Για να έχουμε το αποτέλεσμα μιας σωστής και πραγματικής Ηγεσίας πρέπει να εξετάσουμε πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η αυτοπεποίθηση ενός Ηγέτη, η οποία παίζει εξαιρετικό ρόλο στο έργο του.
Ένας Ηγέτης που έχει αυτοπεποίθηση και πραγματικά γνωρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει άλλους ανθρώπους · γνωρίζει ότι μπορεί να προσφέρει με το έργο του αξία σε αυτούς · γνωρίζει ότι μπορεί να κοιτάξει την ομάδα ή τον άνθρωπο απέναντί του στα μάτια και να τους πει: «Εμπιστευτείτε με», «Εγώ είμαι εδώ», «Το ελέγχω», είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί να «αλλάξει» το επίπεδο όσων διαδραματίζονται μπροστά του και να φέρει ουσιαστικές λύσεις.
Στα περισσότερα βιβλία Ηγεσίας που περιγράφονται οι αρετές του Ηγέτη, υπάρχει μια συγκεκριμένη έκφραση που μου έχει εντυπωθεί τόσο ανεξίτηλα στο νου κι όποτε έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσω μια κατάσταση τη χρησιμοποιώ, είναι η εξής: «Be the Game Changer»
Ένας Ηγέτης γνωρίζει ότι μπορεί να μεταβάλει το παιχνίδι «υπέρ» του. Γνωρίζει, επίσης, ότι έχει την ικανότητα να προσφέρει και να παρουσιάσει ένα νέο επίπεδο ζωής σ’ αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται και εν γένει επικοινωνεί. Ακόμα, και σ’ αυτούς που του ζητούν κάποια συμβουλή ή βοήθεια.
Και όταν το προσωπικό, η ομάδα ή ένας άνθρωπος που σου ζητάει βοήθεια, δει το κομμάτι της αυτοπεποίθησης ανεπτυγμένο σε σένα, μάντεψε… Σ’ εμπιστεύεται!
Επειδή, το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης, πρώτα ως άτομο, έπειτα ως Ηγέτη το έχουμε καταγράψει σε άλλο άρθρο, θα εστιάσουμε στους παράγοντες που «εξοντώνουν» την αυτοπεποίθηση ενός Ηγέτη.
1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση – αυτοεικόνα
Αρχικά, η φράση: «Δεν νομίζω ότι μπορώ» πηγάζει από το βαθύτερο «Δεν νομίζω ότι είμαι».
Και εκεί είναι που ξεκινάει το πρόβλημα. Αν δεν εκτιμήσεις ΕΣΥ τον εαυτό σου ποιος θα το κάνει για σένα;
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σ’ ένα αίσθημα έλλειψης και ανασφάλειας ως προς τον πλήρη εαυτό σου. Επιφέρει μείωση της θέλησης, της διαπραγμάτευσης, της ικανότητας για λήψη αποφάσεων.
Με λίγα λόγια, όσο χαμηλότερη αυτοεκτίμηση έχεις, τόσο ευκολότερα θα παραιτηθείς από όλα σου τα όνειρα, στόχους ή βλέψεις. Παρατήρησέ το στα άτομα γύρω σου. Όταν δεις ένα άτομο που τα παρατάει αμέσως, τότε να γνωρίζεις ότι πλήττεται από έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.
2. Φόβος
Ο φόβος είναι ένα ακόμα στοιχείο που «σκοτώνει» την αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση δεν έρχεται πάντοτε με το να είσαι σε όλα σωστός, αλλά με το να μην φοβάσαι την περίπτωση που είσαι λάθος.
Τα άτομα που συνεχώς σκέφτονται τι θα συμβεί εάν μια απόφαση που πήραν αποδειχθεί λανθασμένη ή φοβούνται πριν καν πάρουν αυτή την απόφαση, δεν μπορούν να γίνουν Ηγέτες. Εκτός κι αν αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, τον οποίο λογικά δεν θα αλλάξουν, διότι φοβούνται και γι’ αυτό.
