Δικαιολογίες τέλος – Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων

Αν μάθαινες ότι υπάρχει ένα πολύ μικρό διάστημα χρόνου που είναι αρκετό για να «ξυπνήσει» την ιδιοφυία μέσα σου, δεν θα ήθελες να το αξιοποιήσεις στο έπακρο;

Ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων  ήρθε για να σε ταρακουνήσει, να σε ωθήσει στη δράση και να σε βοηθήσει ν’ αναδείξεις τον καλύτερο εαυτό σου.

Όλοι μας έχουμε βιώσει στιγμές που διστάζουμε να εκφραστούμε, ντρεπόμαστε να πούμε την άποψή μας, δειλιάζουμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο, αναβάλλουμε κάτι που γνωρίζουμε πως πρέπει να γίνει, αποφεύγουμε να πάρουμε αποφάσεις, διπλοσκεφτόμαστε και υπεραναλύουμε τις σκέψεις μας. Σωστά;

Ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων και η εντυπωσιακά απλή τεχνική του βάζουν έναν φραγμό σε όλα αυτά που σε κρατούν καθηλωμένο σε μια συμπεριφορά αρνητισμού· γεμάτη φόβο, ανασφάλεια και δικαιολογίες.

Τι είναι ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων;

Η αντίστροφη μέτρηση 5, 4, 3, 2, 1 … Πάμε!

Οι πιο προφανείς πραγματικότητες είναι και αυτές που δυσκολευόμαστε να δούμε, να εξηγήσουμε και να κάνουμε. Θες να ξεκινήσεις γυμναστική; Γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις κι όμως δεν το κάνεις! Θες να πεις την ιδέα σου στον προϊστάμενο; Γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις κι όμως δεν το κάνεις! Θέλεις ν’ αποχωρήσεις από μια σχέση ή να την βελτιώσεις; Γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις κι όμως δεν το κάνεις.

Στα παραπάνω παραδείγματα ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε κι όμως δεν το κάνουμε. Δεν δρούμε. Για κάποιο λόγο το αναβάλλουμε. Αφήνουμε τη στιγμή να «χαθεί». Παραμένουμε παθητικά στη ζώνη άνεσής μας. Κι έπειτα, αυτή η αναβολή γίνεται συνήθεια που σταδιακά παγιώνεται σε κάθε καινούριο πράγμα που θέλουμε να δοκιμάσουμε.

Ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων σε ενεργοποιεί.

Πέντε δευτερόλεπτα αρκούν. Με την αντίστροφη μέτρηση «5, 4, 3, 2, 1 … Πάμε!», συμβαίνουν πραγματικά θαύματα στον εγκέφαλο. «Απογειώνεσαι σαν πύραυλος της NASA», όπως αναφέρει και η συγγραφέας, Mel Robbins. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει με την αντίστροφη μέτρηση είναι ότι διακόπτεις το μοτίβο της συνεχόμενης ροής των σκέψεών σου και δημιουργείς ένα νέο μοτίβο που είναι υποστηρικτικό προς αυτό που θέλεις να κάνεις.

Όταν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο, ο εγκέφαλός μας θα προσπαθήσει να μας αποτρέψει, επειδή λατρεύει τη συνήθεια και το γνώριμο. Καθετί καινούριο που θα διαταράξει τη μέχρι πρότινος ισορροπία, αντιμετωπίζεται από τον εγκέφαλο ως απειλή. Οπότε, θα χρησιμοποιήσει όλες τις δικαιολογίες και τα αρνητικά σενάρια για να σε αποθαρρύνει να αλλάξεις. Θα πρέπει να παρέμβεις πριν σ’ επηρεάσουν αυτές οι σκέψεις και ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων επινοήθηκε ακριβώς γι’ αυτό!

