Γνωριμία με το Υποσυνείδητο (Α΄ μέρος)

Η  εικόνα που ταιριάζει καλύτερα στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι αυτή ενός παγόβουνου. Η επιφάνεια του θα μπορούσε να αποτελεί το συνειδητό νου μας, ενώ το μεγάλο και βυθισμένο στη θάλασσα κομμάτι, το υποσυνείδητο.

Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, το πεδίο του υποσυνείδητου προσεγγίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως αντικείμενο παρακολούθησης, έρευνας και πειραμάτων.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά:

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ο κόσμος στον οποίο ζούμε προσπαθεί συνεχώς να σου κάνει πλύση εγκεφάλου.

Με τον όρο πλύση εγκεφάλου στο παρόν άρθρο εννοούμε την κατ’ εξακολούθηση προσπάθεια ενός πομπού να διαβιβάσει ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μήνυμα με σκοπό να το αποδεχτεί ακούσια ένας δέκτης. Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία διείσδυσης στο υποσυνείδητό του δέκτη, προκειμένου να επηρεάσει τη συμπεριφορά του.

Τα Μ.Μ.Ε. θέλουν να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, κάποιες θρησκείες θέλουν να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, οι εταιρείες διαφήμισης θέλουν να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, η πολιτική το ίδιο, η οικογένεια επίσης.

Αυτά τα ξέρουμε. Αυτό που δεν ξέρουμε πλήρως είναι το γιατί.

Με την πλύση εγκεφάλου σε όλες τις μορφές της επιτυγχάνεται η σταδιακή εντύπωση της ιδέας που μεταφέρει ο πομπός στο υποσυνείδητο του δέκτη και ως εκ τούτου η αποδοχή αυτής από τον τελευταίο ως πεποίθηση.

Με λίγα λόγια η πλύση εγκεφάλου είναι σαν να φυτεύεται ένας σπόρος στο μυαλό ενός ανθρώπου, ο οποίος, εάν φροντιστεί κατάλληλα (κατ’ εξακολούθηση) θα αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς (ορισμένη συμπεριφορά)

Επομένως, αντιλαμβανόμαστε τώρα το λόγο που εδώ και χρόνια εξελίσσεται ένας πόλεμος για την «κατάκτηση» του ανθρώπινου μυαλού και τον έλεγχο των σκέψεών του.

Ένα ελεύθερο μυαλό είναι ανοιχτό· καλλιεργημένο, δημιουργικό και παραγωγικό, ενώ ένα εγκλωβισμένο και «ευνουχισμένο» μυαλό αποτελεί ένα άριστο υποχείριο.

Εάν το υποσυνείδητο έχει τόση δύναμη, ώστε να μαίνεται ένας αιώνιος πόλεμος εναντίον του, δεν αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα τις ιδιότητές του και να τις χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας;

Αξίζει!

Με τη γνώση που θα αποκτήσεις, δεν θα υπάρχει τίποτα που δεν θα μπορείς να πετύχεις. Εάν εξελίξεις τη γνώση σου αναφορικά με τη λειτουργία του υποσυνείδητου και εφαρμόσεις σωστά τα ακόλουθα, θα μπορέσεις να έχεις στη ζωή σου ευτυχία, ευημερία, αφθονία, αυτοπεποίθηση, αίσθημα εκπλήρωσης και πολλά περισσότερα.

Για να υπάρξουν αποτελέσματα υπέρ σου θα πρέπει να εξοπλιστείς με θέληση, υπομονή και επιμονή, καθώς ένας νέος δρόμος ανοίγεται μπροστά σου.

Βασικές αρχές υποσυνείδητου

1.  Το υποσυνείδητο είναι εξαιρετικά παντοδύναμο, αλλά και εξαιρετικά ευάλωτο.

Είναι συνεχώς σε λειτουργία και καταγράφει όσα ακούς ή λες. Εάν αποκοιμηθείς με την τηλεόραση ανοιχτή, ο υποσυνείδητος νους καταγράφει όλα όσα θα ακουστούν. Επίσης, καταγράφει και αυτά στα οποία δεν δίνεις συνειδητή προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο «περνούν» τα υποσυνείδητα μηνύματα.

