Αυτοπειθαρχία: Η δεξιότητα που οδηγεί στην καταξίωση

Αν μάθαινες ότι η Αυτοπειθαρχία παίζει σπουδαιότερο ρόλο για την Επιτυχία σου από τον δείκτη IQ σου, πως θα ένιωθες;

Σ’ ένα σπουδαίο πείραμα του περασμένου αιώνα, μικρά παιδιά κάθονταν σ’ ένα κλειστό δωμάτιο δίπλα σ’ ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο βρισκόταν ένα γλυκό. Οι οδηγίες που είχαν λάβει τα παιδιά ήταν, ότι αν έκαναν υπομονή για ορισμένη ώρα και δεν έτρωγαν αμέσως το πρώτο γλυκό, η ανταμοιβή τους θα ήταν να τους σερβιριστεί ένα δεύτερο γλύκισμα. (The Marshmallow Test)

Οι ερευνητές του πειράματος είχαν ως στόχο να κατανοήσουν σε ποια ηλικία γινόμαστε ικανοί ν’ αντισταθούμε σε παρορμήσεις και στιγμιαίες απολαύσεις.

Το πείραμα συνεχίστηκε για χρόνια και οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη των παιδιών που έλαβαν μέρος στο πείραμα. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα παιδιά που είχαν επιδείξει Αυτοπειθαρχία ήδη από την παιδική τους ηλικία, ήταν πιο Επιτυχημένα σε σχέση με τα παιδιά που στο παραπάνω πείραμα έφαγαν αμέσως το πρώτο γλυκό.

Με λίγα λόγια,

η Αυτοπειθαρχία αποδείχτηκε πως είναι κορυφαίος παράγοντας για την Επιτυχία ενός ατόμου και ότι σίγουρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το δείκτη ΙQ ή τους βαθμούς ενός παιδιού στο σχολείο.

Αν υπάρχει μία δεξιότητα που μπορεί να λειτουργήσει πλήρως παραγωγικά και υποστηρικτικά ως προς τη ζωή που θες να ζήσεις, αυτή είναι η Αυτοπειθαρχία. Είναι μια μοναδική δεξιότητα που αν εξασκηθεί κι αποκτηθεί, γίνεται ταυτόχρονα σύμμαχος για την απόκτηση οποιασδήποτε άλλης δεξιότητας.

Ίσως το δυσκολότερο κομμάτι της ανάπτυξής σου ως άτομο είναι να παραμείνεις πειθαρχημένος στους κανόνες που εσύ έχεις ορίσει. Ειδικότερα, σε περιόδους που εργάζεσαι σκληρά ή διαβάζεις εντατικά, είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσεις.

Ωστόσο, όλοι οι Επιτυχημένοι άνθρωποι δεν τα παράτησαν ποτέ.

Αυτοπειθαρχία είναι η τήρηση της υπόσχεσης που έδωσες σε σένα.

Είναι η κατανόηση της σημασίας που έχει η κάθε σου πράξη, προκειμένου να πετύχεις το στόχο που έχεις θέσει, αλλά και η δύναμη να παραμείνεις προσηλωμένος στους κανόνες επιτυχίας που εσύ θέσπισες.

Η πειθαρχία είναι ένα μονοπάτι προς την Επιτυχία. Ένα πράγμα στο οποίο σίγουρα σε ενισχύει η πειθαρχία, είναι ότι σε βοηθάει να περαιώσεις τις δουλειές σου κι όταν φέρνεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου, τότε είναι που έχεις περισσότερη Επιτυχία.

Σημαντικό μέρος της Επιτυχίας είναι να κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις, στην ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Στο κομμάτι αυτό η πειθαρχία στηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειές σου.

Τι κι αν δεν νιώθεις καλά κάθε μέρα;

Οφείλεις να εμφανίζεσαι καθημερινά και να εκτελείς τις υποχρεώσεις σου, δίνοντας τον καλύτερό σου εαυτό.

Αυτό αποτελεί το πλεονέκτημα της πειθαρχίας: σε ωθεί να πράξεις αυτό που πρέπει, ακόμα κι αν δεν το θέλεις.

Η πειθαρχία διαχωρίζει τους Επιτυχημένους από αυτούς που δεν είναι επιτυχημένοι. Δεν υπάρχει άτομο που να είναι Επιτυχημένο και να μη «φέρει» ένα τεράστιο κομμάτι Αυτοπειθαρχίας μέσα του.

Υπήρξε ποτέ ένας τομέας της ζωής σου που να ήσουν Επιτυχημένος, δίχως τη βοήθεια της Αυτοπειθαρχίας;

Ένα πειθαρχημένο άτομο προσελκύει τον κόσμο γύρω του, διότι οι άνθρωποι θαυμάζουν τα χαρακτηριστικά της πειθαρχημένης προσωπικότητας αυτών των ατόμων.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε π.χ. αθλητικούς αγώνες και θαυμάζουμε τους σούπερ-σταρ αθλητές. Κάτω από το επιφανειακό θέαμα, αυτό που θαυμάζουμε είναι η Αυτοπειθαρχία των επιτυχημένων και καταξιωμένων αθλητών.

Επίσης, ένα άτομο με Αυτοπειθαρχία, δημιουργεί άμεσα ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους άλλους. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται ευκολότερα ένα πειθαρχημένο άτομο.

Γι’ αυτό βλέπουμε τους σούπερ-σταρ αθλητές να επιλέγονται για διαφημίσεις. Οι διαφημιστές εκμεταλλεύονται την Αυτοπειθαρχία ενός καταξιωμένου αθλητή. Δεν πωλούν τη φήμη, αλλά την πειθαρχία ενός αθλητή, μέσω της οποίας ήρθε η καταξίωση. Απλούστερα, αυτό που συμβαίνει στην ουσία είναι ότι «αγοράζουμε» την πειθαρχία, με την οποία ο αθλητής πραγματοποίησε τις σπουδαίες επιδόσεις του.

Παρότι είναι φανερό ότι η «πειθαρχία των άλλων» εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους, σχετικά με τη «δική τους πειθαρχία», οι άνθρωποι δεν τρέφουν την ίδια εκτίμηση.

Πολλοί φοβούνται την πειθαρχία. Θεωρούν πως είναι κάτι το κακό, κάτι που θα τους περιορίσει, κάτι που θα τους πονέσει και κάτι που δεν θα τους αφήσει να ζήσουν «ελεύθεροι».

Όμως, η πειθαρχία σημαίνει «ελευθερία».

Καταρχάς, χτίζοντας ο ίδιος πειθαρχία αποκτάς περισσότερη ελευθερία ως άτομο, διότι βάζεις κανόνες και πειθαρχείς στον εαυτό σου. Κάνεις αυτό που θες, όταν πρέπει, όπως πρέπει, για όσο πρέπει, αν πρέπει κι επειδή πρέπει.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους που πιστεύουν ότι η πειθαρχία είναι σκλαβιά και ότι σε κρατά μακριά από τις χαρές της ζωής, ένα πειθαρχημένο άτομο γνωρίζει ότι δεν έχουν την ίδια δύναμη οι γενικές χαρές της ζωής σε σχέση με την ειδική χαρά που νιώθει κάποιος όταν είναι ικανοποιημένος με το ότι έφερε εις πέρας μια δύσκολη εργασία ή ότι πέτυχε, μέσω σκληρής και συστηματικής δουλειάς, έναν πολυπόθητο στόχο.

Στην πραγματικότητα, αποκτάς ελευθερία, επειδή έχεις πειθαρχία. Αποκτάς οικονομική ελευθερία, επειδή έχεις οικονομική πειθαρχία. Αποκτάς περισσότερο ελεύθερο χρόνο, επειδή π.χ. έχεις την πειθαρχία να ξυπνήσεις νωρίτερα από την ώρα που ξυπνούν συνήθως οι υπόλοιποι άνθρωποι, για να εκτελέσεις τις υποχρεώσεις σου και γιατί όχι, να κάνεις το κάτι παραπάνω, αν χρειαστεί.

Για να πετύχεις τους στόχους σου, πρέπει να φτιάξεις το χαρακτήρα που φέρνει τα πράγματα εις πέρας και σε αυτό βοηθάει η συνειδητή πειθαρχία του εαυτού σου. Είναι πολύ δύσκολο να σηκωθείς μια μέρα και να αλλάξεις όλη τη ζωή σου, όμως, είναι εύκολο να σηκωθείς και να αρχίσεις να τηρείς τις «μικρές πειθαρχίες» που θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου.

Κανένα όνειρό σου δεν μπορεί να εκπληρωθεί, αν δεν το στηρίξεις με  Αυτοπειθαρχία.

Η Αυτοπειθαρχία δεν είναι τιμωρία. Είναι η αίσθηση ότι εγκαταλείπεις την άμεση απόλαυση, στοχεύοντας για αντάλλαγμα σ ένα μακροπρόθεσμο αυτοσεβασμό.

«Δεν μπορείς να κερδίσεις τον πόλεμο εναντίον του κόσμου, εάν πρώτα δεν κερδίσεις τον πόλεμο μέσα στο μυαλό σου»

Will Smith

Με την Αυτοπειθαρχία δείχνεις την αγάπη και την προστασία του εαυτού σου. Είναι όταν μονολογείς στο μυαλό σου: «Εαυτέ, σε αγαπώ τόσο πολύ, για να σε αφήσω να πιείς ένα ακόμη ποτό που είναι άχρηστο και βλαβερό για την υγεία σου» ή «Εαυτέ, σε αγαπώ τόσο πολύ, για να σε αφήσω να διασκεδάσεις απόψε, ενώ αύριο δίνεις εξετάσεις που είναι σημαντικές για σένα και πρέπει να διαβάσεις» ή «Εαυτέ, σε αγαπώ τόσο πολύ, για να σε βλέπω να περνάς τη μέρα σου αδιάφορα και να αναλώνεσαι σε ανούσιες πληροφορίες, περιττές σχέσεις και ανθυγιεινές τροφές.»

Αν θες να είσαι χαρούμενος στη ζωή σου, οφείλεις ν’ αγαπάς τον εαυτό σου και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πειθαρχήσεις τη συμπεριφορά σου για να το κάνεις αυτό.

Δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ κάποιος Ηγέτης, αν δεν είναι καλά με τον ίδιο του τον εαυτό και δεν θα είναι καλά με τον εαυτό του αν δεν αποκτήσει Αυτοπειθαρχία.

Πως αποκτάς Αυτοπειθαρχία;

Α. Ορίζεις νέα ταυτότητα

Θεωρείς τον εαυτό σου ένα ανανεωμένο και πειθαρχημένο άτομο. Ακολουθείς την καινούρια σου ταυτότητα σε κάθε σκέψη και πράξη που κάνεις. Όσο περισσότερο χρόνο σκέψης αφιερώνεις στην πειθαρχία σου, τόσο περισσότερο αυτή θα αναλάβει «ενεργό» ρόλο στη ζωή σου.

Αποφασίζεις πως από εδώ και πέρα θα είσαι ένα πειθαρχημένο και παραγωγικό άτομο που είναι ικανό να τηρήσει τις υποσχέσεις που δίνει στον εαυτό του και κάνει καθημερινά το καλύτερο για τον ίδιο και για τον κόσμο.

Β. Πρόσθεσε πόνο στην απειθαρχία

Οι άνθρωποι λειτουργούμε με βάση δύο κυρίαρχα συναισθήματα. Τον πόνο και τη ευχαρίστηση. Πρόσθεσε πόνο π.χ. στη μη εκπλήρωση ενός στόχου ή στη μη απόκτηση ενός τίτλου ή στη μη υλοποίηση ενός ονείρου.

Σκέψου πόσο άσχημα θα αισθανθείς, εάν όλα όσα θες να πετύχεις, αποτύχουν. Έπειτα, «χτίσε» πάνω σε αυτόν τον πόνο την απαραίτητη πειθαρχία που απαιτείται για να οδηγηθείς στην ευχαρίστηση και να πετύχεις όσα επιθυμείς.

Γ. Προγραμμάτισε την ημέρα σου

Με το να ξεκινάς να προγραμματίζεις τη μέρα σου από την ώρα που ξυπνάς ή ακόμα καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, είναι σαν να έχεις έναν «χάρτη οδηγιών» για τη μέρα που ακολουθεί.

Όταν έχεις φτιάξει ήδη ένα πρόγραμμα, είναι πολύ πιο πιθανό να το τηρήσεις κιόλας. Κι αν η τήρηση του δικού σου προγράμματος συμβαίνει συστηματικά, τότε ενισχύεις την αυτοπειθαρχία σου.

Το κομμάτι της Αυτοπειθαρχίας είναι κάτι με το οποίο όλοι μας έχουμε αναμετρηθεί. Κι αυτό, γιατί η πειθαρχία αποτελεί τη διαφορά μεταξύ επιθυμίας και πραγματοποίησης.

Είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσεις το χαρακτήρα σου,

το όραμά σου,

τη ζωή σου…



Ενισχυτικά άρθρα:

Ηγείσαι της ζωής σου ή γίνεσαι ακόλουθος;

Ενσυναίσθηση και Όραμα: Δύο συστατικά επιτυχημένης Ηγεσίας και ζωής