«Όχι!» – Η πιο θετική λέξη για την Επιτυχία σου

Πόσες φορές έχει τύχει να κάνεις κάτι που ουσιαστικά δεν επιθυμείς;

Να πας κάπου που δεν θες, να μιλήσεις με κάποιον που δεν θες, να δεις κάποιον που δεν θες, να ακούσεις κάποιον που δεν θες, να κάνεις τη χάρη σ’ ένα συνάδελφο ή το αφεντικό, να κάνεις την αγγαρεία του σπιτιού, να πάρεις το τηλέφωνο που σου ζήτησαν, να απαντήσεις στα μηνύματα που έλαβες…

Η εποχή μας «πνίγεται» από μια συνεχή ροή επικοινωνίας. Πολλές φορές συμβαίνει να θεωρούμε ότι όλος ο κόσμος που επικοινωνεί μαζί μας, θέλει συνεχώς κάτι από εμάς.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:

Είσαι εδώ για να ικανοποιήσεις τις δικές σου προτεραιότητες ή τις προτεραιότητες των άλλων;

Όταν λες σε όλα «ΝΑΙ» και είσαι πρόθυμος να ικανοποιήσεις τους πάντες, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι υπολογίζεις περισσότερο τις προτεραιότητες των άλλων παρά τις δικές σου.

Μιλώντας για προτεραιότητες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σκεφτείς αν έχεις θέσει προτεραιότητες στη ζωή σου κι αν ναι, τι είδους και πόσο τις τηρείς;

Είναι γεγονός πως οι προτεραιότητες παίζουν σπουδαίο ρόλο για την Επιτυχία σου.

Αρκεί ν’ αναλογιστείς ότι για την Επιτυχία σου στις πανελλήνιες εξετάσεις έθεσες προτεραιότητες, για την απόκτηση του πτυχίου σου έθεσες προτεραιότητες, για την ανάδειξη των ταλέντων σου στο χώρο εργασίας σου έθεσες προτεραιότητες, για την απόκτηση ενός βραβείου ή μιας διάκρισής σου έθεσες προτεραιότητες, για την αγορά ενός οχήματος ή για ένα ταξίδι στο εξωτερικό έθεσες προτεραιότητες.

«Θέτω προτεραιότητες» σημαίνει «Βάζω όρια».

Κι όταν «βάζεις» όρια έχεις περισσότερη ελευθερία να πετύχεις αυτά που θες.

Για την επίτευξη των στόχων και των επιθυμιών σου, αλλά και για τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής που σε καλύπτει και δεν σε καταπιέζει, θα πρέπει να εξοικειωθείς με τη λέξη «ΟΧΙ».

Θα πρέπει ν’ αναπτύξεις το σθένος να λες «ΟΧΙ» σε όλες τις καταστάσεις, πράγματα και ανθρώπους που προσπαθούν ν’ αποσπάσουν την προσοχή σου και να εστιάσουν πάνω τους όλο το ενδιαφέρον σου.

Το να λέμε «ΟΧΙ» είναι αρκετά δύσκολο. Κι αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχουμε εκπαιδευτεί να λέμε «ΟΧΙ», αλλά «ΝΑΙ». Όταν ήμασταν μικροί, μας μάθαιναν πώς να γίνουμε «καλά παιδιά» και τα «καλά παιδιά» δεν λένε «ΟΧΙ».

Αντιθέτως, επειδή φοβούνται ίσως μήπως η άρνησή τους προκαλέσει δυσαρέσκεια, προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους πάντες, π.χ. βοηθώντας τη μαμά στις δουλειές του σπιτιού, το μπαμπά στο πλύσιμο του αυτοκινήτου ή τα αδέρφια στο διάβασμα. Κι επαινούνταν γι’ αυτό από το οικογενειακό περιβάλλον. Το «ΟΧΙ» δεν αποτελούσε μια αποδεκτή απάντηση και δεν ήταν λίγες οι  φορές που μπορεί να οδηγούσε σε μια μικρή τιμωρία.

Έτσι, μεγαλώνοντας, μάθαμε να υπολογίζουμε περισσότερο τις προτεραιότητες των άλλων παρά τις δικές μας, όπως και να ιεραρχούμε τις ανάγκες τους σε υψηλότερη θέση έναντι των δικών μας.

Λέγοντας συνεχώς «ΝΑΙ» σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε τους πάντες ευχαριστημένους, αυτό που καταφέρνουμε είναι να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πως είμαστε καλοί και ευγενικοί άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πώς να φροντίσουμε τον εαυτό και τις δικές μας ανάγκες.

Μάλιστα, η αλήθεια είναι πως αν δεν βρεθεί κάποιος να σου εξηγήσει ή αν δεν αντιληφθείς ο ίδιος τη σπουδαιότητα που έχουν οι δικές σου προτεραιότητες στη διαμόρφωση της ζωής σου, το πιθανότερο είναι να περάσεις μια ζωή εξ- υπηρετώντας ανάγκες, προτεραιότητες, εγωισμούς κι απωθημένα άλλων.

Για να είσαι «εξωτερικά» καλά, θα πρέπει να είσαι «εσωτερικά» άριστα.