Η αυτοπεποίθηση σε απελευθερώνει από το ρίσκο. Εάν λάβεις μια απόφαση με αυτοπεποίθηση, δεν θα αμφιταλαντεύεσαι όλη μέρα και όλη νύχτα, εάν έπραξες το σωστό. Γνωρίζεις ότι έπραξες το σωστό. Και προτού επέλθει το αποτέλεσμα, γνωρίζεις ότι έκανες το καλύτερο που μπορούσες, στρέφοντας πλέον την προσοχή σου σε λύσεις άλλων προβλημάτων.
Εάν λάβεις μια απόφαση, δίχως την απαιτούμενη σιγουριά που σου προσδίδει η αυτοπεποίθηση σχετικά με τις πράξεις σου, τότε, ρισκάρεις. Τζογάρεις. Σκέφτεσαι συνεχώς την απόφαση που πήρες και έχεις στραμμένη την προσοχή σου στο αποτέλεσμα, το οποίο ευελπιστείς να σε δικαιώσει.
3. Εγωισμός
Η δύναμη του εγωισμού είναι πανίσχυρη και υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τον παραγωγικό εγωισμό από τον καταστροφικό.
Τη στιγμή που θα ηγηθείς, πρέπει να γνωρίζεις ότι η Ηγεσία δεν είναι για σένα, αλλά για τους άλλους. Όλα όσα κάνεις, αφορούν τους άλλους και όχι εσένα. Εάν βοηθήσεις τους ανθρώπους να πάρουν πρώτα αυτό που θέλουν, τότε θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς και εσύ.
Αντίθετα, οι περισσότεροι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για τους άλλους. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των ατόμων προς το άτομο που προΐσταται, γεγονός που ο τελευταίος νιώθει και, λόγω εγωισμού, γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα το -Εγώ- του, πλήττοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή του.
Έτσι, αν δεν έχει την αντίληψη ν’ αφουγκραστεί και να βελτιώσει το «κλίμα» που ο ίδιος δημιουργεί στον εαυτό του και τους άλλους, θα οδηγείται σε ενέργειες περισσότερο ηγεμονικές παρά ηγετικές.
4. Η γνώμη των άλλων
Τεράστιο κεφάλαιο πρέπει να ανοιχτεί γι’ αυτή τη μορφή καταστροφής της αυτοπεποίθησης. Και αυτό γιατί; Γιατί, ενώ στις πρώτες τρεις μορφές κάνεις ο ίδιος κακό στον εαυτό σου, σε αυτή τη μορφή επιτρέπεις σε άλλους να μολύνουν τις σκέψεις σου.
Εάν ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, είναι γιατί έχεις περισσότερη εκτίμηση στις απόψεις άλλων, παρά στις δικές σου.
Ακούμε καθημερινά ανθρώπους να λένε: «τι θα πουν οι άλλοι;» «τι θα σκεφτούν;» Να σου απαντήσω εγώ;
Ποιος νοιάζεται;
Ποιος νομίζεις ότι νοιάζεται; Ή μήπως νομίζεις πως όταν όλοι πέφτουν στο κρεβάτι για ύπνο και συλλογίζονται (όσοι το κάνουν), σπαταλάνε έστω και μία σκέψη σε σένα; Γιατί εσύ να σπαταλήσεις σκέψη, ενέργεια, χρόνο και διάθεση για τη γνώμη των άλλων;
Από πότε νιώθεις τόσο χαμηλά ως «εαυτός», ώστε να υπολογίζεις τόσο πολύ τις απόψεις των άλλων, ώστε ν’ αφήνεις να τσαλαπατούν οι δικές τους απόψεις τις δικές σου;
Κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να στο κάνει αυτό.
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα σημαντικό προσόν για έναν Ηγέτη. Αναγκαίο και κρίσιμο.
Όταν έχεις αυτοπεποίθηση δε γίνεσαι το θύμα των απόψεων άλλων προσώπων, αλλά επιδιώκεις μέσα από ταπεινότητα και πίστη στον εαυτό σου να μοιραστείς το όραμά σου και να υλοποιήσεις τις ιδέες σου για έναν καλύτερο κόσμο.
Ενισχυτικά άρθρα: