Αύγουστος – Μήνας διακοπών ή προετοιμασίας;

Αν υπήρχε ένας μήνας που θα μπορούσε από μόνος του να αποτελέσει μια ξεχωριστή εποχή, αυτός θα ήταν ο Αύγουστος. Κι αυτό, διότι ο Αύγουστος είναι σαν ένα καλοκαίρι μέσα στο καλοκαίρι.

Στο άκουσμα του Αυγούστου, οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σου είναι θάλασσα, ξεκούραση, διακοπές, χαλάρωση, ύπνος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τα καλοκαίρια μένουν πνευματικά αδρανείς! Απολαμβάνουν τις διακοπές τους, δίχως να εκμεταλλευτούν λίγο Χρόνο για να σκεφτούν το μέλλον τους, τους στόχους τους, τη ζωή τους ή τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να γυρνούν πίσω στην καθημερινότητά τους ίδιοι με πριν. Στάσιμοι. Χωρίς κάποια νέα ιδέα, χωρίς κάποια εξέλιξη, χωρίς κάτι να τους παθιάζει.

Είναι οι ίδιοι που λένε «από Σεπτέμβρη… » και ύστερα «από Οκτώβρη…», μέχρι να φτάσουν πάλι τα Χριστούγεννα και να απογοητευτούν που δεν ξεκίνησαν νωρίτερα.

Όμως, πιστεύεις ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο σκέφτονται έτσι;

Την περίοδο που οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τις μέρες του Αυγούστου να περνούν ανεκμετάλλευτες, υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που αναγνωρίζουν, ότι αν προσπαθήσουν παραπάνω σε μια περίοδο που οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν στάσιμοι, θα έχουν χαρακτηριστικό προβάδισμα στη σεζόν που ακολουθεί.

Είναι οι άνθρωποι που έχουν όραμα για το μέλλον τους, πίστη στον εαυτό τους και «δίψα» για να καταφέρουν όσα έχουν στοχεύσει.

Οι κορυφαίοι αθλητές χρησιμοποιούν τον Αύγουστο ως μήνα προετοιμασίας προκειμένου ν’ ανταπεξέλθουν στα φθινοπωρινά τουρνουά, οι ομάδες κάνουν προετοιμασία τον Αύγουστο για να παρουσιαστούν έτοιμες στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν, οι μαθητές που σε δέκα μήνες δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν φιλοδοξίες,  φροντίζουν τον Αύγουστο να «καλύψουν» τα κενά τους, για να ξεκινήσουν δυναμικά τον «αγώνα» τους, οι επιμελείς φοιτητές εκμεταλλεύονται τον Αύγουστο για να ρυθμίσουν τυχόν απώλειες του εξαμήνου που πέρασε κι ένας μεγαλοεπιχειρηματίας κανονίζει συναντήσεις που θα τον ωφελήσουν την περίοδο που ακολουθεί ν’ αναπτύξει την επιχείρησή του.

Είσαι εδώ, γιατί πιστεύεις ότι αξίζεις, γιατί επιθυμείς κάτι διαφορετικό από αυτό που τώρα έχεις και γιατί θες ο αυριανός εαυτός σου να είναι πολύ καλύτερος του χθεσινού.

Είσαι εδώ, για να δώσεις μια νέα διάσταση στον Αύγουστο.

Είσαι εδώ, για να ξεχωρίσεις.

Οι μέρες του Αυγούστου αποτελούν την ιδανική περίοδο για να ενδυναμώσεις το όραμά σου, ώστε να σχεδιάσεις τις νέες ενέργειές σου και να είσαι ένα «βήμα» μπροστά.

Τη στιγμή που οι άλλοι ξεκουράζονται, εσύ αναζητάς ευκαιρίες.

Τη στιγμή που οι άλλοι κάνουν διακοπές, εσύ διαβάζεις βιβλία που θα σε βοηθήσουν ν’ αναπτυχθείς στον τομέα σου.

Τη στιγμή που οι άλλοι βουτούν στη θάλασσα, εσύ κάνεις «κατάδυση απολογισμού» στο εσωτερικό του εαυτού σου για ν’ αντιληφθείς τι λειτουργεί, τι όχι και πως πρέπει να προχωρήσεις.

Τη στιγμή που οι άλλοι κοιμούνται, εσύ αφιερώνεις χρόνο στο project σου και επενδύεις στο προσωπικό σου στοίχημα.

Τη στιγμή που οι άλλοι αναλώνονται, εσύ καλλιεργείς τον εαυτό σου.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Με θέληση, οργάνωση και πράξη.

Τίποτα από αυτά που ονειρεύεσαι δεν θα επιτευχθούν, αν πρώτα δεν μετατρέψεις την απλή επιθυμία σου σε ισχυρή θέληση. Αν εκφράζεις την επιθυμία σου μ’ ένα απλό «Θα’ θελα να… », «Θα προτιμούσα να…», «Θα ήταν ωραία να… », τότε, δεν κάνεις τίποτα παραπάνω από το να ελπίζεις πως κάποια αόριστη στιγμή, ίσως να γίνει αυτό που θες. Παραμένεις ανενεργός σε ένα συνηθισμένο «σήμερα», δίχως να κάνεις κάτι που θα αλλάξει το «αύριο».

Ενεργοποιείσαι και κινείσαι προς τους στόχους σου, όταν το «Θα’ θελα να… » γίνεται «Θέλω να… » κι όταν το «Θα ’πρεπε να… » γίνεται «Πρέπει να… » κι έπειτα συμπληρώνεις τη φράση: «Και αρχίζω από σήμερα!»

Όσο η θέλησή σου να κάνεις κάτι είναι ζεστή και «σιγοβράζει» μέσα σου, οφείλεις να της δημιουργήσεις χώρο για να έρθει στην «επιφάνεια». Οφείλεις να της δώσεις «πνοή». Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την Οργάνωση.

Καμία ιδέα σου δεν θα πετύχει, αν πρώτα ΕΣΥ δεν την οργανώσεις για να πετύχει. Οργάνωση σημαίνει καθορισμός ενός πλαισίου προετοιμασίας. Είναι η δημιουργία του πλάνου που θα ακολουθήσεις, το σχεδιάγραμμα που απεικονίζει τις κινήσεις σου, οι σημειώσεις σχετικά με το «τι» θα κάνεις για να φτάσεις εκεί που επιθυμείς και «πως».

Τεράστια σημασία στην Οργάνωση παίζει ο Χρόνος και αυτό, ίσως, αποτελεί το σπουδαιότερο σημείο του άρθρου, διότι κανείς δεν μας μαθαίνει πώς να κάνουμε σύμμαχό μας το Χρόνο. Πώς να τον «τεμαχίζουμε», πώς να τον «δημιουργούμε» και πώς να τον «πολλαπλασιάζουμε».

Απλά μαθηματικά!

Στη χρονική διάρκεια του Αυγούστου έχουμε 31 ημέρες, δηλαδή 744 ώρες το μήνα. Στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται 8 ώρες τη μέρα για 28 μέρες το μήνα και κοιμάται 8 ώρες τη μέρα όλο το μήνα, τότε του απομένουν 272 ώρες πραγματικού Χρόνου.

Αν από αυτές αξιοποιήσει κάποιος μόνο 1 ώρα αφοσίωσης την ημέρα σ’ αυτό που πραγματικά επιθυμεί να κάνει, στο τέλος του μήνα το άθροισμα των ωρών θα έχουν γίνει 31. Οπότε, έχεις σκεφτεί πόσο καλύτερος μπορείς να γίνεις, εάν διαθέσεις 31 ώρες;  Πόσα βιβλία θα μπορούσες να διαβάσεις και πόσες γνώσεις να αποκτήσεις πάνω στο αντικείμενό σου, αν αφιέρωνες 31 ώρες; Πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα είχες στην προπόνησή σου, αν της αφιέρωνες 31 ώρες παραπάνω;

Επίσης, αν κάποιος αποφάσιζε να αξιοποιήσει 2 ώρες τη μέρα με σκοπό να γίνει καλύτερος σ’ αυτό με το οποίο ασχολείται, θα κέρδιζε 62 ώρες απόλυτης βελτίωσης. Για παράδειγμα, πόσο θα βελτιωνόταν ένας μουσικός, αν αφιέρωνε 62 ώρες για εξάσκηση στα κομμάτια του;

Οι 3 ώρες απασχόλησης τη μέρα υπολογίζονται σε 93 ώρες το μήνα, ενώ οι 4 ώρες σε 124. Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτές οι ώρες είναι ικανές και αρκετές για να σε βοηθήσουν να διακριθείς, να ξεχωρίσεις, να πετύχεις!

Πόσο καλύτερα θα μάθαινες μια ξένη γλώσσα, αν αφιέρωνες 93 ώρες για την εκμάθησή της; Σε μια εύκολη γλώσσα, όπως π.χ. τα ισπανικά, σε 93 ώρες θα μπορούσες να καλύψεις ανάλογη ύλη ενός οκτάμηνου προγράμματος που προσφέρουν τα φροντιστήρια!

Πόσο καλύτερα προετοιμασμένος θα ήσουν για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, που ενδεχομένως έχουν απομείνει κάποια μαθήματα για την απόκτηση του πτυχίου σου, αν αφιέρωνες 4 ώρες τη μέρα, δηλαδή 124 ώρες το μήνα, για να πετύχεις τους στόχους σου;

Όλα τα ανωτέρω παραδείγματα απαιτούν από σένα πράξη! Να οργανώσεις ένα πρόγραμμα που θα το τηρείς καθημερινά, διότι μόνο μέσα από την καθημερινή πράξη έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κανείς δεν θα το κάνει για σένα, εκτός αν ΕΣΥ δεν το κάνεις για ΣΕΝΑ. Και ποτέ καμία Επιτυχία δε θα συμβεί για σένα, αν ΕΣΥ δεν κάνεις πράξεις που θα προκαλέσουν αυτή την Επιτυχία. Όταν πράττεις, ενεργοποιείσαι και γίνεσαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα.

Ο Αύγουστος μπορεί να σου προσφέρει το πολυτιμότερο δώρο που έχεις κάνει ποτέ στον εαυτό σου, ωστόσο θα χρειαστεί Χρόνο για να το αντιληφθείς.

Τα αποτελέσματα της προσωπικής δουλειάς που έκανες τον Αύγουστο, του προγράμματος που έβαλες, των ωρών που αφιέρωσες, των θυσιών που έκανες, δε θα φανούν άμεσα.

Αυτό δεν πρέπει να σε απογοητεύει ούτε σημαίνει ότι θα είναι μάταιη η προσπάθεια. Αντιθέτως, θα πρέπει να σε πεισμώνει να ξεκινήσεις και να έχεις πίστη ότι τα αποτελέσματα, ακόμα κι αν καθυστερήσουν, θα σε ανταμείψουν.

Τα αποτελέσματα θα φανούν,

όταν θα έρθει η ώρα να λάμψεις!

Καλό καλοκαίρι!



Ενισχυτικά άρθρα:

Χρόνος: Τον χαραμίζεις ή τον αξιοποιείς;

Η ιδέα σου: Εκτύπωσέ την…