2. Είναι μια τεράστια «αποθήκη» καταγραφής των εμπειριών που είχες όλα τα χρόνια της ζωής σου.

Μπορεί να συγκρατήσει εικόνες και συμβάντα, ειδικότερα αυτά που σε έχουν επηρεάσει, διότι αυτά έχουν αναμειχθεί με συναίσθημα. Κάθε φορά που ο συνειδητός νους καλείται να πάρει μια απόφαση, λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία από αυτή την «αποθήκη» εμπειριών και συναισθημάτων, έτσι ώστε η απόφασή να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο για σένα. Πιο απλά, το υποσυνείδητο είναι σχεδιασμένο για να σε προστατεύσει από τον πόνο. Κάθε φορά που θα επιδιώξεις να σκεφτείς ή να κάνεις κάτι που δεν έχεις κάνει ξανά, το υποσυνείδητο θα φέρει στο νου σου όλους τους λόγους για να μην το κάνεις, για να μην πονέσεις.

Για παράδειγμα, όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις τη γυμναστική μετά από αρκετό διάστημα αποχής, το υποσυνείδητο, έχοντας συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, θα παράγει σκέψεις που θα σε κάνουν να μην αρχίσεις. Ουσιαστικά, σε προστατεύει από τον πόνο του «ξεβολέματος». Είναι η φυσική αντίδραση του. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα επίμονοι και συνειδητά προσηλωμένοι στο στόχο μας, για να μπορέσουμε να κάμψουμε τις αντιστάσεις που μας προβάλλει ο υποσυνείδητος νους. Είναι ο μόνος τρόπος να κάνεις το βήμα προς την αλλαγή.

3. Δεν αντιλαμβάνεται τις λέξεις: μη, δεν, όχι.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με εικόνες. Ό,τι λέγεται στον εξωτερικό κόσμο και φτάνει στον δικό μας νου, το μυαλό μας για να το κατανοήσει το κάνει εικόνα. Έτσι, εάν πω : «Δεν θα καπνίσω», το αποτέλεσμα που έχει αυτή η φράση στο νου μου είναι να δημιουργήσει μια εικόνα του εαυτού μου να καπνίζει. Εάν σου πω μην σκεφτείς την Ακρόπολη, αμέσως τη σκέφτηκες. Σωστά;

Γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζεις αυτό;

Επειδή, θα σε βοηθήσει εξαιρετικά στο να πετύχεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου και συγκεκριμένα, θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις συμπεριφορές που μέχρι τώρα δυσκολευόσουν να μην έχεις. Πχ. εάν θες να κόψεις το κάπνισμα, η χειρότερη φράση που έχεις στον εαυτό σου είναι: «Δεν θα ξανακαπνίσω», διότι όπως είπαμε, ο νους σου δημιουργεί μια εικόνα του εαυτού σου να καπνίζει, δηλαδή να κάνει αυτό που δεν θες να κάνεις. Μια σωστότερη φράση για να λες στον εαυτό σου είναι η εξής: Έχω μια υγιή ζωή, αποβάλλοντας (διώχνοντας μακριά) εθισμούς που βλάπτουν την υγεία μου.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που τα άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά, δεν μπορούν να τα χάσουν. Τροφοδοτούν συνεχώς το μυαλό τους (πλύση εγκεφάλου) με σκέψεις και εικόνες ενός ατόμου που τρώει, π.χ. «Δεν θα ξαναφάω πίτσα» ή «Δεν θα ξαναφάω γλυκά», δημιουργώντας έτσι στο νου την εικόνα του ατόμου που καταναλώνει πίτσα και γλυκά. Μια σωστότερη φράση για να λες στον εαυτό σου είναι η εξής: Τρώω μόνο υγιεινά. Φροντίζω το σώμα μου σαν να είναι ναός, αποφεύγοντας να εισέλθουν σκουπίδια στον οργανισμό μου.

(Συνέχεια στο Β΄ μέρος)