Ανάλαβε Δράση – Πως η Πράξη σε «οδηγεί» σε μονοπάτια που η Απραξία «αγνοεί»

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες καλά με τον εαυτό σου; Η τελευταία φορά που ένιωσες ικανοποιημένος; Ευχαριστημένος με σένα; Πετυχημένος;

Σίγουρα ήταν όταν έπραξες κάτι. Όταν έδρασες. Όταν κινήθηκες.

Συνήθως, οι άνθρωποι αισθανόμαστε γεμάτοι και επιτυχημένοι, όταν τα αποτελέσματα που έχουμε στη ζωή μας προέρχονται από δικές μας πράξεις.

Όταν έχουμε «βάλει» το λιθαράκι μας.

Κι αυτό, γιατί όταν πράττεις, νιώθεις σημαντικός. Νιώθεις πως έχεις αξία. Πως μοιράζεις την αξία σου. Πως προσφέρεις ένα κομμάτι από σένα στον κόσμο.

Μπορεί κανείς να νιώσει το ίδιο σημαντικός, όταν δεν αναλαμβάνει δράση;  Μπορεί να νιώσει κάποιος ότι έχει αξία, μένοντας άπραγος;

Γνωρίζεις την απάντηση… για όλους τους άλλους. Για σένα γνωρίζεις;

Πόσο ενισχύεις με Δράση τα όνειρά σου;

Όταν λαμβάνεις καθημερινή Δράση προς την αξιοποίηση των στόχων σου, κερδίζεις πολλά περισσότερα από ένα βέβαιο προβάδισμα ή πλεονέκτημα που θα σε φέρει πιο κοντά στο στόχο που έχεις θέσει.

Κερδίζεις αυτοσεβασμό, καθώς σέβεσαι τον εαυτό σου ως προς τον στόχο που έχεις ορίσει και προβαίνεις στις πράξεις που απαιτούνται για την κατάκτησή του.

Κερδίζεις αυτοεκτίμηση, καθώς λαμβάνοντας δράση προσδίδεις ο ίδιος αξία στον εαυτό και τις ενέργειές σου και αυτό είναι κάτι που ενισχύει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

Κερδίζεις αυτοπεποίθηση, καθώς μέρα με τη μέρα αρχίζεις να πιστεύεις ολοένα και περισσότερο στον εαυτό και τις δυνατότητες που έχεις για να υλοποιήσεις το στόχο σου.

Κερδίζεις εμπειρία, καθώς μέσα από ένα καθεστώς συνεχούς Δράσης αντιλαμβάνεσαι τι είναι αυτό που βοηθάει, τι είναι αυτό που λειτουργεί και τι εξυπηρετεί το σκοπό που έχεις βάλει.

Κερδίζεις «ζωντάνια», καθώς μέσα από το κυνήγι των στόχων σου και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για σένα παραμένεις ζωντανός, ενεργητικός, δραστήριος και αφοσιωμένος στην Επιτυχία σου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι ότι αναλαμβάνοντας Δράση, δείχνεις ότι είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και γι’ αυτό που θες να πετύχεις. 

Η Δράση σου επιτρέπει να ελέγχεις τη ζωή σου. Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Έγιναν και δεν αλλάζουν. Σ’ αυτά δεν ασκείς κανέναν έλεγχο.

Αυτό που μπορείς να ελέγξεις, όμως, ανά πάσα στιγμή είναι η αντίδρασή σου στα γεγονότα. Αυτό είναι που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική σου Επιτυχία.

Μια αναβολή, μια αποτυχία, μια απόρριψη, μια καθυστέρηση, μια άρνηση, μια διαφωνία, μια απάτη, ένα λάθος, μια ρήξη, ένας τραυματισμός ή ένα ατύχημα ενδέχεται ν’ αποτελέσουν γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σου και φαίνεται να σε απομακρύνουν από το στόχο. Συμβαίνουν και σου μαθαίνουν.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας που θα επιδείξεις και η Δράση σου, ήδη από την επόμενη μέρα, είναι αυτά που θα σ’ επανεστιάσουν στο «δρόμο» της επίτευξης αυτών που επιθυμείς.

Μπορείς να επιλέξεις να συμβιβαστείς μ’ αυτό που δεν σου αρέσει, δηλαδή να παραμείνεις αδρανής και στάσιμος ή να επιλέξεις να παραμείνεις πιστός στη διαδικασία του να ενεργείς μέχρι να φέρεις την κατάσταση στα δικά σου «μέτρα».

Όταν αναλαμβάνεις Δράση αποκτάς το δικό σου μερίδιο ευθύνης και γίνεσαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Γίνεσαι υπεύθυνος, διότι λαμβάνοντας Δράση αποκτάς έναν ενεργητικό ρόλο και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις· συγκεντρώνεσαι στο διάβασμα· κάνεις το πρόγραμμα ασκήσεων· ολοκληρώνεις την εργασία· συμπληρώνεις την αίτηση· τηρείς την προθεσμία· στέλνεις το μήνυμα· τηλεφωνείς στον υπεύθυνο· επικοινωνείς για πληροφορίες· γνωρίζεις τον αρμόδιο· συναντάς την ομάδα· ζητάς μια δεύτερη γνώμη· εξειδικεύεις τις γνώσεις σου· διευρύνεις το πεδίο σου· ορίζεις το ραντεβού…

Δίχως εκδήλωση ενεργειών, δεν υπάρχει εκδήλωση ευκαιριών!

