Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πως συνεχίζεις σε μια περίοδο που όλα έχουν «παγώσει»;

Το είχες πάρει απόφαση από το καλοκαίρι.

Φέτος, θα ήταν η χρονιά που θα έδινες τον καλύτερο εαυτό σου. Τον πιο υπεύθυνο. Τον πιο πειθαρχημένο. Τον πιο σοβαρό. Υποσχέθηκες σε σένα ότι θα ήσουν πιο επιμελής από ποτέ, ότι θα ακολουθούσες το πρόγραμμα μέχρι τέλους και ότι δεν θα άφηνες τίποτα να επηρεάσει την πορεία σου.

Μόνο που έφτασε ο Απρίλιος. Κι ακόμα δεν γνωρίζεις ακριβώς πότε και με ποιον τρόπο θα εξεταστείς. Εσύ που προετοιμαζόσουν για την τελική ευθεία, έμαθες, τελικά, πως ο τερματισμός θα «βρίσκεται» λίγα μέτρα μακρύτερα.

Έχεις αντοχές;

Η κατάσταση που βιώνουμε, άλλαξε τα δεδομένα. Τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει τίποτα που να είχαμε υπολογίσει και να παρέμεινε όπως ακριβώς το σχεδιάζαμε. Αυτή η υγειονομική κρίση έτυχε να συμβεί κατά τη διάρκεια της πιο κρίσιμης χρονιάς σου. Τη χρονιά που δεν ήθελες να συμβεί τίποτα που να σου αποσπάσει την προσοχή και τίποτα που να πάει «στραβά».

Όμως, σου έχω νέα. Η χρονιά δεν τελείωσε. Η χρονιά παρατάθηκε. Όπως και η υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου.

«Γιατί σε μένα;», «Έπρεπε να γίνει τώρα;», «Πάλι τα ίδια», «Δεν με θέλει με τίποτα», «Όλα γίνονται για να μην πετύχω», «Πόσο άτυχος είμαι πια;» σου θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις; Τις σκέφτηκες; Τις είπες; Τις πίστεψες;

Αν ναι, να τις ξεχάσεις. Να τις διαγράψεις από το λεξιλόγιο και τη νοοτροπία σου, γιατί δε θα σε οδηγήσουν πουθενά. Στη ζωή μας συμβαίνουν διάφορες καταστάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Καταστάσεις που δεν «τυχαίνουν μόνο σε σένα», αλλά είναι κοινές για όλους.

Αυτό που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις οποιαδήποτε κατάσταση που είναι ίδια για όλους είναι να καθορίσεις την αντίδρασή σου. Αυτή είναι η μόνη που ελέγχεις. Η αντίδρασή σου σε μια κατάσταση είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα των ενεργειών σου. Η συνηθισμένη αντίδραση φέρνει συνηθισμένα αποτελέσματα κι εσύ βρίσκεσαι στο σημείο που τα συνηθισμένα αποτελέσματα δεν ικανοποιούν την προσπάθεια, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σου.

Θέλεις κάτι δραστικότερο, κάτι παραγωγικότερο, κάτι που να σε ωθήσει να κάνεις τη διαφορά. Και αυτό μπορεί να γίνει με τρία βήματα:

1. Όπου κρίση και ευκαιρία

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Ήρθε μια μικρή καθυστέρηση. Μια κρίση που θα περάσει. Και σε περιόδους κρίσεων παρουσιάζονται οι κατάλληλες ευκαιρίες, αρκεί να τις εντοπίσεις και να τις εκμεταλλευτείς. Τώρα έχεις πλέον περισσότερο χρόνο να εστιάσεις στο διάβασμά σου και κυρίως να επαναπροσδιορίσεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου. Μπορείς να θεμελιώσεις όσα ήδη ξέρεις, ώστε να σιγουρευτείς και ν’ αποκτήσεις περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και από την άλλη πλευρά μπορείς να επανεξετάσεις θέματα που δεν είχες κατανοήσει πλήρως με αποτέλεσμα να σε κάνουν να νιώθεις ανασφαλής όλο το προηγούμενο διάστημα.

2. Θετικός εσωτερικός μονόλογος

Οφείλεις στον εαυτό σου να προσέχεις αυτά που σκέφτεσαι και αυτά που πιστεύεις για τον εαυτό σου. Τον εσωτερικό μονόλογό σου. Οι σκέψεις του τύπου: «Διαβάζω για τις εξετάσεις, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν, τα θέματα θα είναι δύσκολα και δεν πρόκειται να γράψω καλά», γνωρίζεις ότι δεν βοηθούν. Επίσης, αυτές οι σκέψεις δείχνουν ότι αφήνεις να εξαρτηθεί η Επιτυχία σου από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η τύχη ή οι συνθήκες, ενώ η Επιτυχία ξεκινάει πρώτα από σένα.

Πως;

Μια σκέψη του τύπου: «Διαβάζω για τις εξετάσεις, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό είναι που έχει σημασία για μένα. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στην προετοιμασία μου και προσμένω τα καλύτερα αποτελέσματα» λειτουργεί με υποστηρικτικό τρόπο για την ψυχολογία σου, διότι μ’ αυτά τα λόγια εκφράζεις την πίστη στον εαυτό σου. Παίρνεις την ευθύνη για το μέλλον σου. Ωριμάζεις. Δυναμώνεις.

3. Υπομονή, το κρυφό σου όπλο

Ζούμε σε μια εποχή ανυπομονησίας. Όλοι ανυπομονούν να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Ανυπομονούν να επανέλθουν σ’ αυτά που γνωρίζουν. Μόνο που η ανυπομονησία οδηγεί στην αδράνεια· σε μια σπατάλη χρόνου που φεύγει ανεκμετάλλευτος και δε γυρνάει πίσω.

Η Υπομονή αποτελεί αρετή σ’ αυτή την εποχή. Το διάστημα που οι υπόλοιποι περιμένουν αδρανείς, εσύ αναλαμβάνεις να κυριαρχήσεις στους στόχους σου. Η Υπομονή και η προσήλωση στο πρόγραμμά σου είναι αυτά που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις, όταν έρθει η ώρα των αποτελεσμάτων. Τίποτα σπουδαίο, τίποτα εξαίρετο, τίποτα αξιοσημείωτο δεν έγινε ποτέ χωρίς υπομονή. Είναι ο σύμμαχός σου σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Αυτή είναι η στιγμή να δείξεις πόσο πολύ θέλεις να πετύχεις. Να δείξεις ότι κανένα εμπόδιο δε μπορεί να σε σταματήσει. Καμία κατάσταση δε μπορεί να σε «φρενάρει».

Όταν έρθει η ώρα για τη «μάχη»,

εσύ θα είσαι προετοιμασμένος!

Ενισχυτικά άρθρα:

Αυτοπεποίθηση – Μάθε την σαν προπαίδεια

«Όχι!» – Η πιο θετική λέξη για την Επιτυχία σου