Σεβασμός προς τους άλλους – Ασεβής προς τον εαυτό σου;

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνεις στο άκουσμα της λέξης «Σεβασμός»; Μήπως αυτό που σκέφτεσαι πρώτα είναι «οι άλλοι» και όχι ο εαυτός σου;

Όχι άδικα. Το πρώτο πράγμα που μας μαθαίνει η οικογένεια για το Σεβασμό είναι να «σεβόμαστε τους άλλους». Να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους, να σεβόμαστε τους δασκάλους, να σεβόμαστε τους φίλους.

Ωστόσο, καθώς περνάμε στο στάδιο της ενηλικίωσης και της ωριμότητας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Σεβασμός που δείχνεις στους άλλους πηγάζει από το Σεβασμό που δείχνεις στον εαυτό σου.

Ο Σεβασμός είναι η εκτίμηση

που δείχνουμε σε κάποιο πρόσωπο

για τις ιδιότητες και τα χαρίσματά του.

Μα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δείχνεις την ίδια εκτίμηση στον εαυτό σου. Στις δικές σου ιδιότητες, στα δικά σου χαρίσματα, στις δικές σου ιδέες, στις δικές σου επιθυμίες.

 Αυτοσεβασμός σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να του συμπεριφέρεσαι με ευγνωμοσύνη, τιμή και ειλικρίνεια. Αποτελεί τη βάση όλων των αποφάσεων που έχεις λάβει και περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου όσο και τον τρόπο που επιτρέπεις στους άλλους να σου συμπεριφερθούν.

Δυστυχώς, όμως, ο Αυτοσεβασμός δεν είναι κάτι που κατακτάται εύκολα και χωρίς προσπάθεια. Δεν είναι κάτι που δίνεται ή χαρίζεται. Ο Αυτοσεβασμός κερδίζεται μέσα από μια μάχη με τον εαυτό σου και όσα έχεις συνηθίσει να πιστεύεις για σένα, την αξία και την προσωπικότητά σου! Κι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, θέληση και αφοσίωση.

Είναι χρήσιμο ν’ αντιληφθείς ότι αν επικεντρώνεσαι μόνο σε αυτά που λείπουν από τη ζωή σου, είναι σαν να εξαναγκάζεις τον εαυτό σου να παρατηρεί μόνο τα σφάλματά σου. Όταν βρίσκεσαι συνεχώς απέναντι από κάθε πράξη σου ως Επικριτής, δεν βοηθάς στην ανάπτυξη του Αυτοσεβασμού σου.

Αντιθέτως, όταν σου αρέσει ο εαυτός σου, όταν νιώθεις ωραία με αυτό που είσαι και το αποδέχεσαι, τότε ξεκινάει μια όμορφη διαδικασία εκτίμησης και σεβασμού της ύπαρξής σου. Γνωρίζοντας ποιος είσαι και πόσο αξίζεις αναπτύσσεις έναν ισχυρό αυτοσεβασμό που θα σε υποστηρίξει για να σταθείς με θάρρος, δύναμη και αξιοπρέπεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσεις και παράδειγμα για τους υπόλοιπους, γιατί αυτό που είσαι, αυτό που πρεσβεύεις, αυτό που «χτίζεις», βγαίνει προς τα έξω. Κι όταν αυτό που «χτίζεις», συντροφεύεται από έναν ισχυρό αυτοσεβασμό, τότε επιβάλλεις στους άλλους τους κανόνες της δικής σου προσωπικότητας.

Πως μπορείς να αποκτήσεις Αυτοσεβασμό;

Ζήσε τη ζωή σου στα πλαίσια των δικών σου αξιών, των δικών σου προτεραιοτήτων και της δικής σου «αλήθειας». Μάθε και αποδέξου τον εαυτό σου, ως ένα ον που αξίζει τα καλύτερα. Νιώσε υπερηφάνεια για τα καλά στοιχεία σου, νιώσε όμορφα με αυτό που είσαι και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να «πατήσει» γερά στα πόδια του.

Μετάτρεψε τα λάθη του παρελθόντος στα πιο δυναμικά μαθήματα και δες το μέλλον με αισιοδοξία, χαρά και αυτοπεποίθηση. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και φίλτραρε τις σκέψεις και την εσωτερική ομιλία σου, έτσι ώστε να μην υπάρχει χώρος για αρνητισμό και μιζέρια. Μίλησε στους άλλους όπως θέλεις να σου μιλάνε και, επίσης, μίλησε για τον εαυτό σου όπως θέλεις να μιλάνε οι άλλοι για αυτόν.

Όλα ξεκινούν από σένα.

Ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο και ο τρόπος που ο κόσμος βλέπει εσένα εξαρτάται από αυτά που εσύ σκέφτεσαι, αυτά που εσύ πιστεύεις και από αυτά που εσύ πράττεις.

Κανείς δεν θα σου προσφέρει τον Αυτοσεβασμό που ψάχνεις, εκτός εάν εσύ ο ίδιος τον αξιώσεις.

Και αυτή είναι μια επιλογή που ανήκει αποκλειστικά σε σένα.



Ενισχυτικά άρθρα:

«ΑξίΖΩ»: Η λέξη γύρω από την οποία «χτίζεται» η ζωή σου

«Όχι!» – Η πιο θετική λέξη για την Επιτυχία σου