Με λίγα λόγια, με τη Δράση δημιουργείς νέες ευκαιρίες. Δημιουργείς ένα νέο πλαίσιο ενεργειών, μια νέα προσέγγιση της κατάστασης που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις όσα θες για τον εαυτό και το μέλλον σου.

Η Απραξία είναι το ακριβώς αντίθετο της Δράσης. Σε βαλτώνει σ’ ένα στάσιμο και παθητικό περιβάλλον που υπερισχύει ο φόβος, η ατολμία, η ανευθυνότητα, η αδυναμία και αυτά είναι χαρακτηριστικά που δεν σε βοηθούν ν’ αναπτυχθείς σαν άτομο.

Και το χειρότερο είναι ότι όσο παραμένεις άπραγος, τόσο θα σου φαίνεται οικείο αυτό το περιβάλλον Απραξίας, γεγονός που θα σε οδηγήσει να πιστεύεις πως αυτό είναι το σωστό.

Λάθος. Αυτό είναι το γνώριμο. Αυτό που έχεις συνηθίσει. Αυτό που πίστεψες για σωστό. Όμως, η Δράση είναι το σωστό.

Η Δράση έχει στενή σχέση με την Επιτυχία.

Είναι το συστατικό που διαφοροποιεί τους Επιτυχημένους από αυτούς που δεν πετυχαίνουν. Κι αυτό συμβαίνει, διότι οι Επιτυχημένοι είναι άτομα που δρουν, που πράττουν, που προσπαθούν, που δοκιμάζουν, που κάνουν λάθη, όμως, δεν τα παρατούν. Επιστρέφουν στο «στόχο» τους ακολουθώντας διαφορετικές διαδικασίες μέχρι να πετύχουν!

Οι Επιτυχημένοι είναι αυτοί που θα προτιμήσουν να στοχεύσουν τ’ αστέρια κι ας αστοχήσουν, από το να μη στοχεύσουν καθόλου· είναι αυτοί που θα κυνηγήσουν με πάθος τους στόχους τους, ακόμη κι αν δεν τους «βγει», από το να μην τους κυνηγήσουν καθόλου· είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που επιθυμούν κι ας αποτύχουν, από το να μην προσπαθήσουν καθόλου· είναι αυτοί που δεν σταματούν να «κινούνται».

Η Επιτυχία δεν είναι ένα πιάτο που σερβίρεται μπροστά σου, απλώς, επειδή το «παράγγειλες». Ούτε επειδή έχεις «όρεξη»! Θα πρέπει να δράσεις με τρόπο που θα φέρει την Επιτυχία που επιθυμείς πιο κοντά σου.

Η Επιτυχία δε βρίσκεται σ’ αυτά που έχεις, αλλά σ’ αυτά που κάνεις.

Οπότε ας επανέλθουμε….

Πόσο ενισχύεις με Δράση τα όνειρά σου;

Τι χώρο καταλαμβάνει η Απραξία στη ζωή σου;

Τι περιμένεις και δεν ενεργείς;

Να σου πει κάποιος το ΟΚ; Να ανάψει πράσινο φως; Να πάνε όλα τέλεια;

Να έρθει η κατάλληλη στιγμή;

Να διαβάσεις άλλο ένα άρθρο ή ακόμη ένα βιβλίο; Να το ξανασκεφτείς;

Περιμένεις κάποιον να σου πει πότε να ξεκινήσεις και τι ακριβώς να κάνεις;

Φοβάσαι την αποτυχία; Την έκθεση; Το ρίσκο;

Γνωρίζεις κάποιον να πέτυχε χωρίς να χρειαστεί να ρισκάρει ή να θυσιάσει κάτι;

Τι είναι αυτό που θες να κάνεις; Που γνωρίζεις πως πρέπει να το κάνεις, όμως, για κάποιο λόγο παραμένεις σε αδράνεια;

Νομίζεις πως οι συνθήκες θα γίνουν ευνοϊκότερες στο μέλλον;

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να ξέρει τι πρέπει να κάνεις ΕΣΥ στη ζωή σου καλύτερα από ΕΣΕΝΑ;

Υπάρχει καλύτερη περίοδος να ξεκινήσεις αυτό που θες από τώρα; Κάνε ένα βήμα μπροστά! Κάνε το πρώτο βήμα! Πράξε!

Κάθε ατελής πράξη που κάνεις σήμερα «στρώνει» το δρόμο για κάθε τέλεια πράξη που θα κάνεις αύριο.

Μετάφρασε την ιδέα σου σε πραγματικότητα! Μην την αφήνεις απλή σκέψη.

Τη στιγμή που έχεις μια ιδέα  που «σιγοκαίει» μέσα σου, οργανώσου και πράξε. Τότε είναι η κατάλληλη ώρα να δράσεις!

«Ζωντάνεψέ» την ιδέα σου ακόμα κι αν είναι αρχικά ημιτελής.

Το «μισό» και το «ένα» είναι καλύτερα απ’ το «μηδέν» και το «κανένα».

Κι αν η Απραξία, ο Φόβος ή  η Αναβλητικότητα αποτελούν το «μηδέν» και το «κανένα»,

πόσο χώρο αφήνεις στη ζωή σου για τη Δράση

που θα σε κάνει να νιώσεις «ένα»;



Ενισχυτικά άρθρα:

ΕΛΠΙΖΩ: Η λέξη που σε παγιδεύει στην απραξία

«Όχι!» – Η πιο θετική λέξη για την Επιτυχία σου