Για παράδειγμα, εάν ξυπνάς αργά και θέλεις να υιοθετήσεις τη συνήθεια να ξυπνάς νωρίτερα, αυτό που πρέπει να κάνεις μόλις ακούσεις το ξυπνητήρι είναι να μετρήσεις: «5, 4, 3, 2, 1 … Πάμε!» και να σηκωθείς αυτόματα, δίχως να δώσεις το περιθώριο στον παλιό εαυτό σου να πατήσει αναβολή ή να απενεργοποιήσει το ξυπνητήρι. Παρόμοια διαδικασία μπορεί να λάβει χώρα και στη διαδικασία της γυμναστικής «5, 4, 3, 2, 1 … Πάμε!» και σηκώνεσαι από τον καναπέ, ξεκινάς το τρέξιμο ή παίρνεις θέση για κάμψεις. Είναι σαν να δρας πριν καν προλάβεις να σκεφτείς. Σαν να ενεργοποιείσαι πριν εμφανιστούν οι δικαιολογίες της βαρεμάρας και του «ξεβολέματος».

Για τη συγκεκριμένη τεχνική δεν απαιτείται να έχεις κίνητρο. Ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων σου προσφέρει το χρονικό πλαίσιο και τη μεθοδολογία να αλλάξεις άμεσα αυτό που σε κρατάει στάσιμο. Χρειάζεται μόνο να γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, όταν η αντίστροφη μέτρηση φτάσει στο 1 και να ενισχύσεις αυτή τη διαδικασία με όλο σο το κουράγιο.

Πως θα αξιοποιήσεις τον Κανόνα των 5 Δευτερολέπτων υπέρ σου;

Η απλότητα αυτού του Κανόνα είναι και αυτό τον κάνει ξεχωριστό και αποτελεσματικό. Όταν πρόκειται να κάνεις κάτι σημαντικό, όπως να πραγματοποιήσεις μια κλήση που σε αγχώνει, να κάνεις μια δύσκολη κουβέντα με το σύντροφό σου, να πάρεις μια σημαντική απόφαση στην εργασία σου, να ξεκινήσεις δυναμικά μια νέα συνήθεια και οι πρώτες σκέψεις σου είναι να το αναβάλλεις επειδή βαριέσαι, φοβάσαι ή ντρέπεσαι, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μετρήσεις αντίστροφα «5, 4, 3, 2, 1 … Πάμε!» και να δράσεις. Να «απογειωθείς». Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς δυσανασχέτηση. Μετράς και σηκώνεσαι!

Η αντίστροφη μέτρηση εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

Πρώτον, επικεντρώνει απόλυτα τη συνειδητή προσοχή σου στο αντίστροφο μέτρημα απομακρύνοντας ταυτόχρονα άλλες σκέψεις που κάνεις ασυνείδητα και δεύτερον, εστιάζει στον αριθμό 1 ως σημείο έναρξης της νέας προσπάθειας. Μια κανονική μέτρηση από το 1 έως το 5 δεν θα μπορούσε να έχει αυτό το χαρακτήρα, αφού μετά το 5 έρχεται το 6, μετά το 7 και πάει λέγοντας. Ενώ, μετά το 1, σειρά έχουν οι πράξεις σου.

Τι αποτελέσματα θα δεις χρησιμοποιώντας τον Κανόνα;

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα σου επιφέρει είναι ότι θα δεις τον εαυτό σου δραστήριο και αποφασιστικό. Παράλληλα με τη δράση και την αποφασιστικότητα, θα χτίζεται η αυτοπεποίθησή σου και θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη που θα έχεις στον εαυτό σου. Η αναβλητικότητα δεν θα αποτελεί πλέον μέρος της συμπεριφοράς σου και η ανασφάλεια σταδιακά θα δίνει τη θέση της στη σιγουριά. Η χαρά και η διάθεσή σου θα επανέλθουν κι όσο περνάει ο καιρός τόσο θ’ απολαμβάνεις τη χρησιμότητα αυτού του Κανόνα σε πολλές πτυχές τις ζωής σου.

Και ολοκληρώνοντας να σου υπενθυμίσω:

Ποτέ δεν θα νιώσεις απόλυτα έτοιμος να επιχειρήσεις μια αλλαγή ή ξεκινήσεις κάτι νέο.

Γι’ αυτό σταμάτα να εύχεσαι

και άρχισε να πραγματοποιείς.

* Το βιβλίο «Ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων» της Mel Robbins κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ενισχυτικά άρθρα:

ΕΛΠΙΖΩ: Η λέξη που σε παγιδεύει στην απραξία

Ανάλαβε Δράση – Πως η Πράξη σε οδηγεί σε μονοπάτια που η Απραξία αγνοεί