Ανάπτυξη της Νοοτροπίας Επιτυχίας

Όπως ήδη διάβασες στην επεξήγηση της κατηγορίας, η Επιτυχία δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη, αλλά αντίθετα είναι όλη η συμπεριφορά, οι ενέργειες και η στάση σου απέναντι στη ζωή.

Με λίγα λόγια, η Επιτυχία είναι τρόπος ζωής. Εάν θες να πετύχεις σπουδαία πράγματα, θα πρέπει η σπουδαιότητα να συντροφεύει οτιδήποτε κάνεις. Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά θα αναπτύξεις έναν νέο τρόπο σκέψης, μια νέα Νοοτροπία, αυτή της Eπιτυχίας, αφήνοντας μια και καλή στο παρελθόν κομμάτια του εαυτού σου που σε κρατούσαν στάσιμο.

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις για να αναπτύξεις αυτού του είδους τη Νοοτροπία της Επιτυχίας είναι να καθορίσεις τι σημαίνει Επιτυχία για σένα. Μπορεί να θες να πετύχεις τους στόχους σου στα εργασιακά, μπορεί να θες να διατηρήσεις μια σχέση επιτυχημένη, μπορεί να θες να δημιουργήσεις μια οικογένεια επιτυχημένη, μπορείς να κάνεις μια επιτυχημένη αγορά, μια επένδυση ή ό,τι άλλο επιθυμήσεις που του έχεις δώσει πρώτα την έννοια της Επιτυχίας.

Ο ορισμός της Επιτυχίας μπορεί να αποδοθεί διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τη Νοοτροπία του, τις αξίες του, την εμπειρία και τις ανάγκες του. (Σχ. άρθρο – «Ορισμός Επιτυχίας»). Όρισε πρώτα τι σημαίνει Επιτυχία για σένα και έπειτα, αφού το ξεκαθαρίσεις, θέσε τους κατάλληλους στόχους που θα σε οδηγήσουν στο επίπεδο που θες.

Δεύτερο βήμα για την ανάπτυξη της Νοοτροπίας σου είναι να κρατάς μια θετική στάση απέναντι στους στόχους που έχεις θέσει. Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη μιας συνεχόμενης θετικής στάσης απέναντι σε όσα έχεις αποφασίσει να κάνεις. Προσωρινά εμπόδια που θα σε κάνουν να χάσεις το θάρρος σου ή θα σε κάνουν να εγκαταλείψεις την προσπάθεια θα βρίσκονται πάντοτε μπροστά σου.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσεις τον εαυτό σου να επιστρέψει στο στάδιο στασιμότητας ή μιζέριας που ήταν στο παρελθόν. Έχεις πλέον ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια που θα ωφελήσει τον εαυτό σου και αξίζει να έχεις συνειδητά την κατάλληλη συμπεριφορά απέναντι στους στόχους σου.

Θετική συμπεριφορά προς τους στόχους σημαίνει να αναγνωρίζεις τις προσωρινές καθυστερήσεις ή αποτυχίες ως μαθήματα που θα σε κάνουν καλύτερο και όχι ως τη συντέλεια του κόσμου.

Αυτό θα σε κάνει να επανακάμψεις ευκολότερα μετά από μια δυσκολία. Οπότε, προσέγγισε θετικά τους στόχους σου και υποστήριξέ τους ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.

Το τρίτο βήμα είναι αυτό της δράσης. Είναι το στάδιο όπου μεταμορφώνεις τις σκέψεις σου σε πράξη. Εφόσον έχεις σκεφτεί πλήρως τι θες να κάνεις που θα σε οδηγήσει στην Επιτυχία και για μέρες κρατάς τη θετική σου στάση σε αυτό, ήρθε η ώρα να περάσεις στην πράξη.

Κάνε κάτι που θα σε οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο. Αυτό μπορεί να είναι π.χ. να κλείσεις ένα ραντεβού για ενημέρωση, να στείλεις ένα e-mail που θα ζητάς περισσότερες πληροφορίες, να παρευρεθείς σε μια δωρεάν δοκιμαστική συνάντηση ή προπόνηση, να «γκουγκλάρεις» και να κρατήσεις σημειώσεις, να ψωνίσεις τα υλικά του πρώτου υγιεινού γεύματος που αποφάσισες να φτιάξεις κ.α.

Κάνοντας το πρώτο βήμα προς το στόχο με πράξη είναι σαν να δεσμεύεσαι, σαν να ενημερώνεις τον εαυτό σου ότι κάτι αλλάζει. Μια μικρή δόση του χρόνου, του πνεύματος και του συναισθήματος που θα αφιερώσεις σε αυτό που θες να πετύχεις είναι αρκετή να σε κρατήσει ζεστό με την ιδέα, γεμάτο με τη δημιουργία και ικανοποιημένο με την προσπάθεια του εαυτού σου.

Τέταρτο βήμα προς τη δημιουργία μιας Νοοτροπίας που σε ωθεί στην Επιτυχία είναι να αναλαμβάνεις την ευθύνη για όλα όσα κάνεις. Η ανάληψη της ευθύνης των πράξεων σου είναι πολύ σημαντική, διότι με αυτόν τον τρόπο αποκτάς περισσότερη επίγνωση σχετικά με το τι κάνεις σωστά και τι όχι και, επιπλέον, αυξάνει την αυτοεικόνα σου, ενισχύοντας δύο χρήσιμους τομείς του εαυτού σου, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Σε καθετί που κάνεις σωστά, επαίνεσε τον εαυτό σου. Σε καθετί που κάνεις λάθος, ανέλαβε ευθύνη και διόρθωσε.

Τέλος, αυτό που πρέπει να κάνεις από την αρχή κάθε νέου εγχειρήματος είναι να πιστέψεις σε σένα και τη διαίσθησή σου. Στον εαυτό σου και την ιδέα σου. Στο όραμά σου. Μόνο εσύ ξέρεις τι έχεις μέσα σου, εσύ ξέρεις με τι θα είσαι ικανοποιημένος στη ζωή, εσύ ξέρεις ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσεις.

Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.

                                                                     Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Η διαδικασία μετάβασης από μια κοινή νοοτροπία σε μια Νοοτροπία Επιτυχίας και ανάπτυξης απαιτεί θέληση, προσπάθεια και υπομονή, όπως καθετί που αξίζει στη ζωή.

Εμπλούτισε τη Νοοτροπία σου με ένα υγιές σχέδιο προς την Επιτυχία σου…

Ανέλαβε την ευθύνη να δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση…

Και δες τον εαυτό σου ν’ απογειώνεται…