Η ζωή σου έχει τόσο τεράστια σημασία για σένα όσο δεν έχει για κανέναν.  Η σχέση που έχεις γίνεται ομορφότερη μόνο όταν μέσα σου νιώθεις καλά, η επαφή με την οικογένειά σου γίνεται στενότερη μόνο όταν μέσα σου νιώθεις καλά, η επιτυχία στη δουλειά σου έρχεται μόνο όταν μέσα σου νιώθεις καλά.

Και μέσα σου νιώθεις καλά, όταν δεν αφήνεις τον εαυτό σου πίσω. Όταν γνωρίζεις τι αξίζει για σένα και τι όχι, όταν θέτεις προτεραιότητες και βάζεις όρια. Όταν υπάρχει ισορροπία.

Το «ΝΑΙ» ανοίγει πόρτες. Το «ΟΧΙ» τις κλείνει. Ωστόσο, τα αποτελέσματα τους είναι παρόμοια. Αν υπάρχουν μόνιμα «ανοιχτές πόρτες», τότε γνωρίζεις ότι παράλληλα με τις ευκαιρίες που θα εμφανίζονται, θα υποδέχεσαι και δύσκολες καταστάσεις στη ζωή σου, ακριβώς, επειδή δεν θα λες «ΟΧΙ». Από την άλλη πλευρά, οι μόνιμα «κλειστές πόρτες» χτίζουν «τείχη» και σε απομονώνουν, ακριβώς, επειδή δεν λες καθόλου «ΝΑΙ».

Σε μια ζωή γεμάτη από αβίαστα «ΝΑΙ», το «ΟΧΙ» σου προσφέρει ισορροπία.

Αν πεις «ΝΑΙ» σε κάτι που εκ των προτέρων γνωρίζεις ότι σε αποπροσανατολίζει από τα σχέδιά σου, γνωρίζεις ότι σου στερεί πολύτιμο χρόνο ή  γνωρίζεις ότι ταράζει την ψυχική ηρεμία σου, τότε με ένα «ΟΧΙ» θα νιώσεις πολύ πιο ανάλαφρος.

Μετά το πρώτο «ΟΧΙ» αντιλαμβάνεσαι ότι πολλές φορές μπορεί να έχεις άγχος και ανησυχία για μερικά πράγματα που δεν ισχύουν και ότι βάζεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση, την οποία το άλλο πρόσωπο δεν σκέφτεται για σένα.

Συχνά, τις πρώτες φορές που αρνούμαστε, αισθανόμαστε μια ανάγκη ν’ απολογηθούμε, αντί απλώς να πούμε: «Μην το παίρνεις προσωπικά. Θα νιώσω καλύτερα αν δεν το κάνω.»

Ωστόσο, όσο πιο σύντομα μάθεις να χρησιμοποιείς κατάλληλα τη λέξη «ΟΧΙ», θα διαπιστώσεις ότι αποτελεί την πιο θετική λέξη για την Επιτυχία σου.

Πες «ΟΧΙ» …

σε μια συμπεριφορά που δεν σου αξίζει·

σε μια συνήθεια που σε καταστρέφει·

σε μια συνάντηση που σε «ρίχνει»·

σ’ έναν τρίτο καφέ την εβδομάδα με τα ίδια άτομα, όπου θ’ ακούσεις τα ίδια πράγματα·

σ’ ένα τέταρτο ποτό, όταν ήδη από το τρίτο ζαλίζεσαι·

σ’ έναν συγγενή που σου προσθέτει το δικό του φορτίο·

σε μια κατάσταση που σε πληγώνει·

σ’ αυτό που έχεις ξανακάνει και έχεις επανειλημμένα μετανιώσει που το έπραξες·

σε κάτι που φαίνεται καλό, αλλά πιστεύεις πως, αν αρνηθείς, θα έρθει κάτι καλύτερο.

Γνωρίζοντας απόλυτα σε ποιον θα δώσεις αξία, χρόνο, χρήμα, προσοχή, συναίσθημα ή βοήθεια, αλλάζει όλο το νόημα της ζωής σου, διότι αναλαμβάνεις την ευθύνη να πράξεις όσα εσύ επιθυμείς και όχι αυτά που οι άλλοι επιθυμούν για σένα.

Αντί να θυμώσεις με τον εαυτό σου για το χρόνο, την ενέργεια, την υπομονή, το χρήμα, την ηρεμία και τις βλέψεις σου που έχεις ξοδέψει και θυσιάσει ως τώρα, ανάλαβε την ευθύνη να πεις «ΟΧΙ» σε ό,τι δεν σε εξελίσσει.

 Οι επιτυχημένοι άνθρωποι λένε «ΟΧΙ» σε όλα.

Warren Buffet

Αρνήσου αυτό που σε «κρατάει» πίσω. Αξιοποίησε αυτά τα «ΟΧΙ» για να επικεντρωθείς στα σημαντικά «ΝΑΙ» της ζωής σου.

Πες «ΟΧΙ»

σε όσα δεν ταιριάζουν στη ζωή σου…

για να δώσεις χώρο

σ’ αυτά που θα την απογειώσουν…



Ενισχυτικά άρθρα:

Νοοτροπία Ανάπτυξης vs Σταθερή Νοοτροπία – Που ανήκεις;

Μετριότητα: Η μανία να συντασσόμαστε με το Μέσο Όρο