Υπευθυνότητα: Το «άλμα» της ανάληψης ευθύνης

Όταν ήμασταν μικροί, ανυπομονούσαμε να μεγαλώσουμε. Φανταζόμασταν ως αυτόνομο τον ενήλικο εαυτό μας και, φυσικά, όλοι στο παρελθόν έχουμε ξεστομίσει τη φράση: «Άντε να μεγαλώσω, να κάνω, επιτέλους, ό,τι θέλω».

Μόνο που μεγαλώνοντας, μάθαμε πως το να κάνει κάποιος «ό,τι θέλει» συντροφεύεται από την ευθύνη που αναλογεί στις πράξεις του.

Ζώντας σε μια κοινωνία που αναφορικά με την ανάληψη ευθύνης έχει ως κυρίαρχη, την αντίληψη «φταίει ο άλλος», μάθαμε περισσότερο να «ρίχνουμε» τις ευθύνες σε άλλους, παρά ν’ αποδεχόμαστε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.

Έχουμε συνηθίσει να μας «φταίει» η κυβέρνηση, η οικονομία, η κρίση, η σχολή, ο καιρός, το αφεντικό, ο προϊστάμενος, η κίνηση… και η ευθύνη του εαυτού μας παραμένει κάτι που εξετάζεται επιφανειακά.

Αναλογίστηκες ποτέ ότι έχεις την κυρίαρχη ευθύνη για τη ζωή σου;

Η Ευθύνη αποτελεί την υποχρέωση κάποιου να λογοδοτήσει για τις πράξεις που έκανε, ενώ η Υπευθυνότητα αποτελεί το αίσθημα ευθύνης, δηλαδή, την απόλυτη επίγνωση των υποχρεώσεων που έχει κάποιος.

Όταν «ρίχνεις» την ευθύνη σε τρίτους και όχι στον εαυτό σου, αφήνεις την «ανεπάρκεια» να εισχωρήσει στη ζωή σου και να σε κάνει να πιστέψεις ότι δεν έχεις ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου.

Κι όμως, είναι χρέος σου να εντοπίσεις την ευθύνη που έχεις να προσφέρεις το δικό σου αποτύπωμα στον κόσμο!

Υπευθυνότητα σημαίνει ότι είσαι ο καπετάνιος του «πλοίου» της ζωής σου κι ότι αναλαμβάνεις την απόλυτη ευθύνη για τον προορισμό.

Καθώς, λοιπόν, βρίσκεσαι στο «τιμόνι» της ζωής σου, σταματάς να θεωρείς τον εαυτό σου ως θύμα των περιστάσεων. Δεν αποδέχεσαι τα πάντα ως έχουν ,αλλά ως Επικεφαλής της ζωής σου γνωρίζεις ότι με τις πράξεις σου μπορείς να επηρεάσεις τις καταστάσεις.

Με την Υπευθυνότητα διεκδικείς ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό σου. Κι αυτό, διότι, όταν στο παρόν, σχεδιάζεις τη ζωή σου έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεών σου, θέτεις τις κατάλληλες βάσεις για την πραγματοποίηση των μελλοντικών σου ονείρων!

Η ανάληψη ευθυνών αποτελεί το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό Ηγεσίας

 Δεν θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις Ηγέτης ενός οργανισμού, μιας ομάδας ή της οικογένειας σου, αν πρώτα δεν αναλάβεις τις ευθύνες που σου αναλογούν σε ατομικό επίπεδο.

Ανάληψη ευθύνης σημαίνει ότι δεν εθελοτυφλείς. Δεν κλείνεις τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει μπροστά σου. Δεν οπισθοχωρείς ούτε κρύβεσαι πίσω από αυτό που συμβαίνει, ευχόμενος να «μην σε πάρει η μπάλα».

Αντιθέτως, φωνάζεις «ΕΓΩ». Με την παρουσία σου, τις ενέργειές σου, τη στάση σου, τη φωνή σου, τις πράξεις σου. Φωνάζεις «ΕΓΩ», γιατί γνωρίζεις ότι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, μπορείς να επηρεάσεις την εξέλιξη των γεγονότων της ζωής σου.

Όλοι θέλουν την ευθύνη όταν το έδαφος είναι «στρωμένο» και η επιτυχία διαφαινόμενη. Όλοι αποζητούν την ευθύνη, όταν πρόκειται να εισπράξουν τα εύσημα, μα, σπάνια κάποιος θ’ αναλάβει το κόστος μιας αποτυχίας ή ενός λάθους. Εκεί, κάνεις τη διαφορά. Εκεί, γίνεσαι Ηγέτης.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης»

Σίγκμουντ Φρόυντ

Οφείλεις ν’ αποδεχτείς όσα έγιναν και να επικεντρωθείς σ’ αυτά που μπορούν να γίνουν. Δηλώνεις ΠΑΡΩΝ σε ό,τι τώρα συμβαίνει γύρω σου.

