Που δουλεύεις; Τι γνώσεις έχεις αποκτήσει; Τι εμπειρίες; Τι κύκλο έχεις; Που μένεις; Τι χαρακτηριστικά έχει το διαμέρισμά σου; Ποιο αμάξι οδηγείς; Που κάνεις εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο;
Μια προβολή του εαυτού σου στο μέλλον θα σε κάνει να αναθαρρήσεις, θα ενδυναμώσει την αισιοδοξία σου και θα σε ωθήσει ν’ αναλάβεις τη δράση που απαιτείται και σήμερα και αύριο και σ’ όλες τις επόμενες ημέρες.
Πέντε λεπτά στο Σήμερα
Αφιέρωσε τα πέντε λεπτά που απομένουν στο σχεδιασμό της μέρας.
Πάνω κάτω γνωρίζεις τι θες να κάνεις. Ωστόσο, οργάνωσε το πλάνο σου με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό θα σε βοηθήσει να μένεις εντός προγράμματος και να εξοικονομήσεις χρόνο, ο οποίος στην εποχή μας είναι πολύτιμος.
Μην αρχίζεις τη μέρα «σε πράξη», αν πρώτα δεν την έχεις τελειώσει «στη σκέψη».
Καθόρισε τις κινήσεις σου για όλη τη μέρα μέσα σ΄ αυτό το πεντάλεπτο. Προετοίμασε το μυαλό σου να υποδεχτεί τη μέρα που ακολουθεί.
Τι θα φας για πρωινό, τι θα φορέσεις, ποιο όχημα θα πάρεις και πως θα φτάσεις στη δουλειά σου, ποιο είναι το πρώτο και δύσκολο πράγμα που θα κάνεις όταν φτάσεις στη δουλειά σου, τι θα φας το μεσημέρι, τι έχεις ανάγκη να ψωνίσεις για το σπίτι, πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχεις σήμερα, ποιους από τους φίλους σου θα δεις, σε ποιον θα τηλεφωνήσεις και πότε, τι ώρα θα πας για προπόνηση, ποιον θα συναντήσεις το βράδυ, σε ποια γιορτή θα πας, τι διαφορετικό θα κάνεις σήμερα, πόσο χρόνο έχεις για τη δική σου ηρεμία ή τη μελέτη σου, τι ώρα θα πέσεις για ύπνο;
Αυτή η διαδικασία των δεκατεσσάρων λεπτών είναι σχεδιασμένη για να σε ενδυναμώσει πνευματικά, να σε τονώσει ψυχικά και να σου αυξήσει την αυτοπεποίθηση πριν καν σηκωθείς από το κρεβάτι, την ίδια στιγμή που η κοινή πρωινή προετοιμασία των ανθρώπων αποτελείται από μια ατελείωτη βιασύνη, ρουτίνα και προχειρότητα. Εκμεταλλεύσου αυτό το χρόνο για να κερδίσεις αυτογνωσία και ηρεμία στο πρωινό σου ξύπνημα.
Έχουμε τη δυνατότητα ως άνθρωποι να καθορίσουμε σε ποια συναισθηματική κατάσταση θα βρισκόμαστε και φυσικά μπορούμε να οργανώσουμε τη μέρα μας, προτού αυτή αρχίσει.
Αρκεί να δείξουμε λίγο παραπάνω ενδιαφέρον στον εαυτό, τη διάθεση και το μέλλον μας.
Είναι δική μας ευθύνη.
Είναι η δική μας ζωή.
Είναι η δική μας μέρα.
Ενισχυτικά άρθρα: