Ανάμεσα σε Εμπόδια

Από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι και το βράδυ που θα ξανά πέσουμε στο κρεβάτι, θα μας συμβούν πράγματα σημαντικά και ασήμαντα, ευχάριστα και δυσάρεστα.

Για τα ευχάριστα είμαστε ευγνώμονες, ενώ για τα δυσάρεστα ευχόμαστε να μην μας είχαν συμβεί ποτέ.

Από το να χάσουμε το πρωινό λεωφορείο και να αργήσουμε στη δουλειά μας, μέχρι το να μας συμβεί ένα ατύχημα ή να κολλήσουμε στην κίνηση και να χάσουμε τη συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων μας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να μετατρέψουμε αυτές τις μικρές αναποδιές μας σε επιτυχία;

Την απάντηση την έχει ο Thomas Erikson στο βιβλίο του με τίτλο «Ανάμεσα σε εμπόδια». 

Τα εμπόδια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο δρόμο για την επιτυχία είναι πολλά. Από την αρχή όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι εμείς έχουμε την ευθύνη για το πώς θα αντιδράσουμε σε όσα μας συμβαίνουν.

Ή σκέψη προηγείται των συναισθημάτων.

Όσο μια κακή σκέψη δημιουργεί άσχημα συναισθήματα τόσο και μια καλή δημιουργεί όμορφα. Αντίστοιχα εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για όσα κάνουμε, για όσα δεν κάνουμε, για όσα δημιουργούμε και για όσα επιτρέπουμε να συμβούν στη ζωή μας.

Έτσι ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στα παράπονα για τις δυσκολίες και τις αναποδιές και ν’ αναλαμβάνουμε δράση, στηριζόμενοι τα εξής εφόδια: θέληση και τη δεξιότητα.

Με αυξημένη θέληση έχουμε αυξημένο κίνητρο, ενώ με μειωμένη θέληση πρέπει να επιστρατεύσουμε την υπομονή μας. Όσο για τη δεξιότητα αν είμαστε αρκετά ικανοί στο στόχο να υπερπηδησουμε το εκάστοτε εμπόδιο, βοηθά να το πετύχουμε ευκολότερα. Από την άλλη πλευρά, αν δεν είμαστε τόσο ικανοί, τότε με επιμονή και δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές. 

Η επιλογή αυτής της προσέγγισης: ότι είμαστε προσωπικά υπεύθυνοι για τις αντιδράσεις μας και ότι οφείλουμε να μάθουμε ν’ αναλαμβάνουμε την ευθύνη με θέληση και με χρήση των δεξιοτήτων, θα αποτελέσει την αφορμή για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να διαβούμε ανάμεσα από τα εμπόδια με τελικό προορισμό την επιτυχία.

Έπειτα ο Thomas Erikson μας αναλύει το ευρέως διαδεδομένο μοντέλο «D.I.S.C.»

(D: κυριαρχία  Ι: έμπνευση S: σταθερότητα C: συμμόρφωση). Σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες χωρίζεται η ανθρώπινη συμπεριφορά και ειδικότερα:

Εντάσσοντας τον εαυτό μας σε κάποια από της παραπάνω κατηγορίες ή σε συνδυασμό αυτών , η εκτενή ανάλυση του συγγραφέα μας μας βοηθά να λάβουμε εύκολα και στοχευμένα συμβουλές που ταιριάζουν με τον τρόπο συμπεριφοράς μας , τις ιδιαιτερότητές μας και να έρθουμε αντιμέτωποι με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του εαυτού μας αυξάνοντας έτσι την αυτογνωσία μας.

Όπως τονίζει ο ίδιος, όλες αυτές οι συμβουλές-οδηγίες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας μόνο προς το καλύτερο κι αν δεν εφαρμοστούν, απλά θα τοποθετηθούν στο «χρονοντούλαπο» και θα αποτελούν άλλη μια «καμμένη» προσπάθεια.

Γι’αυτό πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αναβλητικότητα και να μάθουμε να μετατρέπουμε την αποτυχία σε επιτυχία.

Κάπου στη διαδρομή για την επιτυχία ξεχνάμε πράγματα όπως το να σπάσουμε μοτίβα συμπεριφοράς, να βάλουμε τέλος στις κακές συνήθειες, να ξεκινήσουμε μια καινούργια ρουτίνα, να δουλέψουμε σκληρά με επιμονή και ότι η επιβράβευση πηγαίνει στο άτομο που είχε την υπομονή να την περιμένει. 

Ξεκινώντας τον δρόμο προς την επίτευξη του στόχου μας ας κάνουμε μικρές μα σωστές επιλογές. Χρειάζεται χρόνος, αλλά η ανταμοιβή θα έρθει.Αν κάνουμε λάθος επιλογές τότε θα έρθουν αρνητικές συνέπειες, όμως και πάλι χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθούμε που βρισκόμαστε να μάθουμε και να το διορθώσουμε.

Η επιτυχία έχει υποκειμενική διάσταση πρέπει να βρούμε μόνοι μας τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία-επιτυχία. Πρώτα πρώτα η στάση ζωής θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τους στόχους μας και φυσικά να ακολουθήσουμε τους εξής κανόνες ώστε να μην χαθούμε στην διαδρομή:

  1. Να ξέρουμε γιατί το κάνουμε
  2. Να έχουμε έναν σαφή στόχο
  3. Προσπαθούμε να πετύχουμε έναν-έναν τους στόχους
  4. Τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι αρχικά ορατά (ελέγχουμε τακτικά την πρόοδο)
  5. Δύναμη και Θάρρος να συνεχίσουμε
  6. Μην υποτιμάμε τις δυσκολίες του στόχου
  7. Να απομακρύνουμε τους λάθος ανθρώπους από γύρω μας
  8. Να μη τα παρατήσουμε

Κλείνοντας, η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα των πράξεων που κάνουμε. Γι’ αυτό ας αφιερώσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό μας, το χρόνο, ώστε να συλλογιστούμε τι θέλουμε να κάνουμε και που θέλουμε να φτάσουμε.

  • Εμπνευσμένο από το βιβλίο «Ανάμεσα σε Εμπόδια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα»

Ενισχυτικά Άρθρα

Ευγνωμοσύνη: Το αντίδοτο σε μια εποχή αρνητισμού

Δύναμη – Που κρύβεις τη δική σου;