Το πόσο υπεύθυνος είσαι και πόσο υπεύθυνος μπορείς να γίνεις εξαρτάται αποκλειστικά από σένα. Η υπευθυνότητα είναι κάτι που μαθαίνεται, καλλιεργείται και αποκτιέται. Δεν είναι κάτι που χαρίζεται.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και για αυτό που δεν κάνουμε»

Μολιέρος

Είναι πολύ εύκολο και βολικό να παριστάνει κάποιος το θύμα και να ρημάζει στην απραξία, την αβουλία και την ανευθυνότητα.

Οι δικαιολογίες για την ασυνέπεια ή την αθέτηση υποσχέσεων αποτελούν το χόμπι ενός τέτοιου ατόμου και είναι αυτές που κρατούν το άτομο παγιδευμένο σε αντιλήψεις και καταστάσεις που δεν επιτρέπουν ν’ αναλάβει να ηγηθεί της ζωής του.

Όμως, αλήθεια, γνωρίζεις να επιτεύχθηκε ποτέ κάτι σπουδαίο, χωρίς να έχουν αναλάβει τα άτομα που το πέτυχαν, ήδη από πριν, την ευθύνη που τους αναλογεί;

Πάρε τη γιγαντιαία απόφαση να δεις σοβαρά και υπεύθυνα τη ζωή σου. Ανάλαβε την ευθύνη να ηγηθείς και να ορίσεις τη ζωή σου όπως επιθυμείς.

Θα πρέπει ν’ αναπτύξεις ένα ειδικό σθένος, ένα σπουδαίο θάρρος για να μάθεις να αναλαμβάνεις και να αντέχεις το «βάρος» της ευθύνης. Η απλή γενναιότητα δε θα βοηθήσει, γιατί αυτή συνήθως αναφέρεται στο «σωματικό» θάρρος.

Αυτό που απαιτείται από σένα, ως Ηγέτη της ζωής σου, είναι ν’ αναπτύξεις «πνευματικό» θάρρος.

Θα πρέπει να καλλιεργήσεις έναν τρόπο σκέψης σύμφωνα με τον οποίο να ορίζεις τον εαυτό σου Επικεφαλής των πραγμάτων. Έναν τρόπο σκέψης που να λέει: «Εγώ πρέπει να το κάνω», «Εγώ, μπορώ», «Το’ χω», «Έχω ευθύνη για τη ζωή που φτιάχνω», «Θα το χειριστώ», «Θα δείξω στους άλλους πώς να το κάνουν», «Εγώ ορίζω το δρόμο που θα ακολουθήσω», «Είμαι αρμόδιος για το εγχείρημα», «Είμαι κατάλληλος να το αναλάβω», «Εγώ είμαι εδώ», «Ορίστε με υπεύθυνο, θα τα καταφέρω»

Το επίπεδο της υπευθυνότητας σου θα πρέπει να ξεπερνάει το συνηθισμένο μέσο όρο και αυτό θα πρέπει να το ενσωματώσεις στη Νοοτροπία σου.

Αυτό σημαίνει ότι, αν σήμερα το πρωί σε τράκαρε ένα ταξί που παραβίασε «STOP», θα πρέπει να σκεφτείς ότι η ευθύνη βαραίνει ΕΣΕΝΑ που δεν ξεκίνησες πέντε λεπτά νωρίτερα.

Κάνε το άλμα προς την υπευθυνότητα!

Ανάλαβε την ευθύνη να μετατρέψεις τη ζωή σου από απλή σε σπουδαία, την επιχείρησή σου από συνηθισμένη σε πρωτότυπη, τη σχέση σου από τυπική σε ουσιώδη, την ομάδα σου από κοινότυπη σε ενδιαφέρουσα.

Ήρθε η ώρα ν’ αποφασίσεις αν θ’ αποδεχτείς τις περιστάσεις, όπως αυτές υπάρχουν ή αν θ’ αποδεχτείς την ευθύνη να τις αλλάξεις.

Αν επιλέξεις να πάρεις την ευθύνη, θα βρεις όλες τις πόρτες ανοιχτές και θα ζήσεις μια εντελώς διαφορετική ζωή, βασισμένη στις επιθυμίες και τις επιλογές σου.

Ένας αληθινός Ηγέτης αναλαμβάνει την ευθύνη να δώσει λύσεις κι όχι να γίνει μέρος του προβλήματος.

Κλείνοντας, ένας απ’ τους κορυφαίους εθνικούς συγγραφείς μας προτρέπει  με τα πανέμορφα λόγια του ν’ αντιληφθούμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ανάληψη της ευθύνης για τη ζωή μας.

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη

Να λες ΕΓΩ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.

Αν χαθεί, θα φταίω εγώ»

Νίκος Καζαντζάκης

Ενισχυτικά άρθρα:

Νοοτροπία Ανάπτυξης vs Σταθερή Νοοτροπία – Που ανήκεις;

Πρωτοβουλία: Κάνε την κίνηση μόνος σου